7 °C Rethymno, GR
04/02/2023

3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

1ο ΕΠΑΛ και ΕΕΕΕΚ Ρεθύμνου μαζί για ένα κόσμο χωρίς στερεότυπα και διακρίσεις

3 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Ημέρα ενημέρωσης για τα δικαιώματα και τις δυνατότητές τους, ημέρα ευαισθητοποίησης για τις δυσκολίες και τα εμπόδια στην καθημερινότητά τους, ημέρα σκέψης και προβληματισμού για τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες ισότιμης συνύπαρξης που τους δίνουμε. Ημέρα, όμως, και για την καλλιέργεια του σεβασμού, της αποδοχής της διαφορετικότητας, ημέρα για την καταπολέμηση κάθε μορφής διακρίσεων και αποκλεισμών. Και βέβαια… ημέρα για συνύπαρξη, συνεργασία και συνεκπαίδευση. Ημέρα… για σχολείο!
Τους υποδεχτήκαμε στο σχολείο μας γύρω στις 9:30 το πρωί. Μια ομάδα 17 παιδιών από το κοντινό μας Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Ρεθύμνου μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους. Εμείς 35 μαθητές της Α΄ Λυκείου με τις υπεύθυνες της δράσης εκπαιδευτικούς. Τα πρώτα λεπτά, αμήχανα. Τα συναισθήματα παράξενα. Διστακτικότητα, ανυπομονησία, περιέργεια, έκπληξη. Σύντομα, όμως, τα καλωσορίσματα και οι συστάσεις έφεραν χειραψίες, πλατιά χαμόγελα και μεικτές ομάδες έτοιμες για δράση…
Πρώτος σταθμός η αίθουσα της Βιβλιοθήκης. Σε κύκλο και με μια μπάλα βοηθό γνωριστήκαμε. Μιλήσαμε για εμάς, για όσα μας αρέσουν, για τις ασχολίες μας, για την καθημερινότητά μας. Φιλοσοφήσαμε για όλα εκείνα που θεωρούμε σημαντικά στη ζωή μας, την αγάπη, την οικογένεια, την υγεία, την ειρήνη και τόσα άλλα, και τα καταγράψαμε σε χρωματιστά μπαλόνια παίζοντας και γελώντας. Φτιάξαμε και οριγκάμι καραβάκια για να ταξιδέψουν τα όνειρα και τα θέλω μας για ένα κόσμο όπου όλοι είναι μαζί, διαφορετικοί αλλά χαρούμενοι, με φίλους και απολαμβάνουν τον σεβασμό.


Στην κεντρική αυλή του σχολείου κάποιες άλλες ομάδες ετοιμάζονται για αθλητική δράση. Το παιχνίδι άγνωστο σε μας… αλλά όχι στους συμπαίκτες μας από το ΕΕΕΕΚ. Μπότσια: ένα ομαδικό παραολυμπιακό άθλημα για άτομα με εγκεφαλική παράλυση σε αναπηρικό αμαξίδιο. Οι καθηγήτριες Φυσικής Αγωγής του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. μας εξηγούν τους κανόνες του παιχνιδιού και δίνουν τις απαραίτητες οδηγίες. Και το παιχνίδι ξεκινά! Οι ομάδες προσπαθούν, οι κόκκινες και οι μπλε μπάλες κυλούν στην αυλή για να πλησιάσουν την άσπρη. Οι κριτές με τα σημαιάκια στα χέρια. Με χαμόγελα και συνεργασία όλοι δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για την ομάδα τους.
Στην πάνω αυλή ένα άλλο εργαστήρι έχει ξεκινήσει. Γύρω από ένα μεγάλο τραπέζι οι «ζωγράφοι» των δύο σχολείων ξεδιπλώνουν το καλλιτεχνικό τους ταλέντο! Σύντομα το άσπρο χαρτί γεμίζει χρώματα και όμορφοι πίνακες ζωγραφικής δημιουργούνται. Μαθητές του σχολείου μας που περνούν στο διάλειμμα ζηλεύουν και βάζουν κι εκείνοι τις δικές τους πινελιές. Όλοι μαζί μια παρέα μοιράζονται σκέψεις, ιδέες, χαμόγελα και συναισθήματα.
Η ώρα πέρασε και οι δράσεις τελείωσαν. Όλοι μαζεύτηκαν στην πάνω αυλή του σχολείου και έγιναν μια μεγάλη παρέα. Τη διστακτικότητα και την περιέργεια έχουν πλέον αντικαταστήσει η οικειότητα, τα χαμόγελα και οι αγκαλιές. Και δεν χρειαζόταν παρά μερικές νότες μουσικής για να ανάψει το γλέντι και ο χορός. Σαν φίλοι που γνωρίζονται από καιρό μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικοί πιάσαμε χέρια και χορέψαμε με την καρδιά μας. Στο τέλος, βγάλαμε και μια αναμνηστική φωτογραφία κρατώντας στα χέρια τα εικαστικά επιτεύγματά μας και τα μηνύματα της υπέροχης αυτής παρέας μας. Καθώς οι επισκέπτες μας απομακρύνονταν είδαμε μάτια να χαμογελούν, χείλη να στέλνουν φιλάκια και χέρια να μας αποχαιρετούν. Το ίδιο κάναμε κι εμείς, γεμάτοι όμορφα συναισθήματα και σίγουροι ότι σύντομα θα ξαναβρεθούμε.


Ποιες λέξεις και ποια συναισθήματα εκφράζουν τα όσα ζήσαμε; Σεβασμός, αποδοχή, γλυκύτητα, ελπίδα και μεγάλη περηφάνια για τα παιδιά! Μας έδειξαν πώς να αφήνουμε  στην άκρη διαφορές και στερεότυπα και να βρίσκουμε όσα μας εμπνέουν, μας ενώνουν και μας κάνουν να ονειρευόμαστε. Μας έδειξαν πώς να χωράμε όλοι στον υπέροχο κόσμο της διαφορετικότητας.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους εκπαιδευτικούς του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. που με μεγάλη χαρά ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας και βοήθησαν στην επιτυχία αυτής της συνάντησης. Επιπλέον, ευχαριστούμε το Τμήμα Γραφικών Τεχνών του σχολείου μας και ιδιαίτερα τον συνάδελφο Βαγγέλη Πετσαγγουράκη και τις μαθήτριες Βασιλική Καλφούντζου και Ζαφειρένια Κυδωνία που ανέλαβαν τη φωτογράφιση της δράσης μας.

Οι εκπαιδευτικοί του 1ου ΕΠΑΛ:Ιγνατία Κωφοπούλου – Βασιλική Σαματά-Χρυσή Καραδάκη – Μαρία Σκαμνάκη