Μια ιδιαίτερα πλούσια συλλογή αρθροπόδων, η οποία αριθμεί 2.5 εκατομμύρια δείγματα, διαθέτει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης του Πανεπιστημίου Κρήτης, το 90% των οποίων προέρχεται από το νησί και την υπόλοιπη Ελλάδα και το 10% από χώρες της ανατολικής Μεσογείου. Η ιδιαίτερη γεωλογική ιστορία της Κρήτης των 5 εκατομμυρίων ετών, εξάλλου, έχει καθορίσει την πλούσια ενδημικότητα των έμβιων όντων που εξακολουθούν να καταγράφονται, ανέφερε στον ΣΚΑΪ Κρήτης και την Ελένη Βακεθιανάκη ο επιμελητής του Εργαστηρίου Αρθροπόδων του Μουσείου και Μέλος του Ειδικού Ερευνητικού και Εκπαιδευτικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Κρήτης, Απόστολος Τριχάς.
Παράλληλα, εκπληκτικός φαίνεται να είναι ο αριθμός των αρθροπόδων όπως είναι τα σκαθάρια, τα τζιτζίκια, οι αράχνες, τα έντομα, χειλόποδα, πεταλούδες, που ζουν στην Κρήτη.
«Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 μιλάγαμε για 5.000 -7.000 αρθρόποδα, ενώ σήμερα υπάρχουν καταμετρημένα πάνω από 15.000 και υπολογίζουμε ότι θα ξεπερνούν τις 25.000», τόνισε ο κ. Τριχάς, προσθέτοντας ότι στο νησί εκτιμάται ότι υπάρχουν γύρω στα 7.000 είδη σκαθαριών, από τα οποία έχουν ήδη καταγραφεί τα 3.000 ενώ ίσως και φέτος ολοκληρωθεί ένας κατάλογος με αυτά.
Ο ίδιος επισήμανε ότι κάθε χρόνο ανακαλύπτονται παγκοσμίως 15.000 -20.000 νέα είδη έμβιων όντων. «Έως σήμερα έχουν καταγραφεί σε όλο τον κόσμο 1.3 εκατομμύρια οργανισμοί και εκτιμούμε ότι ο συνολικός αριθμός φτάνει τα 10 εκατομμύρια. Άρα θέλουμε αιώνες να πλησιάσουμε το 50% από αυτά» εκτίμησε, υπογραμμίζοντας την τεράστια σημασία της Ταξινομικής Επιστήμης την οποία υπηρετεί εδώ και δεκαετίες.
Ο κ. Τριχάς υπογράμμισε, ωστόσο, ότι κυρίως η υπερεκμετάλλευση και άλωση των βιοτόπων και έπειτα η κλιματική κρίση, είναι που εγκυμονούν κινδύνους εξαφάνισης κάποιων ειδών.