Το Εργαστήριο Κοινωνικής Ανάλυσης και Εφαρμοσμένης Κοινωνικής Έρευνας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης διοργανώνει το 26ο Πανελλήνιο Μεταπτυχιακό Εντατικό Σεμινάριο-Συνέδριο για υποψήφιους διδάκτορες και νέους ερευνητές με τίτλο « Ζητήματα Μεθοδολογίας της Έρευνας στις Κοινωνικές Επιστήμες».
Οι εργασίες του Συνεδρίου ξεκινούν αύριο 4 Νοεμβρίου στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου στο Ρέθυμνο και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 6 Νοεμβρίου.
Το Συνέδριο αποτελεί συνέχεια του κύκλου των Διεθνών Μεταπτυχιακών Θερινών Σχολείων των Ανωγείων (Anogia Summer Schools) και της ακαδημαϊκής παράδοσης που έχει εδραιωθεί ήδη από το 1994 με σκοπό την προώθηση του διεπιστημονικού διαλόγου στις κοινωνικές επιστήμες. Υιοθετώντας τη λογική του συνεργαστισμού και των κοινών των πανεπιστημιακών κοινοτήτων οι ομάδες του συνεδρίου διαμορφώνονται από τα κάτω μέσα από τις ερευνητικές κοινότητες που έχουν διαμορφωθεί στο πέρασμα του χρόνου.
Το φετινό Μεταπτυχιακό Εντατικό Σεμινάριο-Συνέδριο φιλοξενεί ένα αρχικό πάνελ αφιερωμένο στην εργασία και τις έμφυλες σχέσεις στην κοινωνική και εθνογραφική έρευνα και τέσσερις θεματικές ομάδες: τη σύγχρονη κοινωνική θεωρία στις κοινωνικές επιστήμες∙ τη σχέση των υδάτινων περιβαλλόντων και ανθρώπων με τις πηγές διατροφής και τους τόπους αναψυχής, τους λόγους και τις πρακτικές για την πορνεία, τις σεξουαλικότητες και τους πολιτισμούς της νύχτας στη σύγχρονη Ελλάδα και τις έμφυλες διαστάσεις της επιχειρηματικότητας.
Τα βασικά οργανωτικά και θεματικά χαρακτηριστικά του Συνεδρίου-Σεμιναρίου είναι τα ακόλουθα:
– Αφορά κυρίως τη μεθοδολογία της έρευνας στις κοινωνικές επιστήμες, επιχειρώντας να συμβάλει στη συγκρότηση μιας κοινότητας διαλόγου μεταξύ επιστημόνων διαφορετικών ερευνητικών παραδειγμάτων. Το Σεμινάριο-Συνέδριο δίνει βήμα σε νέους ερευνητές και ερευνήτριες, αφουγκράζεται σύγχρονες επιστημονικές τάσεις και ρεύματα και αναπτύσσει ένα γόνιμο διεπιστημονικό διάλογο.
– Ο θεσμός έχει μια δημοκρατική δομή λειτουργίας που οργανώνεται γύρω από επιστημονικές κοινότητες ερευνητών και ερευνητριών, διδασκόντων και φοιτητών-τριών που διαμορφώνονται από κάτω ενισχύοντας τη συμμετοχική δράση και τον κριτικό διάλογο γύρω από κρίσιμα επιστημονικά ζητήματα και ερωτήματα που απασχολούν τις κοινωνικές επιστήμες.
– Οι δραστηριότητες του συνεδρίου λαμβάνουν χώρα στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης και ενισχύουν τη θεωρητική και επιστημονική ανατροφοδότηση στις ερευνητικές και εκπαιδευτικές εμπειρίες των προηγούμενων Σεμιναρίων-Συνεδρίων καθώς επίσης την καινοτομία και τον κριτικό στοχασμό στην έρευνα και τη θεωρία των κοινωνικών επιστημών.
– Επιλεγμένα κείμενα των εργασιών του σεμιναρίου-συνεδρίου εκδίδονται σε ηλεκτρονικά πρακτικά συνεδρίου ή σε επιλεγμένους συλλογικούς τόμους με την επιμέλεια των συντονιστών των ομάδων εργασίας.
Η οργάνωση του Σεμιναρίου-Συνεδρίου γίνεται με βάση Θεματικές Ομάδες Εργασίας, στις οποίες οι υποψήφιοι διδάκτορες, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος και οι συμμετέχοντες ερευνητές παρουσιάζουν τις εργασίες τους. Κάθε ομάδα εργασίας πραγματοποιεί σε ημερήσια βάση δύο συνεδρίες. Στις συνεδρίες αυτές οι συμμετέχοντες παρουσιάζουν τις εργασίες τους στην ομάδα και ακολουθεί εκτενής συζήτηση. Οι υποψήφιοι διδάκτορες και οι μεταπτυχιακοί φοιτητές/φοιτήτριες, πέρα από την εργασία που θα παρουσιάσουν θα έχουν την ευκαιρία, στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου, να συζητήσουν με τους συμμετέχοντες θέματα που σχετίζονται με την ερευνητική τους δραστηριότητα.
Συντονιστής του Εντατικού Σεμιναρίου-Συνεδρίου είναι ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιάννης Ζαϊμάκης, Διευθυντής του Εργαστηρίου Κοινωνικής Ανάλυσης και Εφαρμοσμένης Κοινωνικής Έρευνας.
Την Οργανωτική Επιτροπή του Εντατικού Σεμιναρίου-Συνεδρίου αποτελούν οι:Γιάννης Ζαϊμάκης (συντονιστής), Χαρά Κούκη, Άγγελος Μουζακίτης, Ευγενία Πετροπούλου, Νίκος Σερντεδάκις, Μανόλης Τζανάκης, Άρις Τσαντηρόπουλος, Ελένη Φουρναράκη (Μέλη ΔΕΠ στο Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης)ˑ Αλέξανδρος Τσιριντάνης (ΕΔΙΠ στο Τμήμα Κοινωνιολογίας Πανεπιστήμιο Κρήτης)ˑ Μαρία Ταμβάκη και Χριστίνα Μαυρίκη (μεταπτυχιακοί φοιτητές/τριες, Τμήμα Κοινωνιολογίας)
Αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ: https://sociology.soc.uoc.gr/…/26o_Program_20221031-1.pdf