Η προστασία της θαλάσσιας χελώνας καρέτα-καρέτα που τα τελευταία χρόνια αναπαράγεται στο παραλιακό μέτωπο του Ρεθύμνου είναι καθοριστικής σημασίας όχι μόνο για τη διάσωση του είδους αλλά γιατί ταυτόχρονα αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την τουριστική ανάπτυξη του τόπου. Η βιωσιμότητα για την οποία πολύς λόγος γίνεται το τελευταίο διάστημα με την υιοθέτηση φιλοπεριβαλλοντικών πρακτικών και μεθόδων από επιχειρηματίες είναι μονόδρομος για τη προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι πλέον ορατές και στρέφουν τους επισκέπτες σε προορισμούς που σέβονται το περιβάλλον και υιοθετούν μέτρα που συμβάλλουν στην προστασία του. Ένα από αυτά είναι τα διαχειριστικά μέτρα για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας καρέτα-καρέτα που επιλέγει τις παράλιες του Ρεθύμνου για την αναπαραγωγή της. Τα ομπρελοκαθίσματα και οι υποδομές που βρίσκονται στις παραλίες σε συνάρτηση με τον φωτισμό αποπροσανατολίζουν τις χελώνες οδηγώντας σε αφάνιση το είδος. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να γίνει αντιληπτό από τους επιχειρηματίες οι οποίοι καλούνται να επιδείξουν τον απαιτούμενο σεβασμό και να τηρούν τα μέτρα αυτά όπως ο νόμος προβλέπει.
Στο πλαίσιο αυτό και με αφορμή την έναρξη της νέας σεζόν πραγματοποιήθηκε χθες στην Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου σχετική συνάντηση με πρωτοβουλία του τμήματος Περιβάλλοντος της ΠΕ Ρεθύμνου και του συλλόγου «Αρχέλων», στην οποία παραβρέθηκαν ξενοδόχοι, επιχειρηματίες, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος αρμόδιος για θέματα τουρισμού, εκπρόσωποι της ΕΛ.ΑΣ, της κτηματικής εταιρίας και του Λιμεναρχείου όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα που υπάρχουν και πως αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν ώστε να διαφυλαχθεί το θαλάσσιο είδος.
Θαλάσσια χελώνα και τουρισμός δεν είναι αντίπαλοι
Με τη φράση θαλάσσια χελώνα και τουρισμός δεν είναι αντίπαλοι ο προϊστάμενος του τμήματος Περιβάλλοντος της ΠΕ Ρεθύμνου Μάνος Νικολουδάκης υπογράμμισε στη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης ότι η περιφέρεια Κρήτης δίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στον τομέα περιβάλλοντος και για την προστασία του και για την τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και σημείωσε ότι: «Πρέπει να αντιληφθούμε όλοι ότι η θαλάσσια χελώνα και ο τουρισμός δεν είναι αντίπαλοι. Είναι σύμμαχοι. Η θαλάσσια χελώνα αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για παραλίες ωοτοκίας όπως είναι αυτή του Ρεθύμνου από το Δελφίνι έως και τη Σκαλέτα. Οπότε προστατεύοντας τη θαλάσσια χελώνα αναβαθμίζουμε το τουριστικό μας προϊόν που είναι η επιδίωξη όλων μας.
Εμείς σαν υπηρεσία θέλουμε να δώσουμε έμφαση στη συμμόρφωση επιχειρηματιών και ξενοδόχων που δραστηριοποιούνται στο παραλιακό μέτωπο. Ο νόμος είναι αυστηρός και προβλέπει απομάκρυνση όλων των επίπλων. Στόχος μας δεν είναι η επιβολή προστίμων αλλά η εφαρμογή του νόμου. Κάθε χρόνο οι έλεγχοι στις αρχές της σεζόν δείχνουν μη συμμόρφωση ωστόσο με τις υποδείξεις μας, στη διάρκεια της σεζόν οι επιχειρηματίες συμμορφώνονται» ανάφερε.
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου Νίκος Κουμνάς, σε δηλώσεις του τόνισε ότι οι επιχειρηματίες ξενοδόχοι του δήμου σέβονται και προσπαθούν να τηρούν τα μέτρα προστασίας για τη διάσωση του είδους αναγνωρίζοντας πως η θαλάσσια χελώνα αποτελεί ένα εργαλείο ανάπτυξης για τον τόπο:
«Εμείς σαν σύλλογος Ξενοδόχων θεωρούμε την ύπαρξη της χελώνας καρέτα-καρέτα στα βόρεια παράλια του νομού μας ένα ατού, ένα εργαλείο μάρκετινγκ για να διαφημίσουμε τον προορισμό μας παγκοσμίως. Υπάρχει πλέον μια τάση βιώσιμης ανάπτυξης και περιβαλλοντικής συνείδησης – sustainabilit & – green policy – σε όλο τον κόσμο όπου οι πελάτες μας ακολουθούν αυτές τις πρακτικές, τις σέβονται και μάλιστα τις αποζητούν πολλές φορές. Προτιμούν τους προορισμούς που σέβονται το περιβάλλον. Η συνύπαρξη της χελώνας καρέτα-καρέτα με τις τουριστικές επιχειρήσεις και τα καταλύματά μας που γειτνιάζουν με την παραλία μπορεί να είναι και είναι πολύ εύκολη, αρκεί να σεβόμαστε κάποια πράγματα που μας επιβάλλει πλέον η φύση και όχι μόνο η νομοθεσία. Η συνάντηση που έγινε παρουσία του Αρχέλων ήταν εποικοδομητική. Τα μέτρα τα διαχειριστικά δεν έχουν αλλάξει είναι αυτά που οι επιχειρήσεις γνωρίζουν σέβονται και εφαρμόζουν και υπάρχει μια καλή συνεργασία και από τις δυο πλευρές» είπε.
Οι χελώνες είναι εργαλείο ανάπτυξης για τον τόπο
Εκ μέρους του συλλόγου Αρχέλων ο Γιώργος Βράμπας υπεύθυνος προγραμμάτων Αρχέλων για την Κρήτη σε δηλώσεις του επεσήμανε ότι η θαλάσσια χελώνα όχι μόνο μπορεί να συνυπάρξει με την επιχειρηματικότητα αλλά και να αποτελέσει ένα εργαλείο ανάπτυξης για τον τόπο. «Αυτό είναι το μότο μας: Άνθρωποι και χελώνες μπορούν να υπάρξουν μαζί. Εμείς αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι εκτός από την προστασία της θαλάσσιας χελώνας, να είμαστε πάντα σε συνεργασία και με τους επιχειρηματίες και με την τοπική κοινωνία, προκειμένου να προστατεύσουμε τις χελώνες αλλά να υπάρξουν και οι χελώνες ως ένα εργαλείο ανάπτυξης του τόπου».
Όπως εξήγησε ο κ. Βράμπας οι επιχειρηματίες και η τοπική κοινωνία επιθυμούν να προστατεύσουν τις θαλάσσιες χελώνες όμως τα μέτρα εφαρμόζονται μεν, πλημμελώς δε: «Το κυριότερο πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι ότι κάποια από τα μέτρα όπως το μάζεμα των ειδών θαλάσσης και το φως – είναι μέτρα που θέλουμε να τα αποσαφηνίσουμε να τα εξηγήσουμε ξανά γιατί κάποιες φόρες φαίνεται να παρερμηνεύονται και να μη γίνονται με τον σωστό τρόπο. Αυτό που προτείνω και θεωρώ πολύ σημαντικό είναι να κλείνουν τα φώτα το βράδυ στις παραλίες οι επιχειρηματίες, για να μην αποπροσανατολίζονται νεοσσοί και επίσης να μαζεύουν όλα τα έπιπλα θαλάσσης».
Παρατήρησε επίσης ότι στις παραλίες του Ρεθύμνου η ωοτοκία παραμένει στάσιμη αν όχι πτωτική τα τελευταία χρόνια και για αυτό χρειάζεται καλύτερη εφαρμογή των μέτρων: «Το 2023 είχαμε πάρα πολλές φωλιές. Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει αυξητική τάση. Στην Κρήτη, στη Μεσαρά, βλέπουμε ότι επειδή δεν υπάρχει ανάπτυξη, οι θαλάσσιες χελώνες αυξάνονται. Στο Ρέθυμνο παραμένουν στάσιμες με πτωτικές τάσεις. Όμως επειδή βλέπουμε ότι υπάρχει διάθεση από πλευράς τοπικής κοινωνίας και επιχειρηματιών, θεωρώ, ότι μπορούμε να ενισχύσουμε την ωοτοκία και σε βάθος χρόνου οι θαλάσσιες χελώνες να αποτελέσουν εργαλείο ανάπτυξης για τον τόπο».
Πιστοποίηση δυο ξενοδοχείων της Grecotel από TUI
Ήδη υπάρχει συνεργασία του συλλόγου «Αρχέλων» με την Tui προκειμένου να πιστοποιηθούν ξενοδοχεία που υιοθετούν φιλοπεριβαλλοντικές πολιτικές σε ό,τι αφορά την προστασία της θαλάσσιας χελώνας. Η αρχή έγινε από το Ρέθυμνο το 2023, όπου έχουν πιστοποιηθεί δυο ξενοδοχεία της Grecotel και πιο συγκεκριμένα το Grecotel Caramel και Creta Palace. Όπως ανέφερε ο κ. Βράμπας γίνεται προσπάθεια ώστε ακόμα περισσότερα ξενοδοχεία και από άλλους νομούς της Κρήτης να λάβουν σχετική πιστοποίηση και ο σύλλογος είναι διαθέσιμος για να εξυπηρετήσει όποια μονάδα ενδιαφέρεται.
Ο διευθυντής Λειτουργικού της Grecotel Δημήτρης Kαλαϊτζιδάκης μιλώντας για την πιστοποίηση αυτή τόνισε ότι: «H Grecotel είχε την τιμητική πρόσκληση από την TUI και συγκεκριμένα από τον οργανισμό TUI Care που ασχολείται με το περιβάλλον και αναλαμβάνει φιλοπεριβαλλοντικές δραστηριότητες ανά τον κόσμο, να συμμετέχει σαν εθνικός εκπρόσωπος της Ελλάδας, στην ομάδα εργασίας που έγινε τον Φεβρουάριο στο Βερολίνο, όπου θέλανε να διαμορφώσουν την τελική μορφή της καινούριας παγκόσμιας πιστοποίησης για παραλίες φιλικές προς το περιβάλλον. Σε αυτή συμμετείχαν η Τουρκία και το Κάπο Βέρντε που παρόλο που έχουν παραλίες φιλικές προς την καρέτα-καρέτα δεν είχαν την εμπειρία της Ελλάδας. Για τον λόγο αυτό η συμμετοχή ήταν πολύ σημαντική. Είχα την τιμή εγώ να εκπροσωπήσω την Grecotel. Στην πρώτη επιθεώρηση που έγινε στα δύο ξενοδοχεία της Grecotel στο Ρέθυμνο, το Creta Palace και το Caramel μετά από τον έλεγχο που έγινε από την υπεύθυνη του πρότζεκτ του TUI Care, στην έκθεση του Βερολίνου τον Μάρτιο απονεμήθηκαν στα δυο αυτά ξενοδοχεία πιστοποιητικά για τις παραλίες τους που είναι φιλικές προς το περιβάλλον».