Το πάγιο αίτημα της για διακομιδές των ασθενών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο με όρους ασφαλείας και σύμφωνα με τα επιστημονικα πρωτόκολλα επαναφέρει η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου.
Αναλυτικά, σε ανακοίνωση της αναφέρει:”“Η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου εκφράζει βαθιά θλίψη για την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη, λόγω εγκληματικών παραλείψεων που αφορούσαν την ασφάλεια των σιδηροδρόμων και πολλάκις είχαν επισημανθεί από τους εργαζομένους του ΟΣΕ. Με φόντο το γενικό ξεσηκωμό, ιδίως των νέων ανθρώπων που μαζικά πλέον διαδηλώνουν και απαιτούν, όχι μόνο δικαιοσύνη και αποκάλυψη των πραγματικών υπευθύνων για το μοιραίο δυστύχημα, αλλά και εγγυήσεις για την απόδοση σεβασμού και αξίας στην ανθρώπινη ζωή, το βάρος της ευθύνης μας να επισημαίνουμε καταστάσεις που τη θέτουν σε κίνδυνο γίνεται ακόμα μεγαλύτερο.
Η επισφαλής λειτουργία των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων της χώρας κατά την περίοδο της πανδημίας λόγω υπερεργασίας του προσωπικού, ανεπαρκείς κλίνες και στελέχωση ΜΕΘ, ανειδίκευτο προσωπικό στις κλινικές COVID, συνέβαλλαν σε αυξημένους θανάτους . Θάνατοι που μπορεί σε ένα ποσοστό να είχαν αποφευχθεί με ένα καλύτερα στελεχωμένο ΕΣΥ και μια άλλη διαχείριση της πανδημίας σε σχέση με τα ιδιωτικά νοσοκομεία και τα προληπτικά μέτρα.
Υποτίθεται όμως ότι η πανδημία πλέον είναι υπό έλεγχο και έχουμε επιστρέψει στην «κανονικότητα» . Σε αυτή την «κανονικότητα» οι γιατροί παραιτούνται, γιατί η υποστελέχωση και ως εκ τούτου η υπερεργασία καθιστά αδύνατο να ανταποκριθούν με επάρκεια στα καθήκοντά τους και αυτό δεν έχει προοπτική βελτίωσης. Πέρα από αυτό, εξαναγκάζονται ακόμα και τώρα σε κάλυψη κενών του Συστήματος Υγείας υπερβαίνοντας τις αρμοδιότητες και την επιστημονική τους κατάρτιση βάσει της ειδικότητάς τους. Αυτό, εκτός από την έκθεση των γιατρών, απειλεί και την ασφάλεια των σθενών.
Πιο συγκεκριμένα, η ΕΓΕΣΥΡ έχει ήδη επισημάνει ότι η διακομιδές βαρέως πασχόντων και διασωληνωμένων ασθενών δεν μπορεί να γίνονται με ασφάλεια παρά μόνο αν συνοδεύονται είτε από αναισθησιολόγο είτε από εντατικολόγο. Οποιαδήποτε άλλη ειδικότητα δεν έχει την επιστημονική κατάρτιση και την εμπειρία άρα είναι ακατάλληλη.
Βάσει της γνωμοδότησης του ΚΕΣΥ (168/28.6.20021) οι διακομιδές από ένα Νομαρχιακό Νοσοκομείο σε Περιφερειακό ή από μία Υγειονομική Περιφέρεια σε άλλη :
1.Πραγματοποιούνται από αναισθησιολόγο ή εντατικολόγο εφόσον είναι εφικτή η κατάρτιση κοινής λίστας εφημερευόντων για τις διακομιδές, διαφορετικά γίνονται από γιατρούς του ΕΚΑΒ
2. Δεν επιτρέπεται η διακομιδή βαρέως πάσχοντος ή διασωληνωμένου ασθενούς από άπειρο και ανειδίκευτο για αυτό το σκοπό γιατρό.
Τονίζει δε ότι αυτό θεωρείται προσωρινό μέτρο μέχρι τη στελέχωση και επάνδρωση ανεξάρτητων ΤΕΠ και τη διασύνδεσή τους με το ΕΚΑΒ για να διασφαλίζεται αποτελεσματικά και βάσει των διεθνών πρωτοκόλλων η διακομιδή τέτοιων ασθενών.
22 χρόνια μετά δεν έχει γίνει τίποτα προς την κατεύθυνση αυτή.
Στο ΓΝΝΡεθύμνου όπως και στα περισσότερα περιφερικά Νοσοκομεία όπου και γίνονται τέτοιες διακομιδές ( βάσει του άρθρου 93 του ΦΕΚ 208 της 5/11/2021), παρά την αντίθεση όλων των γιατρών, στη λίστα- πρόγραμμα εφημέρευσης διακομιδών μπαίνουν όλοι οι γιατροί (οφθαλμίατροι, ορθοπεδικοί, ΩΡΛ, Νεφρολόγοι, κτλ.) εκτός των εργαστηριακών. Στο Νοσοκομείο του Ρεθύμνου μάλιστα, για να μη γίνονται εξαιρέσεις, τώρα και οι παιδίατροι είναι άτυπα σε εφημερία ετοιμότητας να διακομίζουν μόνοι τους (χωρίς αναισθησιολόγο) τα παιδιά που διασωληνόνονται για να διακομιστούν στη ΜΕΘ παίδων. Αν μάλιστα εφαρμοστεί απόλυτα ο νόμος, ακόμα και ειδικευόμενος με τουλάχιστον 6 μήνες χρόνο ειδικότητας μπορεί να διακομίσει διασωληνωμένο ή βαρέως πάσχοντα ασθενή.
Ο νόμος αυτός προέκυψε εν μέσω πανδημίας για να καλύψει τον αυξημένο αριθμό διακομιδών (COVID κυρίως) ασθενών στα μεγάλα Νοσοκομεία με κέντρα και ΜΕΘ COVID λόγω της ανεπάρκειας σε αριθμό των αναισθησιολόγων και εντατικολόγων. Από δω και πέρα παραμένει και εκβιαστικά εφαρμόζεται θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών.
Πώς γίνονταν οι διακομιδές πριν το νόμο αυτό; Με προχειρότητα, όταν προέκυπτε τέτοιο περιστατικό, ελλείψει δεύτερου αναισθησιολόλου εφημερίας καλούνταν και ερχόταν από το σπίτι τους αναισθησιολόγος ή εντατικολόγος εκβιαστικά γιατί η ανάγκη ήταν άμεση και η κατάσταση κρίσιμη, για να το διακομίσει με ασφάλεια. Έτσι παρέμενε άλυτο στην ουσία το θέμα και δεν υπήρξε ποτέ κατά τα επιστημονικά πρωτόκολλα διακομιδών οργανωμένη και οριστική λύση του προβλήματος. Η παράλειψη αυτή «αντιμετωπίζεται» τώρα με ακόμα πιο επισφαλή τρόπο και μάλιστα αυτό νομιμοποιείται και παγιώνεται ως η μόνη λύση.
Όλοι οι γιατροί του ΓΝΡ ήταν και είναι αντίθετοι στο νόμο αυτό. Έχουμε ήδη επισημάνει το πρόβλημα, όχι μόνο κοινοποιώντας το στα ΜΜΕ. Έχουμε προχωρήσει σε εξώδικο προς κάθε αρμόδιο δικαστήριο και πάσα αρχή, έχουμε μιλήσει με τον εισαγγελέα ,κατά τον οποίο δεν μπορεί ο γιατρός να αρνηθεί τη διακομιδή, αλλά ο νόμος δεν τον καλύπτει από ποινικές ευθύνες αν κάτι συμβεί. Έχουμε επίσης θέσει το πρόβλημα στην 7η ΥΠΕ. Σε συνάντηση μάλιστα με το Διευθυντή της ΥΠΕ του παραδώσαμε καταγραφή τουλάχιστο 4 περιστατικών που από καθαρή τύχη έφτασαν τελικά στον προορισμό τους , για να το μελετήσει και να το προωθήσει στους αρμοδίους. Καμία απάντηση δεν έχουμε λάβει ως τώρα.
Σας θυμίζει κάτι αυτό; Οι περισσότεροι συνάδελφοι πάντως που αναγκάζονται να κάνουν τέτοιες διακομιδές όταν ξεκινούν με το ασθενοφόρο σκέφτονται: «πάμε κι όπου βγει» …
Στις ευρωπαϊκές χώρες οι διακομιδές γίνονται από το ΕΚΑΒ, το οποίο διαθέτει γιατρό διακομιδής και όταν το περιστατικό είναι για Μονάδα Εντατικής μεταφέρεται από το αντίστοιχο ασθενοφόρο με τον αντίστοιχης ειδικότητας ή ειδικής εκπαίδευσης γιατρό και εκπαιδευμένο νοσηλευτή. Δεν αφήνει κανένας γιατρός τη θέση του στο Νοσοκομείο για να διακομίζει ασθενείς. Ακριβώς αυτό διεκδικούμε και τίποτα λιγότερο, γιατί η ανθρώπινη ζωή μπαίνει πάντα σε προτεραιότητα ιδίως όταν μιλάμε για Εθνικό Σύστημα Υγείας. Γιατί όταν κάποιοι θα ζητούν «συγγνώμη» θα είναι αργά και το ανθρώπινο λάθος που θα επικαλούνται ως αίτιο θα ξέρουμε ότι δεν τους δικαιολογεί.
Το πρόβλημα είναι μείζονος σημασίας και αφορά άμεσα την ασφάλεια του πολίτη.
Μετά από πολλές κινητοποιήσεις των γιατρών και περιστατικά ακραία που αναγκαστήκαμε να μην εφαρμόσουμε το νόμο για να μην κινδυνέψει ο ασθενείς, ψηφίστηκε τροποποίηση του άρθρου 93 με το άρθρο 98, αρχές Απριλίου 2023. Σύμφωνα με την τροποποίηση «η διακομιδή βαρέως πασχόντων και διασωληνωμένων ασθενών γίνεται από συγκεκριμένες πλέον ειδικότητες και όχι από όλες και από ειδικευόμενους» . Το άρθρο επικαλείται τη γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ, αλλά ορίζει ότι Υπουργική Απόφαση θα καθορίζει ποιες είναι αυτές οι ειδικότητες, αφήνοντας και πάλι ασάφειες. Καμία αλλαγή δεν έχει γίνει ωστόσο ως τώρα στη λίστα διακομιδών στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου.
Καλούμε λοιπόν όλα τα Σωματεία και τις Ενώσεις να στηρίξουν την προσπάθεια της Ένωσης Γιατρών για τη διασφάλιση των διακομιδών βαρέως πασχόντων και διασωληνωμένων ασθενών σύμφωνα με τα επιστημονικά πρωτόκολλα διακομιδής. Επομένως σε άμεση χρηματοδότηση για στελέχωση και οργάνωση των ΤΕΠ και του ΕΚΑΒ ώστε να εξυπηρετεί εξ ολοκλήρου τις διακομιδές ασθενών.
Καλούμε επίσης τα Σωματεία και τις Ενώσεις να αναδείξουν στους αρμοδίους και τον κόσμο άμεσα και επιτακτικά όλες τις ελλείψεις και παραλείψεις στο χώρο δουλειάς τους (Συγκοινωνίες, Mεταφορές, ΔΕΗ, Εκπαιδευτικά Ιδρύματα…κτλ.) που αφορούν την ασφάλεια και θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή είτε των εργαζομένων είτε των χρηστών των υπηρεσιών .
Κατανοήσαμε πλέον ότι ο μόνος τρόπος να μετατοπιστεί το κέντρο βάρους από το κέρδος στον άνθρωπο είναι να το διεκδικήσουμε και να το κατακτήσουμε”.