Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η διοργάνωση του 3ου Παγκρήτιου Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας, που πραγματοποιήθηκε στις 27, 28 Φεβρουαρίου και 1η Μαρτίου 2015 στο Κτήμα Καλαθάκη. Τη συνολική οργάνωση και την επιμέλεια του 3ου Παγκρήτιου Φεστιβάλ, όπως του 1ου και του 2ου Φεστιβάλ, είχε η οικογένεια Καλαθάκη με το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Kappa Studies, δημιουργώντας, μέσα από τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ, μια τριήμερη γιορτή της κρητικής κουζίνας.
Την πρώτη ημέρα του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε διαγωνισμός Κρητικής Κουζίνας από σπουδαστές σχολών μαγειρικής που διαγωνίζονταν στην παρασκευή κρητικών συνταγών με εγχώρια προϊόντα. Ο διαγωνισμός συνεχίστηκε τη δεύτερη ημέρα με τη συμμετοχή επαγγελματιών μαγείρων, οι οποίοι παρασκεύασαν κρητικές συνταγές χρησιμοποιώντας υλικά από άγνωστο καλάθι.
Η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού απαρτιζόταν από καταξιωμένους επαγγελματίες του χώρου της γαστρονομίας και του τουρισμού, καθώς και από ακαδημαϊκούς και δημοσιογράφους που διακρίνονται για την ευαισθησία και τις ιδιαίτερες γνώσεις τους σε θέματα ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας. Στο φεστιβάλ παρευρέθηκαν ο βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης μετά της συζύγου του, και οι αντιδήμαρχοι Χερσονήσου Μανόλης Πλευράκης και Ευθύμιος Μουντράκης.
Η τρίτη ημέρα του Φεστιβάλ έκλεισε μέσα στην εορταστική ατμόσφαιρα του κυριακάτικου τραπεζιού, που φέτος συμμετείχαν -μετά από πρόσκληση της οικογένειας Καλαθάκη- οι σύλλογοι που δραστηριοποιούνται στα χωριά του Δήμου Χερσονήσου με την προετοιμασία και παρασκευή συνταγών της περιοχής τους. Την καταγραφή είχε υπό την ευθύνη της, όπως και στα προηγούμενα φεστιβάλ, η Kappa Studies.
Αναλυτικότερα, οι σύλλογοι που συμμετείχαν από τον Δήμο Χερσονήσου, ήταν οι ακόλουθοι: Πολιτιστικοί Σύλλογοι Κόξαρης, Σταμνιών, Σκοτεινού, Καινούριου Χωριού, Γαλύφας, Βραχόκηπου, Ανάληψης, Σγουροκεφαλίου, Χερσονήσου, Ανώπολης, Άνω Βάθιας, Κάτω Βάθιας, Γουρνών, Γουβών, Καλού Χωριού, Πνευματικό κέντρο «Άξιον Εστί», Σύλλογος γυναικών «Ίριδα», Σύλλογος Κωνσταν/των και Μικρασιατών Κρήτης, Μορφωτικός Σύλλογος «Βριτομάρτις» με συνολικά 70 συμμετοχές.
Εκτός από τις κύριες εκδηλώσεις, το φεστιβάλ πλαισίωναν και παράλληλες εκδηλώσεις. Ο βραβευμένος Bartender και καθηγητής της Kappa Studies Σταύρος Βασιλειάδης παρασκεύαζε, καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ, cocktails με βάση μόνο κρητικά προϊόντα (τσικουδιά, σουμάδα, μέλι, φασκομηλιά δίκταμο κ.τ.λ.), με σκοπό την ανάδειξη και καθιέρωση νέων τάσεων και προϊόντων στην τουριστική και όχι μόνο αγορά της Κρήτης και της Ελλάδος γενικότερα, με τη συνδρομή των σπουδαστών του τμήματος Hotel Management της Kappa Studies. Επιπλέον, την τρίτη ημέρα του Φεστιβάλ, πραγματοποιήθηκε ζωντανή τυροκόμηση από το παραδοσιακό τυροκομείο «Σταματογιώργη», που βρίσκεται στο χωριό Σμάρι του Δήμου Μινώα.
Η οικογένεια Καλαθάκη προσέφερε τέσσερις υποτροφίες συνολικής αξίας 29.600 ευρώ σε παιδιά των συμμετεχόντων πολιτιστικών συλλόγων και αφορούν διετείς σπουδές στο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Kappa Studies (7.400 ευρώ Χ 4 υποτροφίες). Οι υποτροφίες κατόπιν κληρώσεως δόθηκαν: στους Πολιτιστικούς Συλλόγους Άνω Χερσονήσου, Γουρνών, Γουβών και Γυναικείου Συλλόγου Επισκοπής Εργάνη.
3ο Φεστιβάλ στα Ρουσσοχώρια Πεδιάδος την Κυριακή
Με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και την αιγίδα του Δήμου Μινώα-Πεδιάδας θα πραγματοποιηθεί το 3ο Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας, που οργανώνουν Πολιτιστικοί Σύλλογοι από όλη την Κρήτη την Κυριακή 8 Μαρτίου στις 10:30 το πρωί στο κέντρο Πάνθεον στα Ρουσσοχώρια Πεδιάδος (Αρκαλοχώρι).
Με σύνθημα «Υπάρχουν γεύσεις που ξυπνούν αναμνήσεις…», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αποστόλων με τη συμπαράσταση των Πολιτιστικών Συλλόγων Σαμπά, Ζωφόρων, Βόνης, Γαλατά και Θραψανού, προσκαλούν το κόσμο σε παραδοσιακά «γαστρο… μαγειρέματα» για ξεχωριστά πιάτα που αποκαλύπτουν την Κρητική παραδοσιακή κουζίνα.
Το φεστιβάλ θα τιμήσουν με την παρουσία τους: η Chef Ντίνα Νικολάου, ο Pastry Chef Θέμος Ρήγας, ο Chef και ιδιοκτήτης της Cretan Food News Χρήστος Ι. Λάπας, ο πρόεδρος του Σωματείου Μαγείρων – Ζαχαροπλαστών Ν. Ηρακλείου Λευτέρης Σουλτάτος, μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης, η επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του ΤΕΙ Κρήτης Αναστασία Μαρκάκη, που θα μιλήσει για την Κρητική Διατροφή από το «χθες στο σήμερα». Τα μέλη και οι φίλοι των Συλλόγων θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παραδοσιακούς κρητικούς χορούς από το Λαογραφικό Όμιλο Λάζαρου και Μανόλη Χνάρη, μουσικά ακούσματα από παραδοσιακές ορχήστρες του τόπου μας, τραγούδια για την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας από τη Χορωδία Μαλίων υπό τη διεύθυνση του Νίκου Αντωνακάκη.