Σε πραγματική γιορτή για την τοπική επιχειρηματικότητα εξελίχθηκε το 3ο Παγκρήτιο Φόρουμ Προώθησης Κρητικών Προϊόντων στα κρητικά ξενοδοχεία και τα δίκτυα διανομής, που πραγματοποιήθηκε με συνεργασία των τεσσάρων Επιμελητηρίων του νησιού, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης, στο Ηράκλειο.
Περισσότεροι από 160 παραγωγοί αγροτικών και μεταποιημένων κρητικών προϊόντων πραγματοποιούν αυτή την ώρα συναντήσεις με υπεύθυνους αγορών, διευθυντές ξενοδοχείων και ξενοδόχους απ’ όλη την Κρήτη, οι οποίοι ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν στην κουζίνα τους αυθεντικά τοπικά προϊόντα. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 6.000 συναντήσεις στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου (ΔΕΚΚ).
Στους ίδιους χώρους λειτούργησε και έκθεση προϊόντων, παρέχοντας τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να δοκιμάσουν τα εκλεκτά προϊόντα της τοπικής παραγωγής.
Η πρωτοβουλία ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια από το Επιμελητήριο Ηρακλείου και έχει αποκτήσει πλέον παγκρήτιο χαρακτήρα, καθώς διοργανώνεται και φέτος σε συνεργασία με τα υπόλοιπα Επιμελητήρια της Κρήτης και τις Ενώσεις Ξενοδόχων του νησιού.
«Στόχος μας είναι να φέρουμε κοντά τον πρωτογενή με τον τριτογενή τομέα και να προκύψουν συνεργασίες που θα βοηθήσουν την τοπική οικονομία» τόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Μανώλης Αλιφιεράκης επισημαίνοντας ότι «Το εγχείρημα έφερε αποτελέσματα τα δύο προηγούμενα χρόνια και συνέβαλε σημαντικά στη γνωριμία των τουριστών με την τοπική παραγωγή και την κρητική κουζίνα».
«Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι η συνεργασία ανάμεσα σε όλους τους κλάδους της τοπικής οικονομίας θα φέρει οφέλη σε όλες τις επιχειρήσεις. Επιπλέον, είναι υποχρέωσή μας να στηρίξουμε την τοπική παραγωγή, για την οποία υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από το εξωτερικό», υπογράμμισε ο Β’ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου και υπεύθυνος της διοργάνωσης κ. Θωμάς Φορτετσανάκης.
Πολύτιμοι αρωγοί στην προσπάθεια των Επιμελητηρίων, ήταν για τρίτη χρονιά οι Ενώσεις Ξενοδόχων της Κρήτης, καθώς και οι διευθυντές των ξενοδοχείων, οι οποίοι εισπράττουν το αυξανόμενο ενδιαφέρον των τουριστών για την τοπική κουζίνα και αναζητούν συνεργασίες με τοπικούς παραγωγούς.
Το Σάββατο το μεσημέρι επισκέφθηκε το Φόρουμ διπλωματική αποστολή της Ταϊβάν με επικεφαλής την υφυπουργό Εξωτερικών, Vanessa Y.P. Shih, η οποία είχε συνάντηση με τη διοίκηση του Επιμελητηρίου Ηρακλείου. Η κ. Shih δήλωσε την ικανοποίησή της για την πρωτοβουλία των Επιμελητηρίων και εξέφρασε το ενδιαφέρον της χώρας της για συνεργασία με την Κρήτη στους τομείς του τουρισμού και των μεταποιημένων προϊόντων.
Επιμελητήρια Κρήτης
Ενδιαφέρον από την Ταιβάν για το κρητικό ελαιόλαδο και τον τουρισμό
Ενδιαφέρον κυρίως για το λάδι, ευρύτερα την παραγωγή κρητικών προϊόντων, αλλά και για τον τουρισμό μας, εκδήλωσε η 7μελής αντιπροσωπεία της Ταιβάν με επικεφαλής την υφυπουργό Εξωτερικών Vanessa Y.P. Shih, και τον πρέσβη της αντιπροσωπείας της Ταϊπέι στην Ελλάδα Paul Kuboug Chang, που επισκέφθηκε την Περιφέρεια Κρήτης το Σάββατο.
Την αντιπροσωπεία των αξιωματούχων από την Ταιβάν υποδέχτηκε ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης, ο οποίος καλωσορίζοντάς την, έκανε μια σφαιρική ενημέρωση για την παραγωγή των κρητικών πιστοποιημένων προϊόντων, την παραγωγή του ποιοτικού μας ελαιολάδου, ενώ περιέγραψε τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες τουρισμού που προσφέρει η Κρήτη, που συμπορεύεται με τον πολιτισμό μας και τον πρωτογενή τομέα.
Μάλιστα ο κ. Κουκιαδάκης, προσκάλεσε την υφυπουργό εξωτερικών Vanessa Y.P. Shih, και τον πρέσβη της Ταϊπέι στην χώρα μας Paul Kuboug Chang, να επισκεφθούν την 2η Παγκρήτια έκθεση: «Κρήτη: Η Μεγάλη Συνάντηση» που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα 28 με 31 Μαρτίου στο «Τεχνόπολις» στο Γκάζι, όπου εκεί, θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τα προϊόντα της Κρήτης, να γνωρίσουν τις επιχειρήσεις του κλάδου μεταποίησης, καθώς επίσης και τις ποιοτικές υπηρεσίες, υποδομές, του τουρισμού μας. Η πρόσκληση του κ. Κουκιαδάκη έγινε θερμά αποδεκτή από την υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία της Ταιβάν.
Περιφέρεια Κρήτης