Έως το τέλος του χρόνου θα γίνουν οι πρώτες πληρωμές στους πυρόπληκτους του δήμου Αγίου Βασιλείου μετά την ενεργοποίηση του σχήματος της κρατικής αρωγής για την αποκατάσταση και την αποζημίωση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.
Αυτό ανέφερε ο αρμόδιος υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ για θέματα κρατικής αρωγής, Χρήστος Τριαντόπουλος, που ήταν ομιλητής στην 52η Γενική Συνέλευση του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Ρέθυμνο με θέμα την στήριξη των επιχειρήσεων μετά τις φυσικές καταστροφές.
Όπως είπε σε σχετικές δηλώσεις του ο κ. Τριαντόπουλος, το προηγούμενο καθεστώς δεν κάλυπτε τους αγρότες ή τουλάχιστον δεν τους κάλυπτε ικανοποιητικά, ενώ αναφέρθηκε στις γρήγορες διαδικασίες αποζημίωσης που ακολουθούνται στο εξης, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Πλέον ενεργοποιούμε το πλαίσιο κρατικής αρωγής, στο οποίο συνεργάζονται το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τον ΕΛΓΑ, έτσι ώστε να γίνει η οριοθέτηση (των πληγεισών περιοχών). Η κοινή υπουργική απόφαση βγήκε και στη συνέχεια θα βγει μια προκαταβολή. Με τα περσινά δεδομένα τα οποία θα ισχύσουν και φέτος, η προκαταβολή από μόνη της έρχεται να υπερκαλύψει ό,τι έδινε το προηγούμενο καθεστώς και φυσικά, σε χρόνους που δεν έχουν καμία σχέση. Μόλις ολοκληρωθούν οι σχετικές αυτοψίες από τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ θα έρθει και το τελικό ποσό. Έτσι η στήριξη μέσα από το πλαίσιο της κρατικής αρωγής προς τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις του δήμου Αγ. Βασιλείου, θα είναι όσον αφορά την στήριξη, υπερπολλαπλάσια από ό,τι είχε το προηγούμενο καθεστώς, αλλά και υποπολλαπλάσια σε σχέση με τους χρόνους. Με το καθεστώς των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων η στήριξη προς τους αγρότες έρχονταν μετά από 4-5 χρόνια. Ειδικότερα, το 2021-2022 το καθεστώς αποπλήρωσε τέτοιου είδους αποζημιώσεις του 2017. Το νέο καθεστώς τα έχει αλλάξει αυτά τα δεδομένα».
Αναφορικά με τον δήμο Αγίου Βασιλείου, όπως είπε ο κ. Τριαντόπουλος, ο δήμος έχει ενισχυθεί τόσο με πόρους από το υπουργείο Εσωτερικών όσο και μέσα από το υπουργείο Ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής, που με την επικείμενη νέα χρηματοδότηση από το υπουργείο Εσωτερικών αθροιστικά θα αγγίζει το 1.000.000 ευρώ:
Εν τω μεταξύ το μεσημέρι του Σαββάτου τον Δήμο Αγίου Βασιλείου της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου επισκέφτηκε ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, συνοδευόμενος από τον βουλευτή κ. Ιωάννη Κεφαλογιάννη, προκειμένου να πραγματοποιήσει αυτοψία στις πυρόπληκτες περιοχές και να συνεργαστεί με τους τοπικούς αρμόδιους φορείς για την υλοποίηση των μέτρων στήριξης και αποκατάστασης που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση αμέσως μετά την κατάσβεση των πυρκαγιών του περασμένου Ιουλίου.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος πραγματοποίησε αυτοψία στις πυρόπληκτες περιοχές στα χωριά Μέλαμπες και Κρύα Βρύση, ενώ στη συνέχεια συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη με τον δήμαρχο και αυτοδιοικητικούς στο δημαρχείο στο Σπήλι.
Παράλληλα, το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής εξέδωσε συνολικά πέντε αποφάσεις ύψους 475.000 ευρώ για αποκαταστάσεις ζημιών στην περιοχή και το υπουργείο Εσωτερικών έχει εγκρίνει χρηματοδότηση ύψους 400.000 ευρώ προς τον Δήμο Αγ. Βασιλείου για έργα πρόληψης και αντιμετώπισης ζημιών και καταστροφών, με τη χρηματοδότηση να αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω για την αποτελεσματικότερη στήριξη του Δήμου.
Υπενθυμίζεται στην κοινή απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα την οριοθέτηση περιοχών για την επιχορήγηση αγροτικών εκμεταλλεύσεων για την αντιμετώπιση ζημιών από τις πυρκαγιές του Ιουλίου 2022 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου της Περιφέρειας Κρήτης (ΦΕΚ Β’ 5768/10.11.2022) περιλαμβάνονται οι εξής περιοχές:
α) Δημοτική Κοινότητα Ροδακίνου της Δημοτικής Ενότητας Φοίνικα του Δήμου Αγίου Βασιλείου, και
β) Δημοτικές Κοινότητες Αγίας Γαλήνης, Κρύας Βρύσης, Μελάμπων, Ορνές, Σακτουρίων της Δημοτικής Ενότητας Λάμπης του Δήμου Αγίου Βασιλείου.
Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης στο Σπήλι, ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό δήλωσε σχετικά: «Βρεθήκαμε στον Δήμο Αγ. Βασιλείου, όπου πραγματοποιήσαμε αυτοψία σε πυρόπληκτες περιοχές, στις Μέλαμπες και στην Κρύα Βρύση, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήσαμε σύσκεψη στην έδρα του Δήμου στο Σπήλι, ο οποίος έχει εκτάκτως χρηματοδοτηθεί με 875.000 ευρώ την τελευταία περίοδο. Και θα συνεχιστεί αυτή η στήριξη.
Η υλοποίηση των μέτρων στήριξης και αποκατάστασης μετά τις πυρκαγιές του περασμένου Ιουλίου προχωρά κανονικά. Υπενθυμίζεται, δε, ότι το μεγαλύτερο μέρος των εκτάσεων που επλήγησαν από την πυρκαγιά αποτελείται από γεωργικές εκτάσεις, ενώ το υπόλοιπο τμήμα αφορά δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις.
Ως εκ τούτου, η έμφαση δίδεται στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις με τις σχετικές διαδικασίες να προωθούνται από τον ΕΛΓΑ για φυτικό και ζωικό κεφαλαίο, ενώ η κάλυψη των φυτικών μέσων παραγωγής -δηλαδή και των δέντρων- θα προωθηθεί από το πλαίσιο της κρατικής αρωγής με τη συνεργασία του ΕΛΓΑ και του υπουργείου Οικονομικών. Πλαίσιο που διαμορφώθηκε κατά το προηγούμενο έτος, μετά τις φωτιές του καλοκαιριού του 2021. Πλαίσιο που περιλαμβάνει διαδικασίες προκαταβολής και επιχορήγησης σε χρόνους υποπολλαπλάσιους σε σχέση με το παρελθόν, αλλά και με ύψος στήριξης προς τους αγρότες υπερπολλαπλάσιο σε σύγκριση με το καθεστώς των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων που παραλάβαμε. Συνεχίζουμε σε στενή συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς».
Σε γραπτή δήλωσή του ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης, ανάφερε:«Η παρουσία του υφυπουργού Χρήστου Τριαντόπουλου και του βουλευτή Ρεθύμνου Γιάννη Κεφαλογιάννη στην περιοχή μας καθώς και η έκδοση της κοινής απόφασης των υπουργών Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του αν. υπουργό Εσωτερικών με θέμα την οριοθέτηση περιοχών για την επιχορήγηση αγροτικών εκμεταλλεύσεων του ν.4797/2021 (Κρατική Αρωγή) απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσουν τάχιστα οι διαδικασίες για την αντιμετώπιση των ζημιών που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές του Ιουλίου της τρέχουσας χρονιάς ήταν το αποτέλεσμα των προσπαθειών μας για την άμεση αποκατάσταση της πληγείσας περιοχής και την αποζημίωση παραγωγών.
Από την πρώτη στιγμή επιδοθήκαμε σε ένα αγώνα δρόμου με συγκεκριμένες προτάσεις που αφορούσαν τόσο για την αποκατάσταση των υποδομών και όσο και για την ανακούφιση των πληγέντων.
Σε στενή συνεργασία με τον βουλευτή Ρεθύμνου Γιάννη Κεφαλογιάννη και την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή πραγματοποιήσαμε επισκέψεις σε όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία όπου παρουσιάζαμε τα αιτήματά μας.
Συγκεκριμένα με τον υφυπουργό κ. Τριαντόπουλο είχαμε συνεχή επικοινωνία, ενώ τον είχα επισκεφτεί κατ’ επανάληψη στο υπουργείο μαζί με τον βουλευτή Ρεθύμνου Γιάννη Κεφαλογιάννη. Αυτή η κοινή μας προσπάθεια μας είχε σαν συνέπεια να είμαστε ο πρώτος πυρόπληκτος Δήμος της Κρήτης, και μάλιστα χωρίς καταστροφή κτιρίων, ο οποίος εντάχθηκε στο στον νόμο 4797/2021 για την κρατική αρωγή.
Αυτό βέβαια δεν έγινε αυτόματα, ούτε ήταν αυτονόητο. Χρειάστηκε πολύ δουλειά και επιμονή ώστε σήμερα να μπορούμε να μιλάμε για αποζημιώσεις που θα καταβληθούν στους κατοίκους μέσω του συγκεκριμένου ταμείου και όχι μέσω ΠΣΕΑ. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι παραγωγοί σε πολύ λιγότερο χρόνο θα λάβουν πολύ περισσότερα χρήματα. Για παράδειγμα:
Με το καθεστώς το ΠΣΕΑ ένας κατά κύριο επάγγελμα αγρότης θα λάμβανε 62 ευρώ ανά δέντρο ελιάς σε βάθος 4 χρόνων και υπό τον όρο να είχε καταστραφεί το 30% του φυτικού κεφαλαίου του.
Τώρα με την ένταξη μας στο ταμείο αρωγής ένας κατά κύριο επάγγελμα αγρότης θα λάβει 100 ευρώ ανά δέντρο ελιάς (ο μη κατά κύριο επάγγελμα 50 ευρώ) από το πρώτο δέντρο χωρίς τον όρο να έχει καταστραφεί το 30% του φυτικού κεφαλαίου του και μάλιστα με 50% προκαταβολή μέχρι τον Ιανουάριο και εξόφληση με την αποκατάσταση του ελαιώνα. Αντίστοιχες είναι οι διαφορές και στις υπόλοιπες καλλιέργειες.
Θα ήθελα λοιπόν να ευχαριστήσω θερμά για άλλη μια φορά τον υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο, καθώς και τον βουλευτή Ρεθύμνου Γιάννη Κεφαλογιάννη για την συνεργασία μας από την πρώτη στιγμή, η οποία απέδωσε καρπούς προς όφελος της τοπικής μας κοινωνίας. Φυσικά η συνεργασία μας θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα μέχρι να καταφέρουμε να επουλώσουμε τις πληγές που μας άφησε η καταστροφική πυρκαγιά».
Σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις για τους πληγέντες σε Σητεία και Αγ. Πελαγία ο κ. Τριαντόπουλος είπε ότι η πρώτη δόση θα δοθεί στις 21 Νοεμβρίου και πρόσθεσε ότι από το αρμόδιο υπουργείο ζητήθηκαν και εστάλησαν προ ημερών από πλευράς της Περιφέρειας τα σχετικά έγγραφα που υποδεικνύουν ποιες είναι οι πληττόμενες επιχειρήσεις.