28 °C Rethymno, GR
22/09/2021

ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΔΟΧΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΣΕΖΟΝ

Ο τουρισμός στο Ρέθυμνο θα δεχτεί πλήγμα αν δεν αλλάξει η επιδημιολογική εικόνα

-Είναι στο χέρι μας να διαφυλάξουμε την υγεία και την οικονομία μας, επισημαίνουν οι ξενοδόχοι

Έντονη ανησυχία και προβληματισμός επικρατεί στον κλάδο του τουρισμού εξαιτίας της επιδείνωσης της επιδημιολογικής εικόνας του Ρεθύμνου με αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών αλλά και την αλλαγή του χρώματος στον ευρωπαϊκό επιδημιολογικό χάρτη. Τα δεδομένα αυτά αλλά και η ένταξη των νομών Ρεθύμνου και Ηρακλείου σε επίπεδο πορτοκαλί αυξημένης επιτήρησης έχουν εύλογα σημάνει καμπανάκι για τους ξενοδόχους, οι οποίοι φοβούνται πλέον για μαζικό κύμα ακυρώσεων των τουριστικών κρατήσεων. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν για το επόμενο δεκαήμερο η ροή των κρατήσεων, μετά από πολύ καιρό, ήταν πολύ μεγάλη, καταγράφοντας μάλιστα και νούμερα που αγγίζουν στο 80% της κίνησης του 2019 με πολύ υψηλές πληρότητες στα ξενοδοχεία. Το γεγονός αυτό είχε δημιουργήσει προσδοκίες στον κλάδο που έστω και μεσούσης της σεζόν άρχισε να αισιοδοξεί για αυξημένη τουριστική κίνηση. Όμως, όπως τονίζουν, αν άμεσα δεν αλλάξει η επιδημιολογική εικόνα του νομού και δεν υποχωρήσουν τα κρούσματα τότε το πλήγμα θα είναι μεγάλο για τον τουριστικό κλάδο, αλλά και την τοπική οικονομία γενικότερα. Η επιβολή περιορισμών από πλευράς των χωρών προέλευσης των επισκεπτών είναι αυτό που ανησυχεί, κυρίως τους ξενοδόχους, καθώς όπως λένε η υποχρέωση της καραντίνας θα αποτελέσει αποτρεπτικό παράγοντα για όσους θέλουν να κάνουν διακοπές στο νησί.
Εν τω μεταξύ ήδη χθες το απόγευμα η Γερμανία, η οποία να σημειωθεί από τα μέσα Μαΐου αποτελεί μαζί με την Πολωνία την κυρίαρχη τουριστική αγορά για τη φετινή σεζόν, ενέταξε τη χώρα μας στις περιοχές υψηλού κινδύνου λόγω covid. Προς το παρόν δεν επέβαλε καραντίνα στους υπηκόους της. Εξακολουθεί να ισχύει η ανάγκη επίδειξης rapid test κατά την επιστροφή στη Γερμανία για τους μη εμβολιασμένους ή όσους δεν έχουν νοσήσει και αναρρώσει από κορονοϊό, όπως ισχύει και σήμερα.
Το γεγονός αυτό αποτελεί μια πολύ δυσάρεστη εξέλιξη η οποία -προς το παρόν- εκτιμάται ότι δεν θα έχει μεγάλες επιπτώσεις στις κρατήσεις, αφού δεν αλλάζουν οι όροι επιστροφής, πλην όμως είναι ένα ηχηρό καμπανάκι για την επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα και η ανησυχία των ξενοδόχων είναι έκδηλη.
Οι ίδιοι, ωστόσο, εκτιμούν πως με τη συνεργασία και την υπευθυνότητα όλων των πολιτών, η σημερινή αρνητική εικόνα μπορεί να ανατραπεί. Η τήρηση των υγειονομικών μέτρων και η αύξηση των εμβολιασμών μπορούν να περιορίσουν έστω και τώρα τη διασπορά του ιού και να διαφυλαχτεί η σεζόν.
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων που ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και διαχείρισης κρίσεων, στο Ρέθυμνο από σήμερα οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στην εστίαση και σε τουριστικές επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε έλεγχο δυο φορές την εβδομάδα. Μια φορά με τη μέθοδο του self test και μια με αυτή του rapid. Με ταυτόχρονη υποχρέωση δήλωσης του αποτελέσματος στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Υποχρέωση για testing δυο φορές την εβδομάδα, μια με τη μέθοδο του self test και μια με rapid αφορά, και στα μη εμβολιασμένα μέλη των πληρωμάτων επιβατηγών πλοίων και κρουαζιερόπλοιων.

Αναλυτικά,

 

Αναταράξεις στον τουριστικό κλάδο -σε τοπικό επίπεδο- δημιουργεί η έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού με την αγωνία να κορυφώνεται για ανατροπή του πολύ καλού κλίματος, που υπάρχει το τελευταίο εικοσαήμερο στη ροή των κρατήσεων. Ο αυξητικός αριθμός των νέων κρουσμάτων και του υψηλού δείκτη θετικότητας που έχει αλλάξει το χρώμα του νομού στον ευρωπαϊκό επιδημιολογικό χάρτη, αλλά και το ενδεχόμενο για τοπικό lockdown και αυστηροποίηση των μέτρων, έχουν σημάνει συναγερμό με τους ξενοδόχους να μιλούν για κλίμα επισφάλειας και για κρατήσεις που εν μια νυχτί μπορούν να ακυρωθούν προκαλώντας τεράστια ζημιά στην τοπική οικονομία.

Και όλα αυτά μετά από μια παρατεταμένη περίοδο αναμονής και ένα θολό τοπίο που μόλις πριν λίγες ημέρες έδειξε να ξεδιαλύνει δημιουργώντας προοπτικές για ανάκαμψη. Η προτίμηση των επισκεπτών για το νησί και το Ρέθυμνο ειδικότερα είναι έκδηλη και αποτυπώνεται στις κρατήσεις που, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του συλλόγου ξενοδόχων, δείχνουν σημαντική αύξηση και πληρότητες που ξεπερνούν το 80% για το επόμενο δεκαήμερο. Όμως, όπως προσθέτει, η εξέλιξη της πανδημίας δεν αφήνει κανένα περιθώριο για επιβεβαίωση των κρατήσεων. Η πολιτική των ακυρώσεων είναι ευέλικτη και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι αυτές θα ξεκινήσουν τις επόμενες κιόλας ημέρες, αν άμεσα το επιδημιολογικό κλίμα στον νομό δεν βελτιωθεί. Η λήψη μέτρων από τις χώρες προέλευσης των επισκεπτών και η επιβολή καραντίνας με δεδομένο ότι έρχονται σε ένα προορισμό με υψηλό ιικό φορτίο αποτελεί, όπως δηλώνουν οι ξενοδόχοι, σοβαρό αποτρεπτικό παράγοντα για την πλειοψηφία των τουριστών. «Κανείς δεν θα επιλέξει να πάει διακοπές σε έναν τόπο με πολλά κρούσματα από τον οποίο όταν επιστρέψει θα υποχρεωθεί να μπει σε καραντίνα. Αυτό είναι σαφές και λογικό», τόνισε χαρακτηριστικά στα «Ρ.Ν.» ο κ. Μπριλιράκης.

 

Υπό τον φόβο των ακυρώσεων η σημερινή καλή εικόνα των κρατήσεων

Όπως ανέφερε στα «Ρ.Ν.» ο αντιπρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων Μπάμπης Μπιρλιράκης, ο τουρισμός βρίσκεται σε τεντωμένο σχοινί. Οι όποιες προσδοκίες δημιουργούνται ανατρέπονται ανά πάσα στιγμή, καθώς η πορεία της τουριστικής κίνησης είναι άμεσα συνδεδεμένη από την εξέλιξη της πανδημίας.

Ειδικότερα, όπως είπε, έως και το τέλος του μήνα οι κρατήσεις κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα και οι πληρότητες ξεπερνούν το 80%. Το ζητούμενο όμως για τους ίδιους είναι αν οι κρατήσεις αυτές υλοποιηθούν. «Οι κρατήσεις είναι πολύ καλές και τις τελευταίες 20 μέρες και έχουμε ανέβει αρκετά σε ποσοστά πληροτήτων και νομίζω ότι αυτό αφορά το σύνολο των συναδέλφων. Μιλάμε για πληρότητες που για το δεύτερο 10ήμερο του Ιουλίου φτάνουν το 80%, ενώ κάποια ξενοδοχεία είναι και γεμάτα ήδη και έχουνε και over και δηλαδή επανέρχονται στις παλιές καλές μέρες του 19 και μιλάω για το δεύτερο 10ήμερο δεν είναι για όλη τη σεζόν. Πάντως έχουμε ξεφύγει από την κακομοιριά που ήμασταν τον Ιούνιο, που είχαμε 20-25% πληρότητα. Όμως αυτό που βλέπουμε όλοι είναι ότι δεν θα υλοποιηθούν. Δεν νομίζουμε ότι θα επιβεβαιωθούν οι κρατήσεις, λόγω της έξαρσης της πανδημίας σε τοπικό επίπεδο, καθώς θεωρούμε ότι πάρα πολύ γρήγορα θα παρθούν μέτρα από τις άλλες χώρες και θα επαναφέρουνε καραντίνες ειδικά για την Κρήτη, λόγω Ρεθύμνου και λόγω Ηρακλείου και θα περιορίσουν τον κόσμο και θα αρχίσουν οι ακυρώσεις άμεσα. Τις περιμένουμε δηλαδή από στιγμή σε στιγμή. Επομένως είναι τελείως επισφαλής η εικόνα μας, γιατί ανά πάσα στιγμή μπορούν να ανατραπούν όλα και να χαθεί τελείως η χρονιά».

Σύμφωνα με τον κ. Μπιρλιράκη, η αυξημένη ζήτηση προέρχεται κυρίως από τη γερμανική και την πολωνική αγορά, ενώ μετά και τις τελευταίες εξελίξεις φαίνεται πως η βρετανική αγορά δεν θα ανοίξει προς το παρόν για την Κρήτη. «Σε ότι αφορά την Αγγλία το μετέφεραν το άνοιγμα της αγοράς για τις 26 του μήνα για Κρήτη. Πιστεύω όμως ότι δεν θα ανοίξουν καθόλου τελικά γιατί θα δουν τους αριθμούς της Κρήτης, όσον αφορά τον covid, και θα το καθυστερήσουν κι άλλο ή μπορεί και να μην το αφήσουν καθόλου να τρέξει.

Γερμανία και Πολωνία είναι σημαντικότερες αγορές αυτή τη στιγμή και ήταν εξ αρχής και συνεχίζουμε να έχουμε πάρα πολύ καλή κίνηση με πολύ κόσμο. Αναφορικά με τη Σκανδιναβία δεν έχει ανοίξει ακόμα η Νορβηγία, άνοιξαν οι άλλες 3 χώρες, η Ολλανδία πάει λίγο πιο αργά, η Σουηδία και η Δανία ουσιαστικά τρέχουν. Είναι καλύτερα από τους προηγούμενους μήνες αλλά χωρίς να είναι κάτι σημαντικό».

 

Αγωνιά ο τουριστικός κλάδος

Ο αντιπρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων εμφανίστηκε ανήσυχος και προβληματισμένος για τη διασπορά του κορονοϊού στον νομό και για το μέλλον της τουριστικής περιόδου, επισημαίνοντας πως εμείς οι ίδιοι πρέπει και μπορούμε να διαφυλάξουμε την υγεία μας και την οικονομία μας. «Ανησυχώ πάρα πολύ γιατί δεν ξέρω πως και πόσο γρήγορα μπορούμε να «διορθώσουμε» αυτό που συμβαίνει στο Ρέθυμνο και στο Ηράκλειο σήμερα με τη διασπορά του ιού, για να μπορέσουμε να επανενταχθούμε στους ασφαλείς προορισμούς. Το μόνο βέβαιο είναι ότι εξαρτάται από εμάς τους ίδιους. Δεν ξέρω πραγματικά τι άλλο χρειάζεται να γίνει για να συνειδητοποιήσουν κάποιοι ότι χωρίς τον τουρισμό δεν ζούμε. Αν δεν αλλάξει γρήγορα η εικόνα, αν δεν βελτιωθεί η επιδημιολογική εικόνα θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα».

Ήδη, χθες το μεσημέρι η Γερμανία ενέταξε τη χώρα μας στις χώρες υψηλού κινδύνου για τον κορονοϊό.

Πλέον οι Γερμανοί τουρίστες που θα επιστρέφουν από τη χώρα μας θα πρέπει να φέρουν αρνητικό τεστ για να αποφύγουν την καραντίνα.

Εν τω μεταξύ σε χθεσινές δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο υπουργός Τουρισμού τόνισε ότι αν η κατάσταση στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, όπως το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο, δεν βελτιωθεί τότε δεν θα μπορούμε να τα αποφύγουμε αν ξεφύγει η κατάσταση.

«Εάν μια κατάσταση τείνει να χάσει τον έλεγχο, προφανώς και πρέπει να συναινέσουμε σε οποιαδήποτε τοπικά lockdown. Δεν είναι ευχάριστα. Δεν τα θέλουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός

Πρόσθεσε πως: «Η ευθύνη είναι στις τοπικές κοινωνίες. Δεν μπορώ να τα αποφύγω (σ.σ. τα τοπικά lockdown) όταν η κατάσταση τα επιβάλλει».

Ο κ. Θεοχάρης τόνισε ότι η τουριστική κίνηση είναι άμεσα συνδεδεμένη με την κατάσταση της πανδημίας στη χώρα μας και κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν για να περάσει ανώδυνα από τη χώρα μας η μετάλλαξη Δέλτα.«Αυτό το λαμβάνουν υπόψη όλες οι τουριστικές αγορές. Η ευθύνη μας, απέναντι στη ζωή μας, πρώτα από όλα αλλά και στον τουρισμό μας, είναι να τηρούμε τα μέτρα. Να εμβολιαστούμε όλοι ώστε και αυτό το κύμα της μετάλλαξης Δέλτα να περάσει, χωρίς να δημιουργήσει προβλήματα στη χώρα μας», είπε.

Τέλος, απαντώντας στο ερώτημα αν θα πιάσουμε φέτος του στόχους που έχουμε θέσει στον τουρισμό, ο υπουργός Τουρισμούς υποστήριξε ότι φέτος οι οικονομικοί στόχοι έχουν μπει σε δεύτερη μοίρα.

«Πρώτα από όλα είναι η υγεία και η διασφάλιση της εικόνας της χώρας μας ως ένας ασφαλής προορισμός. Ως τώρα αυτό είναι ένα στοίχημα το οποίο κερδίζουμε. Δεν εφησυχάζουμε. Παρακολουθούμε την κατάσταση στα σύνορά μας», τόνισε και στη συνέχεια πρόσθεσε: «Δεν έχουμε πολλά εισαγόμενα κρούσματα. Τα περισσότερα οφείλονται στις εσωτερικές μετακινήσεις και στα κορονοπάρτι που γίνονται σε διάφορες περιοχές».