24 °C Rethymno, GR
11/08/2022

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

Οικονομική ανάσα για τα καταστήματα εστίασης, ξεπέρασε η κίνηση τα νούμερα του 2019

Σημαντική οικονομική ανάσα για τους επαγγελματίες εστίασης και αναψυχής του Ρεθύμνου αποτελεί ο Αύγουστος, καθώς τα καταστήματα τους καθημερινά «πλημμυρίζουν» από κόσμο. Η αυξημένη τουριστική κίνηση του Αυγούστου τόσο από ξένους όσο και από Έλληνες επισκέπτες αποτέλεσε μια καλή τονωτική «ένεση» για τις επιχειρήσεις μετά από το εννεάμηνο λουκέτο, γεμίζοντας τους επαγγελματίες του κλάδου με ικανοποίηση. Πολλοί ήταν οι θαμώνες εκείνοι που χρειάστηκε να κάνουν κράτηση για να εξασφαλίσουν μια θέση σε ένα εστιατόριο ή μια ταβέρνα, καθώς ο περιορισμός χώρου που έχει επιβληθεί στα καταστήματα στο πλαίσιο των μέτρων για τον κορονοϊό δεν άφηνε άλλο περιθώριο. Όπως ανέφεραν οι επιχειρηματίες στα «Ρ.Ν.» δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που η κίνηση ξεπέρασε σε νούμερα την κίνηση του 2019, που ήταν μια πολύ καλή χρονιά από άποψη τζίρου και κίνησης και μάλιστα όπως υπογράμμιζαν με μικρότερη χωρητικότητα φέτος στα καταστήματά τους.

Οι επαγγελματίες εμφανίζονται πολύ ικανοποιημένοι και ευελπιστούν τώρα η ίδια εικόνα να συνεχιστεί και τον Σεπτέμβριο. Όπως λένε προς το παρόν η επιβολή του μίνι lockdown δεν επηρεάζει άμεσα τα δικά τους καταστήματα, τουλάχιστον όχι στον ίδιο βαθμό, όπως τα μπαρ, ωστόσο όπως δηλώνουν σίγουρα περιορίζεται ο χρόνος που έχουν στη διάθεσή τους οι θαμώνες.

Το ζητούμενο για τους ίδιους είναι να διατηρηθεί η πολύ καλή αυτή εικόνα με τις υψηλές πληρότητες για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα γίνεται, έτσι ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τα πάγια έξοδά τους και τις οικονομικές υποχρεώσεις που έχουν συσσωρευτεί τους τελευταίους μήνες.

«Είμαστε άρα πολύ ικανοποιημένοι. Η κίνηση ήταν πάρα πολύ καλή, έχουμε πάρα πολύ κόσμο, πολλούς ξένους, πολλούς Έλληνες. Ήταν μετά από πολύ καιρό ένας κανονικός Αύγουστος, δηλαδή η κίνηση ήταν αντίστοιχη με το 19, που ήταν αυτή πολύ καλή χρονιά.

Τώρα περιμένουμε πάντα μια κοιλιά τέλη του Αυγούστου για μια εβδομάδα περίπου, μετά ξαναρχίζει αρχές Σεπτέμβρη και έχει μια καλή κίνηση, αλλά δεν ξέρω τώρα με τα νέα δεδομένα και αν έχουμε «κοκκινίσει» σαν Κρήτη ή σαν νομός, τι επιπτώσεις θα έχουμε. Θέλουμε να είμαστε αισιόδοξοι και να είναι εξίσου καλός μήνας και ο Σεπτέμβριος, ώστε να μπορέσουμε να σώσουμε ότι μπορούμε και να καλύψουμε σημαντικές οικονομικές απώλειες των προηγούμενων μηνών» ανέφερε ο πρόεδρος του σωματείου εστίασης, Ανδρέας Κλαψινός.

Από την πλευρά του ο εστιάτορας της παλιάς πόλης, Όθωνας Χριστουλάκης, ανέφερε: «Για όλους τους επιχειρηματίες του κλάδου μας νομίζω ότι η περίοδος του 15αύγουστου κύλησε πολύ καλύτερα από τον αντίστοιχο 15αυγουστο του 19. Και αν αναλογισθεί κανείς ότι τα μαγαζιά που δεν έχουν δικαίωμα επέκτασης σε παραπάνω χώρο όπως είναι τα δικά μας εδώ στον Πλάτανο που δουλεύουμε με τα 2/3 του δικαιώματος των καθισμάτων από την άδεια θα έλεγα ότι είμαστε πολύ ικανοποιημένοι.

Είχαμε και Έλληνες επισκέπτες και τουρίστες. Ομολογουμένως ήταν απρόβλεπτη αυτή η εξέλιξη και είπα ότι ξεπεράσαμε τον προγραμματισμό και τα όριά μας. Όταν αυτή την στιγμή αναφερόμαστε ας πούμε κοιτώντας πίσω την περίοδο της κανονικότητας και λέμε ότι το αντίστοιχο χρονικό διάστημα κατέγραψε καλύτερη πορεία από τότε και μάλιστα έχοντας λιγότερα καθίσματα καταλαβαίνει κανείς το πόσο θετικό είναι.

Η κατανάλωση δεν έδειξε τίποτα καινούριο, έδειξε μια σταθερότητα που υπάρχει, ας πούμε δηλαδή η κατανάλωση είναι κάπως σφιχτή, πολύ προσεκτική, δε υπάρχει υπερβολή, θα την χαρακτήριζα συντηρητική. Σίγουρα όμως τζιραράμε γιατί ο κόσμος ήταν περισσότερος. Το μέχρι πότε θα συνεχιστεί αυτή η εικόνα είναι και για μας αμφίβολο, δύσκολο, έχει να κάνει και με την προετοιμασία μας και με τις σχέσεις μας με το προσωπικό, με το κάθε τι. Γιατί φανταστείτε ότι λόγω των μέτρων και των καταστάσεων ακούγαμε ότι η σεζόν θα κυλήσει στο 50% άντε στην καλύτερη στο 60% του 19 και τώρα ορισμένες μέρες το έχουμε ξεπεράσει και μάλιστα έχουμε και λιγότερα τραπεζοκαθίσματα αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, αλλά δεν μας επιτρέπει από την άλλη μεριά την ανάλογη αισιοδοξία, το ανάλογο ξέρω ‘γω κτίσιμο προοπτικής γιατί δεν βλέπουμε τίποτα σταθερό. Ακόμα και αυτοί οι οποίοι κρατούν το βάρος των κρατήσεων δεν έχουν να μας πουν κάτι καινούριο, είναι όλα ρευστά».

Παρά την αυξημένη κίνηση και την κοσμοσυρροή, όπως ανάφεραν οι επαγγελματίες του κλάδου τα περιοριστικά μέτρα τηρούνται από το προσωπικό των καταστημάτων εστίασης.

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις του μίνι lockdown που έχει επιβληθεί στον νομό και συνεπάγεται με απαγόρευση κυκλοφορίας και κλείσιμο των καταστημάτων στη 1 τη νύχτα ο κ. Χριστουλάκης, ανέφερε:

«Σαφώς και έχουμε επιπτώσεις, διότι κάποιοι δεν θα επιλέξουν τον προορισμό Ρέθυμνο ή δεν θα επιλέξουν να βγουν από το ξενοδοχείο τους λόγω του ότι υπάρχει μειωμένη πρόταση αναψυχής, μειωμένη πρόταση γενικά διασκέδασης, όταν ας πούμε δεν υπάρχει μουσική, όταν τα καταστήματα τα οποία παρέχουν αυτού του είδος την αναψυχή υπολειτουργούν λόγω των νέων δεδομένων οπωσδήποτε μας επηρεάζει αυτή η κατάσταση και βλέπω στα πρόσωπα των πελατών μας την ανάλογη στεναχώρια τους, γιατί αυτοί πλήρωσαν άλλα και υποδέχονται άλλα».

Παράλληλα, όπως πρόσθεσε ο πρόεδρος του Σωματείου Εστίασης, Ανδρέας Κλαψινός σημαντικό είναι και το γεγονός ότι τις προηγούμενες ημέρες ξεκίνησε η εκταμίευση των χρημάτων από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για την επανεκκίνηση του κλάδου και οι επιχειρηματίες του Ρεθύμνου έχουν ακόμα ένα λόγο να χαμογελούν εκτιμώντας πως αν και ο Σεπτέμβριος εξελιχτεί καλά θα μπορέσουν να ορθοποδήσουν εν όψει και του χειμώνα.