«Αυτό που καταλάβαμε, παίρνοντας συνέντευξη από την κυρία Ελένη Αλεξάκη για τη δημιουργία της ταινίας μας, ήταν ότι κάναμε κάτι πολύ σημαντικό. Γιατί κάθε άνθρωπος είναι μια βιβλιοθήκη. Με την ταινία, νομίζω ότι σώσαμε τρεις βιβλιοθήκες: του παππού της που ήταν στο Αρκάδι, της μητέρας της που της μίλησε για αυτόν, και της ίδιας της κυρίας Ελένης».
Με αυτά τα λόγια, ο Βασίλης Πλαΐτης, μαθητής της Γ’ Γυμνασίου, προλόγισε την ταινία κατά την τελετή βράβευσης, το Σάββατο 03 Ιουνίου στο Θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών, παραλαμβάνοντας μαζί με τους υπόλοιπους συντελεστές το 2ο Βραβείο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ μετά από συμμετοχή στον 1ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους «Filmmalkers 2017 – Οι μαθητές κινηματογραφούν» (διοργάνωση: Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας).
Το ντοκιμαντέρ εστιάζει στην αφήγηση της υπερήλικης κυρίας Ελένης Αλεξάκη για τον παππού της τον Αδάμ Παπαδάκι, ταχυδρόμο του Αρκαδίου κατά τις κρίσιμες στιγμές του Νοέμβρη του 1866. Αν και δεν τον γνώρισε ποτέ, καθώς γεννήθηκε πολλά χρόνια μετά το θάνατό του, ξετυλίγει τη ζωή, τα λόγια και τις σκέψεις του, λες και της τα ψιθύρισε με ένα τρόπο μαγικό. Η ταινία δεν αποσκοπεί στην ιστορική ακρίβεια, αλλά ενδιαφέρεται για την ιστορική κουλτούρα ενός λαϊκού ανθρώπου που αντιλαμβάνεται τα πράγματα μέσα από την προφορική μνήμη, και αυτή μεσολαβημένη από το λόγο ενός τρίτου προσώπου, της μητέρας της αφηγήτριας. Διαμορφώνει με αυτόν τον τρόπο, ένα δικό της αφηγηματικό κόσμο, τη δική της γοητευτική ιστορία.
Το ντοκιμαντέρ δημιουργήθηκε από ομάδα μαθητών και εκπαιδευτικών, στα πλαίσια της εκδήλωσης του σχολείου «Αρκάδι: Όταν η ιστορία δεν γίνεται σιωπή. Ερωτήματα, έρευνα και δημιουργίες των μαθητών του Πειραματικού Γυμνασίου» (Νοέμβριος 2016). Την ομάδα αποτελούν οι:
Βασίλης Πλαΐτης (Γ’ Γυμνασίου) και Μιχάλης Πλαΐτης (Α’ Γυμνασίου): έρευνα, συνέντευξη.
Γιάννης Τσαγανός (Γ’ Γυμνασίου): έρευνα, βιντεοσκόπηση, ηχοληψία, μοντάζ, μιξάζ.
Αφήγηση: (στην ταινία) Μυρτώ Σαριδάκη (Γ’ Γυμνασίου), (στο τρέιλερ) Εμμανουέλα Κανδεράκη (Β’ Γυμνασίου).
Πρωτότυπη μουσική επένδυση: Chris Williams (μουσικός).
Φωτογραφία: Χρύσα Καπνιά, εκπαιδευτικός ΠΓΠΚ.
Σενάριο – Σκηνοθεσία: Ομάδα Σχολικής Βιβλιοθήκης ΠΓΠΚ.
Συντονισμός: Έρη Ρενιέρη, εκπαιδευτικός ΠΓΠΚ.
Οι μαθητές αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια, καθώς κατάφεραν να δημιουργήσουν μια ενδιαφέρουσα ταινία, χωρίς προηγούμενη εμπειρία και χωρίς τη βοήθεια ή τις κατευθυντήριες οδηγίες από κάποιον επαγγελματία, όπως συνήθως συμβαίνει σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Μάλιστα, το κόστος της ήταν μηδενικό, καθώς ο εξοπλισμός που χρησιμοποιήθηκε ήταν απλός και ανήκε αποκλειστικά στους δημιουργούς της. Το αποτέλεσμα πάντως, δεν θα ήταν το ίδιο, εάν ο Γιάννης Τσαγανός δεν διέθετε τόσες γνώσεις σε τεχνικά ζητήματα και δεν είχε την υπομονή να αφιερώσει άπειρο χρόνο για την επεξεργασία της! Πολλά ευχαριστώ οφείλουμε στο Γηροκομείο Ρεθύμνου που αγκάλιασε αυτή την ιδέα και μπόρεσε να υλοποιηθεί. Και, πάνω από όλα, στην κυρία Ελένη, έναν αξιαγάπητο άνθρωπο που μας ζέστανε όλους.
Σημ.: Η ταινία που βραβεύθηκε είναι κατά τι διαφοροποιημένη από αυτήν που προβλήθηκε στις 19.11.16 στο Σπίτι του Πολιτισμού, καθώς οι όροι του διαγωνισμού απαιτούσαν να μην ξεπερνά τα 10′. Η αρχική, πλήρης, εκδοχή στο σάιτ του σχολείου.
Εκ μέρους της ομάδας, Έρη Ρενιέρη, Π.Γ.Π.Κ.