Του ΚΩΣΤΗ ΗΛ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ
(Αποσπάσματα από την ομιλία του υπογράφοντος, κατά την παρουσίαση του βιβλίου, το Σάββατο 16- 12- 2017, στην αίθουσα Ξενία)
Με ένα βιβλίο – λεύκωμα το Σωματείο ΑμεΑ της πόλης μας γιόρτασε την επέτειο των 20 χρόνων (1997- 2017) από την ίδρυσή του. Ένα βιβλίο που με τις εκατοντάδες έγχρωμες φωτογραφίες του και τα σχετικά σύντομα κείμενα και τις λεζάντες που τις συνοδεύουν, μας βοηθά να απαριθμήσουμε τη δράση, τα «Έργα και τις Ημέρες» είκοσι χρόνων ΑμεΑ, είκοσι χρόνων αγώνων, συνδικαλιστικής δράσης και Κοινωνικής Μέριμνας και Προσφοράς. Ο τίτλος, εξάλλου, του εν λόγω βιβλίου, και οι εκατοντάδες έγχρωμες -είκοσι χρόνων- φωτογραφίες του μαρτυρούν σαφώς το περιεχόμενό του, σύμφωνα με τον τίτλο: «Είκοσι χρόνια Αγώνα, Δράσης και Κοινωνικής Προσφοράς».
Μετά από μιαν Εισαγωγή που απαριθμεί τους σκοπούς και τις υπηρεσίες που το Σωματείο ΑμεΑ Ρεθύμνου προσφέρει στα μέλη του, ακολουθούν ο Πρόλογος του ακούραστου- όλο αυτό το διάστημα των 20 χρόνων- Προέδρου του Σωματείου κ. Δημήτρη Τσαχάκη και ο Χαιρετισμός του Προέδρου της ΕΣΑμεΑ κ. Ιωάννη Βαρδακαστάνη.
Ο κ. Τσαχάκης τονίζει χαρακτηριστικά τη σημασία της ύπαρξης του Σωματείου στην πόλη μας, κάνοντάς μας μια θαυμάσια αναγωγή στο παρελθόν, 20 χρόνια πριν, και υπενθυμίζοντάς μας την δύσκολη καθημερινότητα των ΑμεΑ τότε, στα 1997. Τότε, που τα πρόσωπα με αναπηρία ήταν «εγκλωβισμένα» στο στενό οικογενειακό τους περιβάλλον, ζώντας κυριολεκτικά στο περιθώριο της κοινωνίας. Σήμερα, συνεχίζει ο Πρόεδρος, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική! Η πόλη μας έχει καταστεί μια από τις πιο προσβάσιμες για τα ΑμεΑ πόλεις της Ελλάδας. Δημιουργήθηκαν δομές, υποδομές, υπηρεσίες και δόθηκαν παροχές που άλλαξαν τη ζωή των ΑμεΑ. Και αυτό επιτεύχθηκε χάριν, κυρίως, στον Δήμο Ρεθύμνου, ο οποίος πρόσφατα τους παραχώρησε και τα νέα τους γραφεία στο κεντρικότερο σημείο της πόλης μας, στην οδό Μοάτσου 4.
Υπογραμμίζει, βέβαια, παράλληλα, ο Πρόεδρος ότι -πέραν της κοινωνικής ευαισθησίας του Δήμου- όλα όσα έχουν επιτευχθεί επιτεύχθηκαν και χάρις στους πολύχρονους αγώνες τους και τις πιέσεις που άσκησαν προς όλες τις κατευθύνσεις. Και αλλοίμονο να μην είχε γίνει έτσι! Αφού ξέρουμε ότι τίποτε δεν κερδίζεται χωρίς αγώνες και θυσίες, όντας ξαπλωμένοι στην πολυθρόνα του σπιτιού μας.
Και να, που όλα αυτά έρχεται να τα επιδοκιμάσει, με τη σειρά του, και ο Πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ κ. Βαρδακαστάνης, ο οποίος (στον δικό του Πρόλογο στο βιβλίο) αναγνωρίζει -τι πιο σημαντικό και αξιόλογο!- ότι το Σωματείο Ατόμων με Αναπηρία του Ρεθύμνου είναι από τα πιο δυναμικά Σωματεία της Χώρας με ισχυρό δυναμικό, ενεργά μέλη και τεράστια κοινωνική προσφορά τόσο στον τόπο του, το Ρέθυμνο, όσο και στο αναπηρικό κίνημα όλης της Χώρας.
Μετά από όλα αυτά τα γενικά, δεν μένει, νομίζω, παρά να δούμε τώρα και τις κυριότερες από τις ειδικές, τις επί μέρους δραστηριότητες του σωματείου όλα αυτά τα χρόνια, όπως αυτές αναφέρονται στο παρουσιαζόμενο βιβλίο. Έτσι,
Α. Καθιερωμένες σε ενιαύσια βάση εκδηλώσεις του Σωματείου είναι:
1. Τον Ιανουάριο, κάθε χρόνου, η Κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας με βραβεύσεις και δώρα.
2. Την 3η Δεκεμβρίου -που έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια και Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία– το Σωματείο πραγματοποιεί, κάθε χρόνο, εκδηλώσεις σε συνεργασία με τη Ν. Α. Ρεθύμνου, τους Δήμους και άλλους φορείς.
3. Κάθε χρόνο, επίσης, στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία (3 Δεκεμβρίου) έχει καθιερωθεί Ημέρα Εθελοντικής Αιμοδοσίας για την κάλυψη σε αίμα των μελών του Σωματείου και ειδικά αυτών που πολυμεταγγίζονται. Την προσπάθεια αυτήν ενισχύουν παιδιά του 547 ΑΜ ΤΠ, αλλά και της Σχολής Δοκίμων Αστυφυλάκων, ενώ από το 2016 το Σωματείο έχει εγγραφεί στο Εθνικό Μητρώο Εθελοντών Αιμοδοτών.
Β. Αναφέρονται, επίσης, δράσεις Υλοποίησης Προγραμμάτων, όπως:
1. Του Διασυνοριακού Προγράμματος Ελλάδα – Κύπρος που συνετέλεσε στο να επιλυθούν έξι σημαντικά προβλήματα, πάγια αιτήματα του Σωματείου:
α) Η μετατροπή των φωτεινών σηματοδοτών της πόλης μας και σε ηχητικούς.
β) Πέντε σημεία του παραλιακού μετώπου του Δήμου μας έγιναν προσβάσιμα για κολύμπι και ψυχαγωγία Προσώπων με αναπηρίες.
γ) Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης έγινε, επίσης, προσβάσιμο, με την εγκατάσταση ανελκυστήρα και τη δημιουργία ραμπών και αναπηρικής τουαλέτας.
δ) Έγιναν, ακόμα, προσβάσιμα για τα ΑμεΑ το φρούριο – Φορτέτσα, το θέατρο Ερωφίλη και η οδός Τρανταλίδου (όπου βρίσκεται το Νοσοκομείο).
2. Στις Δράσεις Υλοποίησης Προγραμμάτων πραγματοποιήθηκαν, επίσης, προγράμματα εκμάθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών και του συστήματος γραφής και ανάγνωσης τυφλών Braille (Μπράιγ).
Γ. Επίσης, στα είκοσι αυτά χρόνια έχουμε την πραγματοποίηση, σε ενιαύσιο, σχεδόν, επίπεδο:
1. Ημερίδων και εκδηλώσεων όπως:
α) εκδήλωσης για τα 10χρονα του Σωματείου ΑμεΑ, τον Ιούνιο του 2007,
β) Επιστημονικής ημερίδας με θέμα Μετατραυματική Παραπληγία,
γ) Ημερίδας με θέμα την Προσβασιμότητα,
δ) Ημερίδας με θέμα τον Αθλητισμό σε άτομα με αναπηρία,
ε) Ημερίδας με θέμα τουρισμός για όλους.
στ) Ημερίδας για τη στάση της κοινωνίας απέναντι στην αναπηρία,
ζ) Ημερίδας για το ζήτημα της αναπηρίας σε συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής κρίσης και, τέλος.
η) Ημερίδας με θέμα το ζήτημα της κοινωνικής ένταξης και της κοινωνικής προστασίας σήμερα και
2. Διεθνών, εθνικών και τοπικών συνεδρίων με κυριότερα:
α) αυτό του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία, το πρώτο που πραγματοποιήθηκε σε ευρωπαϊκή πόλη, με θέμα: «Η αναπηρία στη Ευρώπη σήμερα»,
β) του Συνεδρίου Αναπηρικών κινημάτων Ελλάδας- Κύπρου, ΕΣΑμεΑ και ΚΥΣΟΑ, στο Ρέθυμνο και
γ) του Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τυφλών, με εκπροσώπους Οργανώσεων Τυφλών απ’ όλες τις Χώρες της ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δ. Πραγματοποιήθηκαν πολλές Κινητοποιήσεις προς αντιμετώπιση του δυσμενούς πολιτικού, κοινωνικού και οικονομικού για τα ΑμεΑ περιβάλλοντος, όπως:
α) συγκέντρωση και πορεία με σύνθημα θέλουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια, ισότητα και δικαιοσύνη,
β) εκδήλωση με θέμα «γιατί τα ΚΕΚΥΚΑμεΑ πρέπει να επανέλθουν στον τομέα της πρόνοιας»,
γ) κατάληψη, τον Νοέμβριο του 2011, του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Ρεθύμνου.
Ε. Σημαντικές, τέλος, υπήρξαν και οι Καλλιτεχνικές και Αθλητικές εκδηλώσεις κατά τα χρόνια αυτά:
α) Μουσική εκδήλωση με την Ορχήστρα Νέων του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών, τον Μάιο του 2003 και
β) Παρουσίαση, στο Ωδείο, στις 4/12/1998, της θεατρικής παράστασης «Μουσικές Αναδρομές».
γ) αθλητικές εκδηλώσεις (συμμετοχή σε πανελλήνιους αγώνες στίβου, ποδηλασίας, κολύμβησης, επιτραπέζιας αντισφαίρισης κ.λπ., με σημαντικές επιτυχίες και διακρίσεις) από το Σωματείο ΑμεΑ «Ίκαρος», ιδρυμένο το έτος 1999, μέλος της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία και αναγνωρισμένο από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
Μετά απ’ όλα αυτά, θέλουμε ειλικρινά να συγχαρούμε το Σωματείο ΑμεΑ Ν.Ρ., καθώς και τον εκλεκτό φίλο και ακαταπόνητο Πρόεδρό του Δημήτρη Τσαχάκη και όλους τους φίλους συνεργάτες του, για τις ανεξάντλητες κι επίπονες προσπάθειες που όλα αυτά τα χρόνια τόσο φιλότιμα καταβάλλουν για την ανάδειξη και προαγωγή των μελών τού σωματείου τους. Ευχή όλων μας -με την ευκαιρία αυτήν του γενεθλίου τού Σωματείου τους έτους- το μέλλον να είναι αίσιο, επωφελές και δημιουργικό για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Αυτό είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους, το αξίζουν και πρέπει να το αποκτήσουν.