Εδώ και μια δεκαετία, στις 20 Μαΐου κάθε έτους, με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης γιορτάζεται αναγνωρισμένα η Ευρωπαϊκή Ημέρα της Θάλασσας. Η προσπάθεια γίνεται προκειμένου να αναγνωρίσουμε όλοι τη βαρύνουσα σημασία της θάλασσας στην καθημερινότητα μας και στην ευρωπαϊκή προσπάθεια για τη βιώσιμη ανάπτυξη μέσα από αυτήν. Η οικονομική ανάπτυξη και ανασυγκρότηση της απασχόλησης των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσε να εξασφαλιστεί με την καινοτομία και την έρευνα στη θαλάσσια ζωή και οικονομία. Μέσω της προσπάθειας αυτής θα συνδράμαμε στο να εξασφαλίσουμε το βιώσιμο μέλλον τους και σε εκείνους που η επιβίωση τους εξαρτάται από τους θαλάσσιους πόρους.
Πριν το ξέσπασμα της πανδημίας η Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη θάλασσα γιορτάζονταν με πραγματοποίηση μουσικών δρώμενων, συνεδρίων συνεργασίας μεταξύ των χωρών για ανταλλαγή απόψεων μεταξύ εμπειρογνωμόνων, φορέων θαλάσσιων τομέων και χάραξης πολιτικών από ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τονίζεται δε ότι η ευρωπαϊκή οικονομία βρισκόμενη σε θολά νερά έχει ανάγκη να ενισχυθεί και μπορούν τα κράτη της να συμβάλλουν σε αυτό μεγιστοποιώντας κάθε δυνατότητα. Οι θάλασσες και οι ωκεανοί έχουν μεγάλες δυνατότητες αξιοποιούμενες καλύτερα με στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την τόνωση της ανάπτυξης, αλλά κατά τρόπο που να μην θέτει σε κίνδυνο τα οικοσυστήματα. Μπορεί οι κοινωνίες να συνδυάσουν την ανάπτυξη με τη βιωσιμότητα στο πλαίσιο της βιώσιμης οικονομίας θαλάσσιου πλούτου.
Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι και στο Ρέθυμνο ο εποχιακός επισκέπτης του η χελώνα καρέτα-καρέτα πιστοποιεί την καθαρότητα των θαλασσίων νερών δίνοντας άλλες προοπτικές περιβαλλοντικών αξιώσεων στον προορισμό, τον τουρισμό, την οικονομία και σε ένα σωρό άλλους άξονες προόδου, εξέλιξης και περιβαλλοντικού αποτυπώματος της περιοχής μας. Τα παραπάνω ολοένα και θα αποτελούν βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής του τόπου μας σε χρηματοδοτικά προγράμματα βελτίωσης υποδομών και ποιότητα ζωής κάτι που η τοπική αυτοδιοίκηση το γνωρίζει άριστα. Θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός, παράκτιος και θαλάσσιος τουρισμός, οικολογική εκμετάλλευση της ενέργειας του κυματισμού, θαλάσσια καινοτομία είναι θέματα που μας απασχολούν ήδη και στο μέλλον ολοένα εντονότερα και συχνότερα θα είναι θέματα προς συζήτηση και εποικοδομητική αντιμετώπιση. Η χώρα μας, άρα και ο τόπος μας όσο συντομότερα το κατανοήσει τόσο το αποδοτικότερο γι’ αυτόν. Μέχρι τώρα οι εν λόγω συζητήσεις πολλές. Από δω και στο εξής, εν μέσω εξελίξεων πανδημικού μετώπου και επακόλουθων, οι κοινωνίες δεχόμενες τα ερεθίσματα θα πρέπει στοχευμένα να αντιδράσουν με βέλτιστες πρακτικές.
Οι δυνατότητες που η θάλασσα του τόπου μας έχει, είναι μεγάλες και αναξιοποίητες. Ο θαλάσσιος τουρισμός είναι στα σπάργανα ενώ η ενδυνάμωση της τοπικής αλιείας στην κυκλική οικονομία μπορεί να συμβάλλει τα μέγιστα. Η Ημέρα της Θάλασσας μπορεί στις μέρες μας να μην εορτάστηκε όπως σε παρελθόντα έτη ,αλλά η θεώρηση και η ωρίμανση της σπουδαιότητας της θάλασσας στην οικονομία έχει αναγνωριστεί. Βαίνει προς μεθοδικές προοπτικές υλοποίησης στοχευμένα και έτσι πρέπει ανοίγοντας ευοίωνες προοπτικές για το περιβάλλον που απειλείται από την κλιματική αλλαγή, την αλιεία, τις ιχθυοκαλλιέργειες. Με την επιστήμη και την τεχνολογία να κάνει άλματα προόδου, η δέσμευση της κυματικής ενέργειας και η ήπια εξέλιξης της σε άλλες μορφές μπορεί να συμβάλει στη βιώσιμη και εξοικονόμηση ανάπτυξη μοντέλων.
Έτσι η περιήγηση στο παραλιακό μας μέτωπο, στη χερσαία ζώνη δεν θα αποτελεί μόνο βόλτα ψυχαγωγίας και ανάγκη κοινωνικοποίησης αλλά παράλληλα ο θαλάσσιος πλούτος θα αποτελεί και καινοτόμο προοπτική ήπιας ανάπτυξης κυκλικής οικονομίας του τόπου. Από εμάς για εμάς και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του τόπου μας Θα πάψει να αποτελεί μόνο θέμα ποιητών, αφηγητών και ζωγράφων αλλά και ζωτικής σημασίας πηγή διατροφής και εξέλιξη ζωής. Όλα συνυφασμένα ήπια, ελεγχόμενα και μετρήσιμα πάντα από τη φύση για τον άνθρωπο. Πάντα με σεβασμό προς αυτήν, για ένα καλύτερο αύριο… αυτό των παιδιών μας.
* Η Ειρήνη Κουτσαλεδάκη-Καπετανάκη είναι πρόεδρος Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ρεθύμνης δημοτική σύμβουλος, πρόεδρος ΧΕΝ Ρεθύμνης