Οι 400 περίπου Κύπριοι φοιτητές που σπουδάζουν στο Ρέθυμνο έχουν δημιουργήσει τη δική τους ένωση και με εκδηλώσεις όπως την προχθεσινή, επιχειρούν να προβάλλουν την κουλτούρα και τον πολιτισμό τους, αλλά κυρίως να συσφίξουν ακόμα περισσότερο τις σχέσεις τους με τους κρητικούς προβάλλοντας τα ήθη και τα έθιμα του νησιού τους πού έχουν κοινά χαρακτηριστικά με την Κρήτη. Γι’ αυτό και το φεστιβάλ που διοργάνωσαν περιελάμβανε και κρητικούς παραδοσιακούς χορούς από το συγκρότημα του Ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης, που χόρεψε μαζί με το συγκρότημα «Ζήδρος» της Κύπρου.
Σε δηλώσεις του ο Ανδρέας Κούπας, πρόεδρος της Φοιτητικής Ένωσης Κυπρίων του Ρεθύμνου ανέφερε: «Ως ΦΕΚ Ρεθύμνου διοργανώνουμε για δεύτερη φορά το Κρητικουπριακό φεστιβάλ με στόχο να προβάλλουμε τα ήθη και τα έθιμα του νησιού μας, να συσφίξουμε τις σχέσεις μας με τους ντόπιους ρεθεμνιώτες και ελπίζω και άλλοι σύλλογοι να κάνουν το ίδιο για να υπάρξει καλύτερη συμφιλίωση μεταξύ Κύπριων και Ελλαδιτών. Το 2ο Κυπριακό φεστιβάλ επιδιώκει παράλληλα, να ανοίξει ορίζοντες και να διαφωτίσει υπεύθυνα για το κυπριακό πρόβλημα, τον πλούσιο πολιτισμό μας, αλλά και τη μακραίωνη παράδοσή μας στην κοινότητα του Ρεθύμνου. Η ΦΕΚ, η φοιτητική αυτή ένωση Κυπρίων, δημιουργήθηκε το 2006 με σκοπό τη σύσφιξη των δεσμών μεταξύ των Κυπρίων φοιτητών, την επίλυση διάφορων προβλημάτων, την παροχή βοήθειας, αλλά και την προβολή του εθνικού μας προβλήματος στους Έλληνες συμφοιτητές μας και τους ντόπιους. Στο πλαίσιο των προσπαθειών αυτών η Φοιτητική Ένωση Κυπρίων έστω και μακριά από την πατρίδα μας διοργανώνει εκδηλώσεις όπως αυτή, με σκοπό να προβληθεί ο πολιτισμός και η παράδοσή μας διαμέσου, χορών, ποιημάτων καθώς και παραδοσιακών εδεσμάτων».
Ο πρόεδρος της ΦΕΚ αναφέρθηκε στην σημασία διατήρησης της πολιτισμικής τους κληρονομιάς, τονίζοντας πως οι ίδιοι μέσα από την ένωσή τους θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να την διαφυλάξουν και να την διαδώσουν μέσα από τέτοιου είδους εκδηλώσεις:
«Η διατήρηση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς είναι υπόθεση όλων μας, μιας και ο πολιτισμός και η παράδοσή μας δεν αφορούν μόνο τους εκάστοτε πολιτικά διαχειριστές από όποιο κόμμα και αν προέρχονται, αλλά την ίδια την ταυτότητά μας, την κοινή κληρονομιά όλων των ανθρώπων που κατοικούν στον ίδιο το νησί μας. Είναι άλλωστε γνωστό πως ο λαός μας έχει περάσει μέσα από πολλές συμπληγάδες στην πολύχρονη ιστορία του, έχοντας όμως ως παρακαταθήκη την ιστορία του, την παράδοσή του, την αγάπη για τη γη του, είναι σε θέση να προχωρά πάντα μπροστά. Σε δύσκολες λοιπόν στιγμές και καιρούς χαλεπούς όπως τους σημερινούς, επιστρέφει στα σημεία αναφοράς της λαϊκής παράδοσης και της λαϊκής τέχνης, στοιχεία τα οποία μεταφέρουν αυτήν την ιστορία. Γιατί «όταν ένας λαός ξεχνά την ιστορία του είναι υποχρεωμένος να την ξαναγράψει», σκάβοντας στα ερείπια που ο ίδιος με την αδιαφορία του δημιούργησε», κατέληξε ο Α. Κούπας.