Πρόκειται για μια εκδήλωση που διοργάνωσε για δεύτερη φορά στο Ρέθυμνο ο Σύλλογος Κρητών Δράσεις με τη βοήθεια συνεταιρισμών, παραγωγών και μουσικοχορευτικών συγκροτημάτων από την Σαντορίνη και την Κρήτη με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας και του Δήμου Ρεθύμνου, του σούπερ μάρκετ «Παπαδάκης», της λέσχης αρχιμαγείρων Κρήτης, αλλά και του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου.
Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν αλλά και να
δοκιμάσουν τα προϊόντα και τις συνταγές που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια της εκδήλωσης, ενώ η βραδιά έκλεισε με μια μουσικοχορευτική παράσταση με παραδοσιακούς χορούς της Σαντορίνης, των Χανίων, αλλά και του Ρεθύμνου. Προηγήθηκε καντάδα στους δρόμους της παλιάς πόλης.

Ο κ. Μαρίνος Τσουκνάκης, πρόεδρος του συλλόγου Κρητών Δράσεις, που διοργανώνει για δεύτερη φορά το φεστιβάλ γεύσεων, μουσικής και χορών του Αιγαίου ανέφερε: «Στόχος μας είναι να φέρουμε κοντά το ευρύ κοινό με τον πολιτισμό του Αιγαίου. Μακάρι να γίνονται συχνά τέτοιες εκδηλώσεις που συμβάλλουν στην ανάδειξη και προβολή των προϊόντων και των παραδόσεων κάθε τόπου».
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ακρωτηριανών Θήρας, εξέφρασε την
ικανοποίησή του γα την διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων που συμβάλλουν καθοριστικά στην διατήρηση των παραδόσεων κάθε περιοχής, λέγοντας χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων: «Ήρθαμε να μαγειρέψουμε, να χορέψουμε να δείξουμε την παραδοσιακή Σαντορινιώτικη κουζίνα, τον παραδοσιακό γάμο. Υπάρχουν κοινά χαρακτηριστικά στο φαγητό, στο χορό, όμως έχουμε διαφορές. Αυτές οι εκδηλώσεις που σύλλογοι μετακινούνται σε άλλες περιοχές και ο κόσμος γνωρίζει και έρχεται σε επαφή με άλλες κουλτούρες, είναι ο καλύτερος τρόπος για να προσελκύσουμε την νεολαία και να συνεχίσουμε την παράδοση κάθε τόπου».

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης τόνισε: «Πολλές φορές έχουμε πει ότι υποστηρίζουμε τέτοιες δράσεις γαστρονομικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.
Κρητική διατροφή δεν είναι συνταγή, είναι η στήριξη του πρωτογενή τομέα, των Κρητικών προϊόντων. Δεν μπορεί να υπάρχει κουζίνα τόπου χωρίς το προϊόν. Αν δεν «βανδαλίζεις» το προϊόν που έχεις και το στηρίζεις, τότε μπορείς να προχωρήσεις και τέτοιες εκδηλώσεις όπως αυτό το φεστιβάλ συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση για να γίνει επιτέλους η Κρήτη ένας γαστρονομικός προορισμός».
«Κάθε τόπος έχει να δείξει τις δικές του γεύσεις, την δική του μουσική και χορευτική παράδοση, είναι σωστό να αναδεικνύονται αυτές οι δράσεις και πρέπει να γίνονται τέτοιες εκδηλώσεις», ανέφερε από την πλευρά του ο κ Γ. Αγιασμανάκης, πρόεδρος Λαογραφικού Ομίλου Χανίων.