Με το κοινό µήνυµα: Επιλέγουµε την ελιά για να προστατεύσουµε τον πλανήτη και την υγεία µας,εφέτος, οι χώρες – μέλη του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιόλαδου θα γιορτάσουν την Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς και Ελαιόλαδου,στις 26 Νοεμβρίου.Το Οργανοληπτικό Εργαστήριο Αξιολόγησης Ελαιολάδου – Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνου,τιμώντας το ιερό δένδρο και το πολύτιμο προϊόν του,ετοιμάζει την δική του γιορτή για το κοινό.
«Θα γιορτάσουμε, θα δοκιμάσουμε βραβευμένα ελαιόλαδα και θα συζητήσουμε μαζί.Σας περιμένουμε την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου από τις 10.00 πμ έως τις 3.00 μμ, στο Οργανοληπτικό Εργαστήριο Κρήτης Α.Σ.Ρ. (περιοχή Τρία Μοναστήρια, Εγκαταστάσεις Ένωσης Ρεθύμνου), φυσικά τηρώντας τα μέτρα κατά COVID-19, όπως πάντα» αναφέρει στην πρόσκληση του.
Το Οργανοληπτικό Εργαστήριο Κρήτης ΑΣΡ λειτουργεί από 2012 στο Ρέθυμνο,διαθέτει 12μελή ομάδα δοκιμαστών και είναι διαπιστευμένο απο το ΕΣΥΔ για την Οργανοληπτική Αξιολόγηση Ελαιολάδου.Διοργανώνει πληθώρα δράσεων γύρω από την ελιά και το ελαιόλαδο οπως ημερίδες,σεμινάρια και πρόσφατα εντάχθηκε στα Εργαστηρια επισήμου ελεγχου του ΕΦΕΤ (Εθνικός φορέας Ελέγχου Τροφίμων)
Περισσότερες πληροφορίες:Τηλ.τηλ 2831 200883, 28310 86143 και www.oliveoiltastinglab.gr
Εν τω μεταξύ,το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου,με αφορμή της παγκόσμια Ημέρα ελιάς και ελαιολάδου,σε ανακοίνωση του αναφέρει:
Εφέτος, οι χώρες – μέλη του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιόλαδου θα γιορτάσουν μαζί την Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς και Ελαιόλαδου, με το κοινό μήνυμα: Επιλέγουμε την ελιά για να προστατεύσουμε τον πλανήτη και την υγεία μας!
Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιόλαδου ιδρύθηκε το 1959 και σήμερα συνενώνει τις χώρες που παράγουν το 94% του ελαιόλαδου και της επιτραπέζιας ελιάς.
Αποτελώντας το μοναδικό διεθνή οργανισμό για τον ελαιοκομικό τομέα, το Διεθνές Συμβόυλιο Ελαιόλαδου έχει ως βασικές του αποστολές:
• να εργάζεται για την εναρμόνιση των εθνικών και διεθνών κανονισμών – με στόχο αφενός τη διασφάλιση καλύτερου ελέγχου ποιότητας των προϊόντων, και αφετέρου την προστασία του καταναλωτή
• να συντονίζει έρευνες σχετικά με τις ιδιότητες του ελαιόλαδου και της επιτραπέζιας ελιάς
• να προωθεί τη συνεργασία και την έρευνα, καθώς και την μελέτη της επίδρασης της ελαιοκαλλιέργειας στο περιβάλλον
• να δημοσιεύει πληροφορίες και στατιστικά στοιχεία αναφορικά με την παγκόσμια αγορά ελιάς και ελαιόλαδου και, τέλος,
• να προωθεί την κατανάλωση και την επέκταση του διεθνούς εμπορίου ελαιοκομικών προϊόντων.
Το ελαιόδεντρο, έχοντας τις ρίζες του στη Μεσόγειο, αποτελεί παγκόσμιο σύμβολο ειρήνης και αρμονίας. Διαδεδομένο πλέον και στις πέντε ηπείρους, συμβάλλει σε πολλές χώρες στη βιώσιμη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξή τους και στη διατήρηση των φυσικών τους πόρων.
Ως παράγοντας για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, η ελαιοκαλλιέργεια έχει θετικό ισοζύγιο άνθρακα, καθώς, κατά τον κύκλο ανάπτυξής του, το ελαιόδεντρο απορροφά περισσότερο CO2 συγκριτικά με τα αέρια θερμοκηπίου που εκλύονται κατά την διαδικασία παραγωγής του παρθένου και εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου.
Το ελαιόλαδο και οι επιτραπέζιες ελιές, έχοντας αποδεδειγμένη θρεπτική αξία για την υγεία του ανθρώπου και όντας βασικά συστατικά της μεσογειακής διατροφής,προσφέρουν μεγάλη ποικιλία αρωμάτων και γεύσεων, ανοίγοντας τους ορίζοντες για
απεριόριστες γαστρονομικές δυνατότητες, οι οποίες αναγνωρίζονται και εκτιμώνται ολοένα και περισσότερο από τους πιο φημισμένους σεφ ανά τον κόσμο. Επιπλέον,είναι σήμερα ευρέως αναγνωρισμένες πολλές θεραπευτικές τους ιδιότητες στην πρόληψη ορισμένων ασθενειών.
Οι χώρες που συμμετέχουν στο Διεθνές Συμβούλιο Ελαιόλαδου, εφαρμόζοντας τη νέα Διεθνή Συμφωνία για το Ελαιόλαδο και την Επιτραπέζια Ελιά, η οποία έχει την εγγύηση των Ηνωμένων Εθνών, στηρίζουν τον ελαιοκομικό τομέα, την βιώσιμη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και την προστασία του πλανήτη και της υγείας.