Το 2ο Μεσογειακό συνέδριο με τίτλο «Η Αναγέννηση της καλλιέργειας της χαρουπιάς στη Μεσόγειο» θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023 στον Χαρουπόμυλο Πανόρμου.
Το συνέδριο διοργανώνεται από την Πολιτιστική Εταιρεία Πανόρμου «Επιμενίδης» και το «Χαρούπι της Κρήτης».
Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Πρόκειται για ένα διεπιστημονικό συνέδριο, το οποίο θα συγκεντρώσει ερευνητές, ακαδημαϊκούς, εμπειρογνώμονες, εκπροσώπους δημοσίων και ιδιωτικών φορέων, καλλιεργητές και παραγωγούς για να μοιραστούν πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα, καινοτομίες και τεχνολογίες σχετικές με το χαρούπι ως αντικειμένου χημικής, βιολογικής και φαρμακευτικής έρευνας, ως διατροφικού παράγοντα αλλά και ως συστατικού στην μαγειρική.
Απώτερος στόχος είναι η βέλτιστη εκμετάλλευση των δυνατοτήτων της χαρουπιάς, αλλά και η δημιουργία ενός βιώσιμου αναπτυξιακού μοντέλου με επίκεντρο την χαρουπιά. Εκπροσωπούνται εκτός από την Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Κύπρος, η Αίγυπτος, και το Μαρόκο.
Το συνέδριο πραγματοποιείται με τον παροχή αιγίδας και οικονομικής υποστήριξης από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, υποστηρίζεται από την Περιφέρεια Κρήτης, (Περιφερειακό Ταμείο), ενώ είναι και υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού.
Η είσοδος είναι δωρεάν όμως για την ομαλή διεξαγωγή του συνεδρίου μπορείτε να πραγματοποιήσετε την προεγγραφή σας στο παρακάτω σύνδεσμο:
Το πρόγραμμα του συνεδρίου:
Κυριακή 22 Οκτωβρίου
09:00-09:15: Χαιρετισμοί
09:15-09:30: Εναρκτήρια Εισήγηση, Καλωσόρισμα-Ομιλητής Κορίννα Μηλιαράκη
09:30-09:45: Αγροδιατροφικές παραδόσεις στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας: Η περίπτωση του χαρουπιού στην Κρήτη – Όλια Πεπεράκη.
09:45-10:00: Η χαρουπιά στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κύπρου: Παραδοσιακές τεχνικές καλλιέργειας, συγκομιδής και επεξεργασίας – Θέκλα Παπαντωνίου
10:00-10:20: Το οικο-πολιτιστικό τοπίο της χαρουπιάς. Τα στοιχεία της βιωσιμότητάς της – Gómez Sal Antonio
10:20-10:40: Μπορεί η ΚΑΠ (η Κοινή Αγροτική Πολιτική) της Ευρωπαϊκής Ένωσης να βοηθήσει στην επιστροφή και την ενίσχυση του χαρουπιού;- Handszuh Henryk
10:40-11:00: Το δυναμικό και η ποικιλότητα της χαρουπιάς στο Μαρόκο: ένας δασικός πόρος για εκμετάλλευση στα παραδοσιακά αγροτικά οικοσυστήματα- Ater Mohammed
11:00-11:20: Μεγάλες ευκαιρίες μέσα σε έναν μικρό σπόρο: Αξιοποίηση των παραπροϊόντων του χαρουπιού σε καινοτόμα υδροτζέλ για βιώσιμες γεωργικές χρήσεις- Romano Anabela
11:20-11:40: Οι τεχνολογίες των omics σε αναλύσεις τροφίμων, ελέγχους παραγωγής και αλληλεπιδράσεις τροφής-εντέρου στις Μεσογειακές χώρες τον 21ο αιώνα – Farag Mohamed A
11:40-11:55: Χαρούπια, ο Μαύρος Χρυσός της Κύπρου: Εκεί που η Επιστήμη συναντά τη Βιομηχανία – Κωνσταντίνα Καπνίση-Χριστοδούλου
11:55-12:10: Ποικιλίες της χαρουπιάς και διαχείριση του χαρουπώνα – Joan Tous
12:10-12:30: -Συνεργασία, αλτρουισμός και αλληλοβοήθεια στη φύση και στην κοινωνία Giannis Manetas
12:30-13:00: Διάλειμμα
13:00-13:20: «Φύσις κρύπτεσθαι φιλεί»: Μια προσέγγιση της σιωπηλής φύσης μέσα από το βιβλίο «Η φωνή της Επιστήμης και η σιωπή της Φύσης» – Κώστας Δεμέτζος
13:20-13:40: Συμβιώσεις, συμπλέξεις και συνειρμοί μεταξύ ανθρώπινου και μη ανθρώπινου κόσμου: Το παράδειγμα της Χαρουπιάς – Στρατής Βογιατζής
13:40-14:00: Το DNA της Χαρουπιάς – Κρίτων Καλαντίδης
14:00-14:20: Υδατοδιαλυτά συστατικά από τα σπέρματα Χαρουπιάς στην Κρήτη – Χάρης Κατερινόπουλος
14:20-14:40: Βιολογική δραστικότητα του κρητικού χαρουπιού- Χάρης Πρατσίνης
14:40-15:00: Μία σύγχρονη θεώρηση για τα μεταβολικά οφέλη της κατανάλωσης χαρουπιού. Σχεδιασμός και προκαταρκτικά αποτελέσματα της κλινικής μελέτης ADVANCECAROB- Ανδριάνα Καλιώρα
15:00-15:20: Ελληνικές Ποικιλίες Χαρουπιάς: η ποικιλιακή ταυτότητα ως εφαλτήριο ανάπτυξης – Θηρεσία-Τερέζα Τζατζάνη
15:20-15:40: Χαρουπιά, χαρούπι και κτηνοτροφία. Μια διαχρονική συνύπαρξη» – Σμαράγδα Σωτηράκη
15:40-16:00: Προτιμήσεις καταναλωτών στα τρόφιμα από χαρούπι: Καταγραφή στην Κρήτη, 2022-23 – Γεώργιος Φραγκιαδάκης
16:00-16:20: Οι κλιματικές μεταβολές στο παρελθόν και το παρόν: οι επιπτώσεις τους στην Κρήτη – Μπάμπης Φασουλάς
16:20-16:40: Διάλειμμα
Στρογγυλό Τραπέζι: «Καινοτομία και Παραγωγικότητα»
16:40-17:00: Η αναγέννηση της καλλιέργειας της χαρουπιάς ως ευκαιρία ανανοηματοδότησης της βιώσιμης ανάπτυξης – Μανώλης Χαλκιαδάκης
17:00-17:20: Κρητικός Αγροδιατροφικός Πολιτισμός, ένα καινοτόμο πρότυπο αειφορίας, ανθεκτικότητας και βιωσιμότητα – Μιχαήλ Καθαράκης
17:20-17:40: Το παράδειγμα της μαστίχας της Χίου – Γιάννης Μανδάλας
17:40-18:00: Ρόφημα βρώμης με χαρούπι – Αλέξανδρος Μαρκαντωνάκης
18:00-18:20: Το παράδειγμα της οικοτεχνίας στην Κρήτη – Χάρης Ροδιτάκης
18:30-18:50: The Periplus Project: Ένα δημιουργικό πείραμα παράγοντας καινοτομίας στην αγροτική Ελλάδα – Δημήτρης Σκουρογιάννης
Κλείσιμο του Συνεδρίου
18:30-19:30: Επίσκεψη στο μηχανολογικό εξοπλισμό του Χαρουπόμυλου και στα κιόσκια των παραγωγών