13 °C Rethymno, GR
07/12/2021

ΜΕ ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Καταργήθηκαν και συγχωνεύτηκαν στον δήμο Ρεθύμνης τα δυο Νομικά του Πρόσωπα

Με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και αφού προηγήθηκαν δυο αναβολές και εκτενής συνεργασία του δημάρχου Ρεθύμνου με τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης,  ψηφίστηκε χθες η κατάργηση των δυο Νομικών Προσώπων και συγκεκριμένα Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία «Κοινωφελής Επιχείρηση δήμου Ρεθύμνης» της ΚΕΔΗΡ και του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, με την επωνυμία «Κοινωνική Πολιτική και Μουσική Παιδεία Δήμου Ρεθύμνης».

 

Tις δύο προηγούμενες φορές που τέθηκε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο δεν ψηφίστηκε λόγω των ενστάσεων του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης , ο οποίος είχε ζητήσει διευκρινίσεις και διαβεβαιώσεις από τον δήμαρχο, τόσο για το θέμα της διασφάλισης των θέσεων εργασίας του προσωπικού των Νομικών Προσώπων όσο και σε θέματα που αφορούν τις αναπτυξιακές προοπτικές του δήμου. Τα ζητήματα που είχε θέσει ο κ Νίνος συζητήθηκαν στη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε με τον δήμαρχο και τον γενικό γραμματέα του δήμου , όπου δόθηκαν οι σχετικές διαβεβαιώσεις.

Όπως ανέφερε στη τοποθέτησή του ο δήμαρχος Ρεθύμνης, Γιώργος Μαρινάκης, τις προηγούμενες ημέρες έγιναν διαβουλεύσεις με την δημοτική παράταξη του κ. Νίνου, όπου τεθήκαν στο τραπέζι σειρά ζητημάτων που αφορούν τις αναπτυξιακές προοπτικές του δήμου Ρεθύμνου και παράλληλα δόθηκαν οι  σχετικές διευκρινήσεις σε σχέση με την εργασιακή θέση των εργαζομένων των νομικών προσώπων και την ενσωμάτωσή τους στον δήμο αλλά και ζητήματα που αφορούσαν στη λειτουργία του νέου αναπτυξιακού οργανισμού.

«Λύσαμε μαζί με τον γενικό γραμματέα του δήμου, τις όποιες αμφιβολίες υπήρχαν σε σχέση με τις θέσεις εργασίας του προσωπικού  και το οργανόγραμμα. Εξηγήσαμε γιατί νομίζουμε ότι πρέπει να πάμε σε αυτή τη λύση. Θα πω μόνο ότι αν δεν πάμε και προχωρήσει μόνο η κατάργηση της ΚΕΔΗΡ, το προσωπικό του Νομικού Προσώπου θα βρεθεί εκτός των θέσεων ευθύνης που αξίζουν βάσει των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων, γιατί επίκειται σχετικό νομοσχέδιο Βορίδη για κατάργηση νομικών προσώπων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

Παράλληλα ο Γιώργος Μαρινάκης αναφέρθηκε σε σειρά θεμάτων που συζητήθηκαν με τον κ. Νίνο, τα οποία όπως είπε αφορούν σε θέματα πολιτικής προστασίας και θέματα διατήρησης του ιστορικού κέντρου με παρεμβάσεις και χρηματοδοτήσεις των ανθρώπων που ζουν εκεί. «Είναι πρόβλημα η εξέλιξη της παλιάς πόλης και δεν πρέπει να μας καθησυχάζει ότι υπάρχει κύμα αγοραπωλησιών. Όταν φεύγουν οι κάτοικοι από μια περιοχή παύει να υπάρχει ο λόγος ύπαρξης σχολείου και άλλων υπηρεσιών. Χρειάζονται οι πολιτικές συζητήσεις – παρεμβάσεις για να ανασχέσουμε την φυγή των κατοίκων και την αντικατάσταση των σπιτιών τους με επιχειρήσεις και ερείπια. 65 κτίρια είναι καταγεγραμμένα ότι βρίσκονται σε κακή κατάσταση. Πρέπει να διεκδικήσουμε όλοι μαζί να έρθει συγκεκριμένο πρόγραμμα με πιλοτικό δήμο το Ρέθυμνο -με χαρά το άκουσα και από τον κ. Νίνο για προσωπικές του ενέργειες. Είπαμε επίσης να κάνουμε ενέργειες, ώστε να απελευθερώσουμε χώρους, να κάνουμε ενέργειες για την επέκταση του σχεδίου πόλεως και άλλες παρεμβάσεις. Εκείνο που θέλω να καταθέσω κατηγορηματικά είναι ότι ο δήμος Ρεθύμνου παρά τις όποιες μεμψιμοιρίες ποιοτικά και δημοκρατικά είναι σε υψηλό επίπεδο. Δεν είμαστε η πλειοψηφία που θέλει να κάνει άσκηση δύναμης λόγω των 17-18 ψήφων. Θέματα όπως ο αναπτυξιακός οργανισμός, που είναι μεγάλος και που ακριβώς η κυβέρνηση για να ξεπεράσει την αδυναμία μερικών δημοτικών συμβούλων που δεν άκουσαν την εισήγηση του δημάρχου, το μετέφερε στην δικονομική επιτροπή που υπάρχει η πλασματική πλειοψηφία της δημοτικής πλειοψηφίας και όχι του Δημοτικού συμβουλίου. Εμείς είπαμε ότι όλα θα περάσουν από το δημοτικό συμβούλιο και η πεποίθησή μου είναι να συγκροτήσουμε ένα Διοικητικό Συμβούλιο που να εξασφαλίσουμε τη δυνατή ομοφωνία. Έχουμε κάνει διαβούλευση για το θέμα του οργανισμού, όπως και για την στελέχωσή του. Δεν έχουμε αντίρρηση να γίνει με διαφάνεια και είναι δεκτές όλες οι προτάσεις που θα αφορούν ανθρώπους που μπορούν να βοηθήσουν πραγματικά.

H πεποίθησή μου είναι ότι ο νέος αναπτυξιακός οργανισμός θα μπορεί να απαντήσει στο μεγάλο έλλειμμα του δήμου όχι μόνο στην τεχνική υπηρεσία αλλά και στην πολεοδομία και θα γίνει η στελέχωσή του με ανθρώπους που μπορούμε να κάνουμε δημόσια απολογία. Με αυτή τη μεταρρύθμιση, της διαδικασίας, της λειτουργικής συγχώνευσης, για να μπορεί να ανταποκριθεί στην υποστελέχωση, να μπορεί να ενθαρρύνει τη διαύγεια και την ορθή και χρηστή διοίκηση όλου του δήμου, που εποπτεύεται με αυστηρά δημοσιονομικά πρότυπα, που ενεργοποιεί τη διαδικασία εσωτερικού ελέγχου. Με αυτή τη δομική αλλαγή έγινε αφορμή για να γίνει ευρύτερη συζήτηση» πρόσθεσε.

Ο αντιδήμαρχος και εισηγητής του θέματος, Γιώργος Γεωργαλής, αναφέρθηκε στην ανάγκη κατάργησης και συγχώνευσης των δυο νομικών προσώπων στον δήμο Ρεθύμνου τονίζοντας ότι οι διάσπαρτες αρμοδιότητές τους δημιουργούσαν πρόβλημα στη λειτουργία του δήμου.

«Έχει γίνει ένα πολύ καλό έργο και από τα δύο νομικά πρόσωπα. Στην πορεία του χρόνου όμως το προσωπικό μειώνονταν, οι διάσπαρτες αρμοδιότητες δημιουργούσαν πρόβλημα στη λειτουργία του δήμου, καθώς είχαμε κοινωνικές δομές και στα δυο νομικά πρόσωπα και έπρεπε να γίνει συγχώνευση των νομικών προσώπων. Για τον λόγο αυτό κάναμε το νέο οργανισμό με 9 διευθύνσεις και έχουμε εντάξει τις αρμοδιότητες των δυο νομικών προσώπων και προβλέψαμε να ενταχθεί ομαλά όλο το προσωπικό χωρίς να υπάρχει πρόβλημα σε ό,τι αφορά τα εργασιακά τους δικαιώματα. Δηλαδή με το καθεστώς που δούλευαν στο νομικό πρόσωπο με το ίδιο καθεστώς μεταφέρονται και στον δήμο. Για αυτό είχαμε καθυστέρηση στην ενσωμάτωση των δυο νομικών προσώπων στον δήμο γιατί έπρεπε να διασφαλίσουμε προσωπικό. Υπάρχει ένα πρόβλημα σε ό,τι αφορά την  ευελιξία των δομών όμως με σωστή οργάνωση και μέσα από την ηλεκτρονική διακυβέρνηση όταν τα αιτήματα μεταφέρονται εγκαίρως στην οικονομική υπηρεσία ή στις αρμόδιες υπηρεσίες νομίζω μπορούμε να ανταποκριθούμε άμεσα» ανέφερε ο κ. Γεωργαλής.

Θ.Νίνος: «Δίνουμε χέρι συνεργασίας για να συνενώσουμε δυνάμεις για το καλό του δήμου μας»

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Θοδωρής Νίνος, τόνισε πως οι ενστάσεις και οι απορίες που διατυπώθηκαν από πλευράς της παράταξής τους αποσαφηνιστήκαν από τον δήμαρχο και τον γενικό γραμματέα τονίζοντας μεταξύ άλλων: «η παράταξή μας είχε καταψηφίσει τη διάλυση του νομικού προσώπου και αποσύρθηκε το θέμα για να συζητήσει εκ νέου και αν δοθούν διευκρινίσεις. Υπήρξε εκτενέστατη διαβούλευση. Αν σε κάτι θέλω να κάνω ιδιαίτερη αναφορά είναι σε κάποια θέματα τα οποία θεωρώ ότι είναι αφετηρία μιας καλύτερης επόμενης περιόδου. Το κλίμα στη συζήτηση είναι θετικό και νομίζω θα επηρεάσει στη σωστή κατεύθυνση πολλά πράγματα. Για το νομικό πρόσωπο υπήρξαν κάποιες απορίες – ενστάσεις και τεθήκαν και στον δήμαρχο και γενικό γραμματέα. Οι απαντήσεις ήταν ικανοποιητικές ως προς τα εργασιακά δικαιώματα και μετάβαση εργαζομένων από νομικό πρόσωπο στο δήμο. Το μόνο που κρατήθηκε σαν αστερίσκος είναι αυτό που προέκυψε από τους εργαζόμενους για την εύρυθμη λειτουργία παιδικών σταθμών και του αυτοτελούς γραφείου -ότι δηλαδή αν ο οργανισμός όπως έχει ψηφιστεί λειτουργήσει μη αποδοτικά- αυτό θα το ξαναδούμε το επόμενο τετράμηνο. Προσωπικά θεωρώ είναι λογική απάντηση και δείχνει ένα πνεύμα συνεργασίας και απομάκρυνση από αγκυλώσεις».

Ο κ. Νίνος αναφέρθηκε στα θέματα που συζήτησε με τον δήμαρχο, τονίζοντας πως πρέπει να ιεραρχηθούν, καθώς αφορούν στην επόμενη μέρα του Δήμου Ρεθύμνου: «Η ατζέντα που έθεσα στον κ. δήμαρχο και θεωρώ πως πρέπει να προτεραιοποιηθεί ειδικά σε θέματα πολιτικής προστασίας, σε θέματα που αφορούν την παλιά πόλη, την στατικότητα των κτιρίων, που αποτελεί ένα τεράστιο θέμα με προεκτάσεις κοινωνικές. Κρατώ την διαβεβαίωση δημάρχου ότι θα μπούμε σε λογική πιο γρήγορης αντιμετώπισης. Πρέπει να έχουμε κάνει την προετοιμασία που χρειάζεται και να έχουμε οργανωτική επάρκεια να ανταποκριθούμε όταν συμβεί κάποιο ακραίο φαινόμενο. Όσον αφορά στα θέματα του ΒΟΑΚ για τα οποία υπήρξε ανταπόκριση και ήδη τρέχει προσπάθεια από τον δήμο Ρεθύμνου για να βελτιστοποιήσουμε τη χάραξη ειδικά στα ανατολικά του Ρέθυμνου και για τον περιφερειακό δρόμο. Σε επικοινωνία που είχα με τον μελετητή η περιβαλλοντική μελέτη έχει σταλεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης. Πρέπει να επιμείνουμε στην επέκταση του περιφερειακού δρόμου και στους κόμβους. Ένα άλλο θέμα που με χαρά είδα πρόθυμα να προχωρήσουμε αφορά στις διανοίξεις των οδών και στο να προσπαθήσουμε να απαλλοτριώσουμε και να διαμορφώσουμε πρόσθετους πυρήνες πράσινου μέσα στην πόλη».

Αναφερόμενος στον αναπτυξιακό οργανισμό ο κ. Νίνος είπε ότι θεωρεί ότι είναι συνδεμένος με την κατάργηση του Νομικού Προσώπου και της ΚΕΔΗΡ, υποστηρίζοντας πως: «Ο αναπτυξιακός οργανισμός θα κληθεί να επιτελέσει ένα στρατηγικό και κομβικής σημασίας έργο το επόμενο διάστημα που θα μας βοηθήσει να ανταποκριθούμε σε ένα νέο τεχνικό πρόγραμμα που έχει μια υστέρηση και ταυτόχρονα όμως μια εξαιρετική εξέλιξη στην προσθήκη έργων. Άρα το επόμενο διάστημα δεν θα είναι το στοίχημα να έρχονται τα έργα, αλλά να μπορούμε να ανταποκριθούμε στην υλοποίησή τους. Για να γίνει αυτό, το όχημα είναι ο αναπτυξιακός οργανισμός. Όμως νομοθετικά είχαμε τις επιφυλάξεις για λογοδοσία και για διαφάνεια του οργανισμού. Αυτές τις ανησυχίες εξέφρασα στον δήμαρχο, ότι μπορεί να δημιουργηθεί μια κατάσταση όπως στην ΚΕΔΗΡ, δηλαδή να μη μπορούμε να ελέγξουμε τα αυτονόητα. Νομίζω πήραμε το μάθημά μας και ότι τα πράγματα θα ελέγχονται στο εξής. Θεωρώ εξαιρετική την ανταπόκριση του δημάρχου, οπότε όλες οι ενστάσεις και οι ανησυχίες της δημοτικής μας παράταξης όλη αυτή την περίοδο με γόνιμο διάλογο έχουν εξασφαλιστεί και πολιτικά νομιμοποιήσουμε απολύτως και δίδουμε χέρι συνεργασίας σε όλες τις παρατάξεις. Γιατί το στοίχημα είναι να συνενώσουμε δυνάμεις για να μη χαθεί ούτε ευρώ από το δήμο μας. Αυτή τη στιγμή ο εκτελεστικός στρατηγικός ρόλος ανήκει στον δήμαρχο. Είμαστε όμως εδώ παρόντες να βοηθήσουμε τον τόπο να πάει μπροστά και να επιταχύνει τα βήματα. Σε αυτό θα ψηφίσουμε θετικά».

.Θ.Κρεβετζάκης: ¨Η κατάργηση των δύο Νομικών Προσώπων θα συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του δήμου»

Ο επικεφαλής της παράταξης Ρέθυμνο οι Πολίτες Μπροστά -Ένας δήμος για όλους Θωμάς Κρεβετζάκης υπερψήφισε την κατάργηση των δυο νομικών προσώπων, επαναλαμβάνοντας την άποψη του οτι αυτό θα είναι προς όφελος της εύρυθμης λειτουργίας του δήμου.

Στ.Βουρβαχάκης: «Παρά το πρόβλημα του προσωπικού, επιβεβλημένη η κατάργηση των Νομικών Προσώπων»

Από την πλευρά του ο Σταύρος Βουρβαχάκης, επικεφαλής της παράταξης «Ρέθυμνο – Ενεργοί πολίτες» επισήμανε ότι η υποστελέχωση των υπηρεσιών του Δήμου Ρεθύμνου δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην εξυπηρέτηση των δημοτών και έχει σαν αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της εργασίας για τους εργαζόμενους με αλλότρια καθήκοντα. Επιπλέον πρόσθεσε ότι η κατάργηση και συγχώνευση του ΝΠΔΔ «Κοινωνικής Πολιτικής και Μουσικής Παιδείας Δήμου Ρεθύμνου» καθώς και της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ρεθύμνου (ΚΕΔΗΡ) θα επιτείνει ακόμα περισσότερο το πρόβλημα, αφού θα προστεθούν αρκετές νέες δραστηριότητες. Και στις δυο εισηγήσεις του αρμόδιου αντιδημάρχου επισημαίνεται ότι στο σύνολο των υπηρεσιών του Δήμου, του Νομικού Προσώπου και της Κοινωφελούς Επιχείρησης υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, πράγμα που καθιστά τις υπηρεσίες αυτές δυσλειτουργικές και εξοντωτικές για το υπάρχον προσωπικό. «Ωστόσο η κατάργηση και συγχώνευση τόσο του Νομικού Προσώπου, όσο και της ΚΕΔΗΡ είναι επιβεβλημένη για τους εξής λόγους:

1) Στις υπηρεσίες του Δήμου, του Νομικού Προσώπου και της ΚΕΔΗΡ υπάρχουν τα ίδια αντικείμενα εργασίας που ασκούνται από διαφορετικούς υπαλλήλους. Με μια ορθολογική οργάνωση των υπηρεσιών του Δήμου μπορούν να επιτευχθούν οικονομίες κλίματος και εξοικονόμηση ανθρωπίνων πόρων.

2) Με την κατάργηση του Νομικού Προσώπου και της ΚΕΔΗΡ θα υπάρξει καλύτερος κεντρικός έλεγχος της δημοτικής δράσης από τον Δήμο και δεν θα υπάρχουν τα φαινόμενα αδιαφάνειας και δυσλειτουργίας που παρατηρήθηκαν το παρελθόν στην ΚΕΔΗΡ. Η λειτουργία του συστήματος εσωτερικού ελέγχου σε κεντρικό επίπεδο Δήμου εγγυάται την ομαλή λειτουργία του δημοτικού συστήματος και τέλος ,

3) Θα μειωθεί το λειτουργικό κόστος του Δήμου, αφού η πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων και ανθρωπίνου δυναμικού είναι ιδιαίτερα δαπανηρή και κοστοβόρα»,  πρόσθεσε ψηφίζοντας θετικά.

Διευκρινίζοντας ότι με τεράστιες ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό δεν μπορεί να υπάρξει βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Δήμου προς τους δημότες.

Μ.Μανουσογιάννης:»Η συγχώνευση θα εξοικονομήσει κάποιες λίγες θέσεις εργασίας, αλλά δεν είναι ικανή να λύσει το πρόβλημα»

Θετικά ψήφισε και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου Μανούσος Μανουσογιάννης τονίζοντας ωστόσο ότι «το πρόβλημα το ουσιαστικό θα παραμείνει σε ό,τι αφορά στη δυσκολία λαϊκού έλεγχου και θα παραμείνουν και τα προβλήματα έλλειψης προσωπικού. Είναι αναγκαίο οι υπηρεσίες του δήμου που απευθύνονται σε παιδικούς σταθμούς και ΚΑΠΗ να στελεχωθούν με απαραίτητο προσωπικού. Η συγχώνευση θα εξοικονομήσει κάποιες λίγες θέσεις αλλά δεν είναι ικανή να λύσει το πρόβλημα» κατέληξε.