Τα ναρκωτικά συνιστούν μια από τις μεγαλύτερες μάστιγες της σύγχρονης κοινωνίας, που κάθε χρόνο στοιχίζει την ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, όχι μονάχα αυτών που καταλήγουν σε θάνατο, αλλά και όσων καταστρέφουν τη ζωή τους, βγαίνοντας στο περιθώριο. Άνθρωποι όλων των ηλικιών, ψάχνοντας διέξοδο στα προβλήματά τους, καταφεύγουν στα ναρκωτικά, μια κατάχρηση που μοιραία καταλήγει σε ένα φαύλο κύκλο δυσκολιών για τους ίδιους αλλά και για τον περίγυρό τους. Για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης ενάντια σε αυτή την παγκόσμια «πληγή», με πρωτοβουλία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, από το 1987, η 26η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους». Σκοπός αυτής της κινητοποίησης είναι να ενημερωθεί ο κόσμος για τις επιπτώσεις των εξαρτησιογόνων ναρκωτικών ουσιών, για την πρόληψη των εξαρτήσεων αλλά και για τα προγράμματα παρέμβασης που μπορούν να συνεισφέρουν στην θεραπεία όσων θέλησαν να βρουν ένα επίπλαστο «παράδεισο», καταφεύγοντας στην χρήση τους.
Αν και τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν αύξηση των χρηστών ναρκωτικών ουσιών στην Ελλάδα, εντούτοις το παρήγορο είναι ότι σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα ναρκωτικά, που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο, τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί κατακόρυφα και το ποσοστό των εξαρτημένων ατόμων που απευθύνονται στα θεραπευτικά προγράμματα του ΟΚΑΝΑ για να βρουν λύση στο πρόβλημά τους. Η συνειδητοποίηση του προβλήματος αποτελεί το πρώτο και καθοριστικό βήμα για να βγει ο χρήστης από αυτό τον κυκεώνα και να ξανασταθεί στα πόδια του, κάνοντας μια επανεκκίνηση της ζωής του.
Ξεπερνώντας τις κοινωνικές αναστολές που τους κρατούσαν μακριά από τις θεραπευτικές δομές και θέλοντας να ψάξουν την λύση στο αδιέξοδο, στο οποίο μοιραία οδηγεί η χρήση ουσιών, πολλοί συμπολίτες μας απευθύνονται στο δίκτυο θεραπευτικών υπηρεσιών του ΟΚΑΝΑ Ρεθύμνου. Το δίκτυο απαρτίζεται από τη λειτουργία δύο δομών, της «Μονάδας Υποκατάστασης», η οποία στεγάζεται στο νοσοκομείο Ρεθύμνου και το «Πρόγραμμα Πολλαπλής Παρέμβασης».
Στην Μονάδα Υποκατάστασης η θεραπεία των εξαρτημένων ατόμων γίνεται με την χορήγηση της ουσίας βουπρενοφρίνης, η οποία δρα σαν υποκατάστατο για τα οπιούχα. Η μονάδα εξυπηρετεί σαράντα άτομα σε σταθερή βάση, με τη συνολική δυναμική της να ανέρχεται στα πενήντα. Ταυτόχρονα, για την ριζικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος, τα άτομα αυτά υποβάλλονται σε ψυχοθεραπευτικές μεθόδους, προκειμένου σταδιακά να είναι σε θέση να διακόψουν οριστικά και το υποκατάστατο το οποίο τους χορηγείται και να επιστρέψουν στην φυσιολογική ζωή, απαλλαγμένοι από εξαρτήσεις.
Η ολιστική αυτή αντιμετώπιση, είναι σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Δ.Σ του ΟΚΑΝΑ και υπεύθυνο των θεραπευτικών προγραμμάτων ΟΚΑΝΑ Ρεθύμνου, ψυχίατρο Δήμο Φωτόπουλο, η ουσία της σωστής και ολοκληρωμένης θεραπείας, που οδηγεί στα επιθυμητά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα ο κ. Φωτόπουλος, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» επεσήμανε: «Μόνο το υποκατάστατο φάρμακο δεν φτάνει για την αντιμετώπιση των περιστατικών που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Χρειάζεται απαραιτήτως, αλλά δεν είναι η λύση. Η συμβολή της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης είναι καθοριστική για την εξάλειψη του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που απευθύνονται στην δομή για να βρουν λύση στη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν».
Η δεύτερη δομή του θεραπευτικού δικτύου του ΟΚΑΝΑ Ρεθύμνου είναι το Πρόγραμμα Πολλαπλής Παρέμβασης. Πρόκειται για ένα θεραπευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται στους χρήστες όλων των ουσιών, πλην εκείνων που χρειάζεται να πάρουν υποκατάστατο. Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα επισκέπτονται την δομή τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, ενώ και στην περίπτωση αυτή χορηγείται ψυχιατρική θεραπεία για να δημιουργηθεί το υπόβαθρο εξάλειψης του υπάρχοντος προβλήματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Πρόγραμμα Πολλαπλής Παρέμβασης αντιμετωπίζονται και περιστατικά εξάρτησης από το αλκοόλ.
Όπως τόνισε ο κ. Φωτόπουλος, οι μονάδες του ΟΚΑΝΑ Ρεθύμνου έχουν τη δυνατότητα υποστήριξης επιπλέον ατόμων. «Δεν υπάρχει λίστα αναμονής στις δομές του νομού και αυτό είναι πολύ σημαντικό, έχουμε τη δυνατότητα να δεχτούμε επιπλέον άτομα και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα εξάρτησής τους» δήλωσε ειδικότερα.
Τέλος, ο κ. Φωτόπουλος, προέτρεψε τους ίδιους τους χρήστες αλλά και τα μέλη του περιβάλλοντός τους, αν εκείνοι δεν συνειδητοποιούν την κρισιμότητα της κατάστασης, να απευθυνθούν στον ΟΚΑΝΑ για να βρουν ξανά την ελπίδα, μακριά από εξαρτήσεις και κινδύνους. «Υπάρχει ελπίδα, υπάρχει λύση, υπάρχουν οι θεραπευτικές δομές στο Ρέθυμνο που καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες όλων όσων θέλουν να βγουν από αυτό το πρόβλημα, να μην φοβηθεί κανείς και να απευθυνθεί στις δομές του ΟΚΑΝΑ» δήλωσε σε μια προσπάθειά του να άρει τις αναστολές.