Είναι στη φύση μας, κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, να αναλογιζόμαστε, να θέτουμε αλλά και να αναφερόμαστε στους στόχους μας για τη νέα χρονιά. Είναι ίσως τμήμα του συλλογικού μας ασυνείδητου η λειτουργία του να κατανέμουμε τον χρόνο σε συγκεκριμένα, διακριτά τμήματα για τους δικούς μας, πρακτικούς σκοπούς. Το ίδιο συμβαίνει και στους συλλογικούς οργανισμούς (προϋπολογισμοί, επιχειρησιακά πλάνα, απολογισμοί κ.α.). Ειδικά όμως για τους τελευταίους και ακόμα περισσότερο για αυτούς που αντιπροσωπεύουν μεγάλα κοινωνικά σχήματα και ομάδες, αποτελεί σοβαρό λάθος το να επικεντρώνονται στους άμεσους στόχους και να παραβλέπουν την ανάγκη για μεσομακροπρόθεσμο, στρατηγικό σχεδιασμό.
Εδώ και λίγες μέρες άλλωστε, ξεκίνησε μία νέα δεκαετία.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, για το ελληνικό εμπόριο το 2020 θα είναι μία κρίσιμη χρονιά, φορτωμένη από τη συσσωρευμένη κόπωση από τη δυσπραγία και το αρνητικό κλίμα που ταλάνισαν τους μικρομεσαίους για σχεδόν 10 χρόνια, αλλά και από προσδοκίες για παγίωση της εξόδου της ελληνικής αγοράς από το φάσμα της κρίσης. Ως επιφορτισμένοι με την εκπροσώπηση του ελληνικού εμπορίου σε τριτοβάθμιο επίπεδο, όλοι μας στην ΕΣΕΕ γινόμαστε αποδέκτες των αιτημάτων να προβούμε (ως ελληνικό εμπόριο) σε δράσεις και πρωτοβουλίες που θα οδηγήσουν οριστικά τη χώρα σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο και που θα αφήνουν πίσω τους τις παθογένειες του παρελθόντος, όχι μόνο για φέτος, αλλά σε μακροπρόθεσμη βάση.
Ποιες θα μπορούσαν να είναι οι προϋποθέσεις για την επίτευξη αυτών των μακροπρόθεσμων στόχων; Θα μπορούσαμε ίσως να τις οριοθετήσουμε με τρεις λέξεις – έννοιες: κανονικότητα, εκσυγχρονισμός και τοπικότητα για το ελληνικό εμπόριο. Ας αναφερθούμε επιγραμματικά σε αυτές.
- Κανονικότητα: αυτό πού θέλουμε, είναι απλά είναι η δυνατότητα του ελληνικού επιχειρείν να δραστηριοποιείται χωρίς παράλογα προσκόμματα, μέσα σε μια δυναμική, σταθερή, εξωστρεφή και με εμπιστοσύνη στο μέλλον αγορά, με το κράτος αρωγό και ρυθμιστή, αλλά όχι εμπόδιο. Επίσης, κανονικότητα για εμάς σημαίνει τον εξορθολογισμό του φορολογικού συστήματος, την πρόσβαση των επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση, την παγίωση ενός θετικού κλίματος στην αγορά. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ταλανίζονται από την έλλειψη ρευστότητας, τραπεζικής χρηματοδότησης και τελικά ματαίωσης πολλών επιχειρηματικών τους σχεδίων εξαιτίας όλων των παραπάνω.
- Εκσυγχρονισμός: η μεγάλη πρόκληση εδώ, συνίσταται στο να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε και, ναι, να εκμεταλλευτούμε επιτυχώς τις εντελώς διαφορετικές συνθήκες και συμπεριφορές που διαμορφώνει σε πλανητικό επίπεδο η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση που βασίζεται στη νανοτεχνολογία, στη βιοτεχνολογία και, πρωτίστως, στη νέα γενιά τεχνολογιών της πληροφορίας: Κυβερνο-φυσικά συστήματα, διαδίκτυο των πραγμάτων, υπολογιστικό νέφος, μεγάλα δεδομένα και ανάλυση τους. Σε πρακτικό επίπεδο μιλάμε για ενσωμάτωση και παροχή από τις επιχειρήσεις μας της έξυπνης, ψηφιακής πληροφορίας: συστήματα CRM – συστήματα διαχείρισης σχέσεων με τον πελάτη, συστήματα G.I.S., ψηφιακή διαχείριση αποθήκης, e-logistics κ.λπ). Εμείς ως ΕΣΕΕ, έχουμε εισηγηθεί στο υπουργείο Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης συγκεκριμένες δράσεις, απολύτως απαραίτητες αλλά και εφαρμόσιμες, οι οποίες μπορούν να προκύψουν μέσα από τα υπάρχοντα και νέα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και στο πλαίσιο της Εθνικής Ψηφιακής Στρατηγικής. Ζητούμε τη στήριξη της πολιτείας ώστε το εμπόριο να συμμετέχει ισότιμα σε αυτή τη μετάβαση και να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητες που προσφέρει ο ψηφιακός μετασχηματισμός.
- Τοπικότητα: παρά την αύξηση των διαδικτυακών πωλήσεων, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι τα φυσικά καταστήματα λιανικής εξακολουθούν, έως και σήμερα, να κατέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο της τοπικής αγοράς. Όμως εμείς, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ένας σημαντικός όρος επιβίωσης μας είναι η εστίαση στην εκπαίδευση, στην ενημέρωση μας, και πλέον σημαντικό στις εμπειρίες που μπορούμε να προσφέρουμε στους πελάτες μας, και όχι απλώς στα αποθέματα και τις τιμές των προϊόντων μας. Αναφερόμαστε ουσιαστικά στην καλλιέργεια της ικανότητας μας για τη δημιουργία μιας άμεσης, συναισθηματικής σχέσης της τοπικής αγοράς αλλά και της όποιας, συγκεκριμένης επιχείρησης με τον καταναλωτή.
Οι τοπικές μας αγορές ως ενιαία οντότητα, με διακριτή φυσιογνωμία – προσωπικότητα θα πρέπει να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στην ουσιαστική σύνδεση του λιανοπωλητή με τον καταναλωτή, για παράδειγμα μέσα από συνδυασμούς πολιτιστικών διαδρομών και επίσκεψης αξιοθέατων με ταυτόχρονη παροχή σύγχρονων υπηρεσιών μέσα από τη δημιουργία δημόσιων υποδομών – αναπλάσεων κ.α. όχι μόνο μέσα από το φυσικό κατάστημα, αλλά και ψηφιακά.
Ένα σχετικό, παράδειγμα είναι και η πρόταση της ΕΣΕΕ για τη δημιουργία Open Malls του 2019,που μετουσιώθηκε στη Δράση του ΕΠΑνΕΚ «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου», για περιοχές που διαθέτουν σημαντικούς πολιτιστικούς πόρους και τουριστική δυναμική που ξεκινά να υλοποιείται μέσα από την συνεργασία του εμπορικού συλλόγου και του δήμου Ρεθύμνου (όπως αντίστοιχα και στο Πέραμα, καθώς και σε ακόμη πέντε πόλεις σε επίπεδο Κρήτης), ευελπιστώντας στη υλοποίηση τους εντός του 2020.
Αυτά είναι τα σημαντικότερα θέματα που θεωρούμε πως θα πρέπει να μας απασχολήσουν (και θα μας απασχολήσουν) εντός όχι μόνο του νέου έτους αλλά και μεσομακροπρόθεσμα.
Να προσθέσω κλείνοντας και κάτι τελευταίο που αναμένουμε από το 2020: Σταθερότητα. Σε πολιτικό, οικονομικό και πρωτίστως διεθνές γεωπολιτικό περιβάλλον. Ειδικά για το τελευταίο, σε ότι αφορά στην ειρήνη ασφάλεια και συνεργασία στην περιοχή μας, οι εξελίξεις αλλά και η διεθνής ψυχολογία ειδικά ως προς τις επιπτώσεις τους (καύσιμα, πιθανή αναζωπύρωση ασύμμετρων απειλών, εμπορικοί δασμοί), είναι αρκετά ανησυχητικές, κάτι που δεν μας απασχολούσε στο πρόσφατο παρελθόν. Ας ελπίσουμε ότι στο εξωτερικό θα πρυτανεύσει η λογική, ενώ σε εμάς η συναίνεση και η ομοψυχία ως προς τα βήματα που θα πρέπει να κάνουμε σαν χώρα.
Έγραψα ξεκινώντας, ότι η στοχοθεσία είναι μέσα στην ανθρώπινη φύση μας, κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, αλλά όχι μόνον. Είναι και η ελπίδα.
Ελπίζουμε λοιπόν όλοι μας για το καλύτερο για εμάς και την πατρίδα μας και ευχόμαστε σε εαυτούς και αλλήλους υγεία, προκοπή και ευημερία, για το νέο έτος που μόλις ξεκίνησε τα πρώτα του βήματα.
* Ο Μανώλης Γ. Ψαρουδάκης είναι αντιπροέδρος της ΕΣΕΕ και του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης