26 °C Rethymno, GR
08/08/2022

ΛΟΓΩ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ

Καθυστερεί η λειτουργία του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης στο Ρέθυμνο

Καθυστέρηση παρατηρείται στην εφαρμογή και λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος «ελεγχόμενης στάθμευσης» στον δήμο Ρεθύμνου, η οποία όπως μας ανέφερε ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων, Άγγελος Μαλάς, οφείλεται σε κάποια προβλήματα του λογισμικού. Όπως είπε τις τελευταίες μέρες έγινε επαναπρογραμματισμός του λογισμικού και πλέον το σύστημα βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία, προκειμένου στη συνέχεια να μπορεί δοθεί σε χρήση στους δημότες.

Πρόκειται για ένα σύστημα που αποτελείται από 650 αισθητήρες στις θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης, εφαρμογή στα κινητά για ενημέρωση του χρήστη σε σχέση με τις ελεύθερες θέσεις στάθμευσης, δρομολόγηση προς αυτές και πληρωμή του χρόνου κατάληψης της θέσης μέσα από την εφαρμογή με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα. Σε πραγματικό χρόνο θα γίνεται ενημέρωση του ελεγκτικού μηχανισμού του δήμου για την κατάληψη θέσεων ελεγχόμενης στάθμευσης από οχήματα που δεν έχουν πληρώσει ή δεν έχουν δικαίωμα να βρίσκονται εκεί.

Μέσω του συστήματος ο δήμος θα έχει στη διάθεσή του στοιχεία χρήσης, νομίμως ή παρανόμως κατειλημμένων θέσεων. Το σύστημα παρέχει παράλληλα τη δυνατότητα ενημέρωσης σε 7 υπαίθριους δημόσιους χώρους στάθμευσης για ύπαρξη ή μη ελεύθερων θέσεων. Η ενημέρωση θα γίνεται με πινακίδα έξω από κάθε πάρκινγκ αλλά και με 3 μεγάλες πινακίδες στις εισόδους της πόλης και όλα αυτά θα αποτυπώνονται και στην εφαρμογή που θα ενημερώνει για τις ελεύθερες θέσεις αλλά θα δρομολογεί και στα parking.

Στόχος του μέτρου είναι να αποσυμφορηθεί αφενός κυκλοφοριακά η πόλη και να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις μέσα στο κέντρο για την αναζήτηση μιας θέσης στάθμευσης και αφετέρου να υπάρξει αποτελεσματική εξυπηρέτηση των οδηγών, που μέχρι σήμερα ταλαιπωρούνται ψάχνοντας μια θέση να παρκάρουν. Παράλληλα μέσα από το σύστημα όσοι πολίτες κάνουν κατάχρηση της θέσης ελεγχόμενης στάθμευσης θα έρχονται αντιμέτωποι με πρόστιμα, το ύψος των οποίων θα καθοριστεί με απόφαση της οικονομικής επιτροπής, αφού οι αισθητήρες που έχουν τοποθετηθεί σε κάθε θέση θα ενημερώνουν αυτόματα την υπηρεσία για οποιαδήποτε παραβίαση του μέτρου.

Οι θέσεις και οι ζώνες ελεγχόμενης στάθμευσης

Οι θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης είναι 593. Επιπλέον υπάρχουν 27 θέσεις για ΑμεΑ και 30 θέσεις που έχουν προβλεφτεί για φορτοεκφορτώσεις. Ξεχωριστά από τις τρεις ενημερωτικές πινακίδες στις εισόδους της πόλης, που θα ενημερώνουν για τις ελεύθερες θέσεις στάθμευσης όχι μόνο της ελεγχόμενης αλλά και στους εποπτευόμενους χώρους στάθμευσης του δήμου (πάρκινγκ), θα έχει τη δυνατότητα ο χρήστης της εφαρμογής να οδηγηθεί απευθείας μέσω της εφαρμογής σε θέση ελεύθερη.

Η ζώνη της ελεγχόμενης στάθμευσης αφορά τις έξης περιοχές:

Βορειοδυτική Γωνία Δημοτικού Κήπου – Ηλιακάκη – Κουμουνδούρου – Μοάτσου – Δημοκρατίας – Ν. Ανδρουλιδάκη – Ζυμβρακάκη – Ασκούτση – Χορτάτζη – Γερακάρη – Πλατεία Τεσσάρων Μαρτύρων – Ηγ. Γαβριήλ – Ηλιακάκη.

Επίσης, στη ζώνη ελεγχόμενης στάθμευσης συμπεριλαμβάνεται ο δημοτικός χώρος στάθμευσης στη συμβολή των οδών Γιαμπουδάκη και Παναγιωτάκη (έναντι Εργατικού Κέντρου).

Οι θέσεις που ανήκουν στην ελεγχόμενη στάθμευση, είναι όλες οι νόμιμες διαγραμμισμένες και αριθμημένες θέσεις στάθμευσης εντός της άνω περιοχής, εκτός από τις θέσεις που έχουν άλλη χρήση (φαρμακείου, ΑΜΕΑ, φορτοεκφόρτωσης, ολιγόλεπτης στάσης κλπ.).

Χρονική Διάρκεια από 08.00 – 21.00.

Δευτέρα έως Σάββατο, εξαιρούνται οι επίσημες τοπικές και εθνικές αργίες και για τις ώρες 08.00 έως 21.00 κάθε ημέρα.

Η στάθμευση για τα πρώτα 30 λεπτά είναι δωρεάν.

Για να χρησιμοποιήσει κάποιος το νέο σύστημα θα πρέπει να κατεβάσει στο κινητό του την σχετική εφαρμογή.

Μέσω αυτής θα μπορεί να δει που υπάρχει ελεύθερη θέση στάθμευσης και μόλις παρκάρει θα έχει περιθώριο 30 λεπτών -που θα είναι ο δωρεάν χρόνος στάθμευσης- μέχρι να καταχωρήσει ηλεκτρονικά τη θέση που έχει καταλάβει. Στην εφαρμογή θα καταγράφει τον χρόνο για τον οποίο θα παραμείνει στη θέση και θα πληρώνει ηλεκτρονικά το αντίτιμο.

Λίγο πριν την ολοκλήρωση του χρόνου που έχει προπληρωθεί, η εφαρμογή θα στέλνει ειδοποίηση στον οδηγό ότι λήγει ο χρόνος του και εάν χρειάζεται να παραμείνει παραπάνω στη θέση, τότε θα μπορεί να ανανεώνει με την αντίστοιχη πληρωμή.

Εάν μία θέση καταληφθεί, αλλά δεν πληρωθεί, τότε αυτό αυτόματα θα ενημερώνει το κέντρο ελέγχου και το προσωπικό της ομάδας ελέγχου του δήμου και αργότερα μόλις συσταθεί και στελεχωθεί η δημοτική αστυνομία θα μεταβαίνουν στο σημείο για την επιβολή προστίμου.

Εφαρμογή και Έλεγχος του μέτρου

Για την αστυνόμευση του μέτρου της ελεγχόμενης στάθμευσης στην άνω περιοχή θα δύναται να χρησιμοποιείται αυτόματο τεχνικό σύστημα ελέγχου, με εγκατεστημένους αισθητήρες υπό του οδοστρώματος σε κάθε οριοθετημένη θέση, η οποία θα έχει μοναδικό κωδικό θέσης. Η δωρεάν χρήση ή η μίσθωση των θέσεων της ελεγχόμενης στάθμευσης δηλώνονται από τους χρήστες μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής που διαθέτει ο Δήμος για την λειτουργία και την αστυνόμευση του μέτρου. Ο πολίτης θα μπορεί να αγοράσει τον χρόνο που θα σταθμεύσει σε συγκεκριμένη θέση είτε μόνος του είτε να απευθυνθεί σε συνεργαζόμενο καταστηματάρχη, συμβεβλημένο του Δήμου.

Τα δεδομένα κάθε στιγμή θα αποστέλλονται κεντρικά από τον ελεγκτικό μηχανισμό που έχει οριστεί από την Υπηρεσία και θα υπάρχει άμεση ενημέρωση για την νόμιμη ή μη χρήση της κάθε θέσης, καθώς και την πληρότητα ανά θέση, ανά δρόμο, ή στο σύνολο της ζώνης εφαρμογής του μέτρου.

Στάθμευση δικύκλων – βαρέων οχημάτων

Τα δίκυκλα δεν επιτρέπεται να σταθμεύουν εντός των θέσεων της ελεγχόμενης στάθμευσης που προορίζονται για αυτοκίνητα. Τα δίκυκλα δικαιούνται δωρεάν στάθμευσης εντός των ειδικά ορισμένων περιοχών για στάθμευση δικύκλων και μοτοσικλετών.

Τα βαρέα οχήματα, λεωφορεία και τρέιλερ και γενικά τα οχήματα που ξεπερνούν σε μήκος τα 5,50 μέτρα απαγορεύεται να σταθμεύουν στις οριοθετημένες θέσεις της ελεγχόμενης στάθμευσης. Τα οχήματα αυτά θα πρέπει να σταθμεύουν σε χώρους κατάλληλους όπως ορίζει ο ΚΟΚ.