Στις, 16 Ιουνίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιας Χελώνας, μία ημέρα αφιερωμένη σε αυτά τα αρχαία και υπέροχα πλάσματα που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των θαλασσών μας. Με την ευκαιρία αυτή, η ΑΡΧΕΛΩΝ εκφράζει τις θερμότερες ευχαριστίες της προς όλους τους πολίτες, εθελοντές, δωρητές και υποστηρικτές που συμβάλλουν ενεργά στο έργο μας για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα. Η συμβολή του κοινού στην προσπάθεια διατήρησης των θαλάσσιων χελωνών είναι τεράστια και καθοριστική.
Ειδική μνεία οφείλουμε σε όλους τους ενεργούς πολίτες που αναφέρουν νεκρές ή τραυματισμένες χελώνες στην 24ωρη Γραμμή Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ.
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε τη προσπάθεια καταγραφής των περιστατικών που νεκρές χελώνες ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές από το 1992, ιδρύοντας το Εθνικό Δίκτυο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών. Κάθε χρόνο φτάνουν στον ΑΡΧΕΛΩΝ τηλεφωνήματα, μηνύματα πολιτών καθώς και τα «Δελτία Εκθαλάσσωσης» από τις κατά τόπους Λιμενικές Αρχές όλης της χώρας, μαζί με φωτογραφίες και άλλα στοιχεία σχετικά με εκβρασμούς θαλάσσιων χελωνών. Το 2024 καταγράψαμε με αυτόν τον τρόπο 1.044 νεκρές χελώνες στις ελληνικές ακτές, ενώ ήδη στα μισά της χρονιάς του 2025 έχουμε καταγράψει 481 περιστατικά εκβρασμών.
Οι άνθρωποι του ΑΡΧΕΛΩΝ εξετάζουν συστηματικά κάθε περίπτωση εκβρασμού, με σκοπό την αξιολόγηση των απειλών που αντιμετωπίζουν οι θαλάσσιες χελώνες ανά περιοχή. Τα αποτελέσματα των πολύχρονων καταγραφών αποκαλύπτουν ότι οι αιτίες θανάτου των χελωνών σχετίζονται κυρίως με τις τυχαίες συλλήψεις σε αλιευτικά εργαλεία, την κατάποση πλαστικών και την σύγκρουση με ταχύπλοα σκάφη αναψυχής.
Ταυτόχρονα, το Δίκτυο Διάσωσης ενεργοποιείται και σε περιπτώσεις αναφορών για τραυματισμένες ή άρρωστες χελώνες. Σε συνεργασία με τους πολίτες και τις κατά τόπους λιμενικές αρχές, τα ζώα που χρειάζονται περίθαλψη μεταφέρονται στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών που έχει στήσει ο ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα Αττικής από το 1994. Εκεί, το προσωπικό και οι εκπαιδευμένοι εθελοντές παρέχουν φροντίδα και περίθαλψη στα ζώα μέχρι την επιτυχή ανάρρωσή τους και την επιστροφή τους στη θάλασσα. Η έγκαιρη ενημέρωσή μας μέσω των αναφορών πολιτών έχει σώσει δεκάδες ζωές.
Είμαστε μόλις στα μισά της χρονιάς του 2025 και ήδη το Κέντρο Διάσωσης έχει δεχθεί:
• 15 τραυματισμένες/άρρωστες χελώνες
• 39 εθελοντές από την Ελλάδα και το εξωτερικό
• 140 συμβολικές υιοθεσίες θαλάσσιων χελωνών από ευαισθητοποιημένους επισκέπτες
«Σε αυτή την Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιας Χελώνας, αισθανόμαστε βαθιά ευγνωμοσύνη για την ανιδιοτελή προσφορά και την αφοσίωση όλων όσων στέκονται στο πλευρό μας», δηλώνει η διευθύντρια του ΑΡΧΕΛΩΝ, Δάφνη Μαυρογιώργου. «Η δική τους αγάπη για τη φύση και η έμπρακτη υποστήριξή τους μάς δίνουν τη δύναμη να συνεχίζουμε το έργο μας με την ίδια αφοσίωση. Η προστασία των θαλάσσιων χελωνών είναι μία συλλογική προσπάθεια, και κάθε μία ενέργεια, μικρή ή μεγάλη, κάνει τη διαφορά».
Μπορούμε να ζήσουμε μαζί, αυτό είναι το σύνθημα του ΑΡΧΕΛΩΝ από το 1983!
• Εάν συναντήσεις τραυματισμένη ή νεκρή θαλάσσια χελώνα κάλεσε άμεσα τον Αριθμό Διάσωσης (+30)6941511511.
• Εάν βρεις φωλιά ή χελωνάκια συμπλήρωσε τη Φόρμα
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ/ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
• Δημήτρης Φυτίλης, Υπεύθυνος Κέντρου Διάσωσης ΑΡΧΕΛΩΝ, +30 6944929622, rc.officer@archelon.gr
Από τον Σύλλογο Αρχέλων