Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών σήμερα το πρωί ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης καθηγητής Γιώργος Γραμματικάκης.
Ο Γιώργος Γραμματικάκης νοσηλευόταν τις τελευταίες δύο μέρες στην Εντατική του ΠΑΓΝΗ με αναπνευστική ανεπάρκεια και κατέληξε νωρίς σήμερα το πρωί.
Σε συλλυπητήριο μήνυμά του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, αναφέρει: «Αποχαιρετούμε με τιμή και σεβασμό το Γιώργο Γραμματικάκη. Τον κορυφαίο επιστήμονα, ο οποίος ακολούθησε έναν μοναδικό και σπουδαίο κύκλο σπουδών και έρευνας, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Κρήτης, ως Καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής και αργότερα ως Πρύτανης του Ιδρύματος.
Ο Γιώργος Γραμματικάκης, συγκαταλέχθηκε άξια στους κορυφαίους επιστήμονες της νεότερης Ελλάδας. Με πλούσιο συγγραφικό έργο, με διεθνείς ακαδημαϊκές δημοσιεύσεις, ανάδειξε την επιστήμη που υπηρέτησε, προσπαθώντας να τη μεταφέρει στους φοιτητές του. Η προσφορά του στην επιστήμη λαμπρή παρακαταθήκη για τις γενιές που έρχονται.
Ενεργός πολίτης, υπηρέτησε την χώρα και από τη θέση του Μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι ιδέες του πρωτοποριακές. Οι αξίες και ο κώδικας της ηθικής του αδιαπραγμάτευτος.
Προσωπικά τον αποχαιρετώ με μεγάλη θλίψη. Ας είναι αιώνια η μνήμη του. Ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του».
Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός με αφορμή τον θάνατο του Γιώργου Γραμματικάκη, σε συλλυπητήρια ανακοίνωσή του αναφέρει:
«Ο Γιώργος Γραμματικάκης, ανήκει στις εμβληματικές προσωπικότητες της σύγχρονης Ελλάδας. Η πολύπτυχη, λαμπρή πορεία του στους χώρους της πανεπιστημιακής διδασκαλίας, της επιστημονικής έρευνας, της διοίκησης του Πανεπιστημίου Κρήτης, της συγγραφής σπουδαίων έργων, της παρουσίας και των καίριων δράσεών του στην πολιτική και στην κοινωνική ζωή της χώρας μας, αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές του τόπου μας.
Ξεκινώντας από το Ηράκλειο σε χρόνια δύσκολα αλλά και γόνιμα, συνέδεσε την ζωή του με τον τομέα της Φυσικής Επιστήμης και της διδασκαλίας της, αλλά και του ανοίγματός της σε όλη την κοινωνία, μέσα από βιβλία και ομιλίες. Το ανήσυχο πνεύμα του, η έγνοια του για την μοίρα της πατρίδας μας, τον παρακινούσαν να μετέχει διαρκώς στην δημόσια ζωή της χώρας μας, με ουσιώδεις δράσεις, στα επιστημονικά, στα πολιτικά γεγονότα, στις ανάγκες του Πανεπιστημίου Κρήτης (του οποίου υπήρξε ακάματος συμπαραστάτης, από την θέση του δασκάλου και μετέπειτα του πρύτανη), καθώς και με την θητεία του ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ο Δήμος Ηρακλείου τίμησε το έργο του με το Βραβείο «Ηθικής Τάξεως», αναγνωρίζοντας την ανεκτίμητη προσφορά του στην επιστήμη, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, και στην κοινωνία του τόπου μας.
Συλλυπούμαι θερμώς την οικογένειά του».
«Με βαθιά θλίψη αποχαιρετούμε έναν εξαίρετο άνθρωπο και διακεκριμένο επιστήμονα, γέννημα θρέμμα της πόλης του Ηρακλείου και «αθεράπευτα Κρητικό», τον Γιώργο Γραμματικάκη.
Ο Γιώργος Γραμματικάκης διετέλεσε Καθηγητής φυσικής και Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Πολυγραφότατος και πολυσχιδής, υπήρξε και Ευρωβουλευτής, εκπροσωπώντας επάξια τη χώρα μας στα έδρανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Άνθρωπος προσηνής, αγάπησε και αγαπήθηκε έντονα από το Ηράκλειο και κέρδισε επάξια τον σεβασμό των συναδέλφων του, τόσο για την αφοσίωση με την οποία υπηρέτησε την επιστήμη όσο και για τον ευγενικό του χαρακτήρα, το ήθος και την εργατικότητά του. Η πορεία του αφήνει πίσω, τεράστια κληρονομιά.
Εκφράζω τα ειλικρινή και θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του», αναφέρει σε συλλυπητήρια ανακοίνωση του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης.
Σε συλλυπητήριο μήνυμα του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανώλης Αλιφιεράκης, αναφέρει:”Με βαθύτατη θλίψη πληροφορηθήκαμε σήμερα τον θάνατο του διακεκριμένου πρώην πρύτανη, καθηγητή, ευρωβουλευτή και συγγραφέα Γιώργου Γραμματικάκη.
Με το έργο του τίμησε την επιστήμη και πρωτοστάτησε στην ανάδειξη του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ενέπνευσε νέους επιστήμονες και εμφύσησε στους αναγνώστες του την αγάπη του για τη Φυσική και τη διερεύνηση του Σύμπαντος.
Η απουσία του αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στην οικογένειά του και σε όσους αξιώθηκαν να γνωρίσουν από κοντά την εμβληματική αυτή προσωπικότητα.
Ας είναι αιώνια η μνήμη του”.