Η μεγάλη Αμαριώτικη αγκαλιά χώρεσε μέσα της όλη την Κρήτη! Για πέντε ημέρες άνθρωποι από όλο τον κόσμο συμμετείχαν στις πλούσιες εκδηλώσεις του 3ου Amari Green Festival, που πραγματοποιήθηκε από 21 έως 25 Ιουλίου στα χωριά του Δήμου Αμαρίου.
Οι Αμαριώτες άνοιξαν την καρδιά τους και τα σπίτια τους για να υποδεχτούν τους εκλεκτούς επισκέπτες τους και να τους κεράσουν και να τους δείξουν την ομορφιά και τον πλούτο του τόπου τους. Συναυλίες, θέατρο, εκθέσεις φωτογραφίας, ενημερωτικές και εκπαιδευτικές ημερίδες, διαγωνισμοί, γαστρονομικές επιδείξεις και δρώμενα, επετειακές εκδηλώσεις, ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και φυσιολατρικές εκδρομές, ψυχαγώγησαν και διασκέδασαν τον κόσμο.
Διοργανωτές του φεστιβάλ ήταν ο Δήμος Αμαρίου, η Κοινωφελής Εταιρεία του Δήμου Αμαρίου και η Πολιτιστική Εταιρεία Είδομεν. Συνδιοργανωτές του Amari Green Festival είναι η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου και το Επιμελητήριο Ρεθύμνης, ενώ το φεστιβάλ τελεί υπό τις Αιγίδες: υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, υπουργείο Τουρισμού, υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Ο αντιδήμαρχος του Δήμου Αμαρίου και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ κ. Μανώλης Ψαρουδάκης σε δήλωσή του ανέφερε: «Το 3ο Amari Green Festival ανέβασε ακόμα υψηλότερα τον πήχη της διοργάνωσης. Κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερους ανθρώπους, τους παρακίνησε να συμμετέχουν ενεργά σε αυτή τη μεγάλη γιορτή του τόπου μας. Οι Αμαριώτες έδειξαν για ακόμη μια χρονιά τον ξεχωριστό χαρακτήρα τους, την εξωστρέφεια και την αγάπη στον φιλοξενούμενό τους. Στο Αμάρι χτύπησε και πάλι η καρδιά της Κρήτης και ήδη αυτός ο χτύπος μας καλεί για να αρχίσουμε να ετοιμάζουμε την επόμενη διοργάνωση του 2019. Ευχαριστώ από καρδιάς όλους όσοι βοήθησαν για να γίνει το φεστιβάλ, τους χορηγούς μας και φυσικά εκείνους που μας τίμησαν με την παρουσία τους».
Ημερίδες
Στην κατάμεστη αίθουσα του Μουσείου του Πάνακρον στη Σχολή Ασωμάτων, πραγματοποιήθηκαν σημαντικές ενημερωτικές και εκπαιδευτικές ημερίδες.
Στην ημερίδα με θέμα «Τοπική επιχειρηματικότητα και εναλλακτικός τουρισμός», επιχειρηματίες της περιοχής και όχι μόνο μετέφεραν τις εμπειρίες τους και αντάλλαξαν απόψεις, παρουσία του εντεταλμένου συμβούλου για τον Τουρισμό της Περιφέρειας Κρήτης κ. Μιχάλη Βαμιεδάκη.
Στην ημερίδα με θέμα: «Το νερό και τα καιρικά φαινόμενα στο Αμάρι», κορυφαίοι επιστήμονες και μελετητές εξήγησαν και συζήτησαν με τον κόσμο τα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής.
Στην ημερίδα «Τα πλεονεκτήματα για την κτηνοτροφία και τα Κρητικά προϊόντα στην Αμαριώτικη Γη», παρουσία του αντιπεριφερειάρχη για τον Πρωτογενή Τομέα κ. Μανώλη Χνάρη, συζητήθηκε η δυναμική της τοπικής αιγοπροβατοτροφίας και των προϊόντων της, ενώ παρουσιάστηκαν οι δράσεις που έγιναν στη Σχολή τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων για τους κτηνοτρόφους. Επίσης παρουσιάστηκε η προσπάθεια που έγινε τον τελευταίο χρόνο από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Αμαρίου για την αναβάθμιση του Σταθμού.
Στις ημερίδες με θέμα «Γεωπάρκο Ψηλορείτη – Τουριστικό Οδοιπορικό και εργαλεία προώθησης τοπικών προϊόντων» που έγινε σε συνεργασία με τον ΑΚΟΜΜ και «Βιολογική Γεωργία – Βιώσιμη Ανάπτυξη Υπαίθρου» από τον Οργανισμό ΔΗΩ, τον Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων παρουσιάστηκε η διαδικασία πιστοποίησης προϊόντων Βιολογικής Γεωργίας αλλά και η πιστοποίηση Συστημάτων Διαχείρισης της Ασφάλειας Τροφίμων και Συστημάτων διαχείρισης ποιότητας όπως επίσης και δράσεις ή ενέργειες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη και διάδοση της βιολογικής γεωργίας και γενικότερα στην προστασία του περιβάλλοντος και την ασφάλεια τροφίμων. Τέλος στην ημερίδα με θέμα: «Κυκλική Οικονομία, Ανακύκλωση, Πράσινα σημεία και καλές πρακτικές» που έγινε από την ΑΜΑΡΙ ΑΕ ΟΤΑ αναλύθηκαν πολλά καίρια θέματα.
Γαστρονομία
Στο χωριό Αποδούλου, ντόπιοι και επισκέπτες έγιναν μια μεγάλη παρέα καθώς πραγματοποιήθηκε παραδοσιακό Αμαριώτικο ζύμωμα και φούρνισμα ψωμιού, από τις νοικοκυράδες του χωριού!
Στη Σχολή Ασωμάτων οι Αμαριώτισσες νυφάδες που παντρεύτηκαν και αγάπησαν τον τόπο και τα χωριά του Αμαρίου και έφεραν από τα δικά τους μέρη την τέχνη της κουζίνας τους, παρουσίασαν και κέρασαν μαγειρικές του τόπου τους.
Στον ίδιο χώρο νοικοκυράδες από το χωριό Πετροχώρι παρασκεύασαν και παρουσίασαν παραδοσιακές Αμαριώτικες Πίτες, όπως μυζηθρόπιτες, σαρικόπιτες, κ.α.
Ακόμη, οι νοικοκυράδες από το χωριό Παντάνασσα έψησαν γλυκό και ξινό Χόντρο, (Κρητικό Τραχανά), με φρέσκο γάλα.
Ξεναγήσεις – Φυσιολατρικές εκδρομές
Η φύση και η αρχαιολογική ιστορία του Αμαρίου πρωταγωνίστησαν φέτος με πολλές φυσιολατρικές εκδρομές και ξεναγήσεις, που διοργανώθηκαν σε διάφορα σημεία και χωριά του Δήμου.
Στο χωριό Μοναστηράκι έγινε ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου.
Στο χωριό Αποδούλου έγινε ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο του χωριού σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου.
Στο Νευς Αμάρι έγινε Φυσιολατρική – Πολιτιστική διαδρομή (Άγιος Τίτος – Κερά Παναγιά). Στο χωριό Πλατάνια έγινε εκδρομή με θέμα «Αναζητώντας τη φύση» στο Φαράγγι Πλατανίων!
Εκθέσεις τοπικών προϊόντων και επιχειρήσεων όλες τις ημέρες του φεστιβάλ.
Εκθέσεις
Μια σπουδαία έκθεση φωτογραφίας, στήθηκε στο Δημοτικό σχολείο του χωριού Μοναστηράκι, με θέμα: «40 χρόνια αρχαιολογικές ανασκαφές στο Αμάρι» σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου. Η έκθεση θα παραμείνει στο χώρο του σχολείου. Καλλιτεχνική επιμέλεια: Κατερίνα Γιαβρίδη.
Στο χωριό Νευς Αμάρι στήθηκε μια υπέροχη έκθεση Λαϊκής Τέχνης στο παλαιό σχολείο. Υφαντά και κεντήματα από την παράδοση του Αμαρίου, του Οψιγιά και άλλων χωριών του Δήμου, ανάμεσά τους και έργα της αείμνηστης λαϊκής ζωγράφου Ουρανίας Καλομενοπούλου, καθώς και έργα παλαιά και σύγχρονα, όπως υφαντά, ξυλόγλυπτα και άλλα αντικείμενα. Καλλιτεχνική επιμέλεια: Νίκη Πετράκη
Η έκθεση φωτογραφίας «Αλλοτινοί Καιροί» στήθηκε και φέτος σε χώρο της Ιεράς Μονής Ασωμάτων. Σημαντικά Γεγονότα – Διασκέδαση – Μετανάστευση της περιόδου 1961-1981, μέσα από τις φωτογραφίες που ζωντάνεψαν τις μνήμες από τις σημαντικότερες στιγμές των χωριών του Αμαρίου. Καλλιτεχνική επιμέλεια: Κατερίνα Γιαβρίδη.
Εικαστικές – Καλλιτεχνικές – Παραδοσιακές εκδηλώσεις – Διαγωνισμοί
Κουκλοθέατρο, Αμαριώτικα Παραμύθια και μια όμορφη θεατρική παράσταση ψυχαγώγησαν μικρούς και μεγάλους!
Πραγματοποιήθηκε ακόμη εργαστήριο παρασκευής παραδοσιακού σαπουνιού και σαπουνιού με αιθέρια έλαια τοπικών αρωματικών φυτών, όπου επεξηγήθηκαν οι ιδιότητες και οι τρόποι χρήσης τους. Επίσης παρουσιάστηκε «Εργαστήριο και Έκθεση Ψηφιδωτού» από τον Αμαριώτη καλλιτέχνη Μανώλη Ρουκούδη.
Στο χωριό Φουρφουράς έγινε Τουρνουά Πρέφας, με εκμάθηση και διαγωνισμό.
Επέτειοι
Με μια μεγάλη ιστορική επέτειο κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις του 3ου Amari Green Festival! Στο χωριό Φουρφουράς εορτάστηκαν τα «50 + 2 χρόνια Γυμνασίου Φουρφουρά: Χθες, Σήμερα, Αύριο». Εκατοντάδες ήταν οι επισκέπτες – μαθητές και καθηγητές από όλη την Κρήτη, που συναντήθηκαν στο σχολείο τους μετά από πολλά χρόνια, γέλασαν και συγκινήθηκαν κοιτώντας τις φωτογραφίες που υπήρχαν στην έκθεση, που είχε στηθεί μέσα σε μια σχολική τάξη. Μίλησαν παλιοί καθηγητές και όλοι μαζί ανανέωσαν το ραντεβού τους αλλά και υποσχέθηκαν να στηρίξουν αυτό το ιστορικό σχολείο.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χωρίς μουσική, λόγω του Εθνικού πένθους της χώρας μας, για τις καταστροφικές πυρκαγιές, ενώ χρήματα συλλέχθηκαν για να βοηθήσουν τους συνανθρώπους μας που επλήγησαν.
Συναυλίες
Το μουσικό πρόγραμμα του Amari Green Festival 2018 απογείωσε το κέφι, με τις μεγάλες συναυλίες από τους Χαΐνηδες, τον Ψαρογιώργη, τα σχήματα «Ταμπαχανιώτικα με την Ευγενία Τόλη και τον Γιώργο Παπαδάκη», της «Μαρία Λούκα», και «Στους ήχους του Λαούτου» να πλημυρίζουν με τις φωνές και τις μουσικές τους τις Αμαριώτικες νύχτες, με φόντο τον Ψηλορείτη και το ολόγιομο φεγγάρι!
Την βραδιά που οι Βετεράνοι Αμαριώτες χορευτές ανέβηκαν στη σκηνή του Φεστιβάλ για να χορέψουν αγαπημένους τους σκοπούς, η συγκίνηση ήταν μεγάλη. Ξακουστοί σε όλη την Κρήτη και τον κόσμο για τον περίτεχνο χορό τους, Αμαριώτες χορευτές και χορεύτριες από 50 ετών και άνω, χόρεψαν, ζωντανεύοντας μνήμες και σημαντικές στιγμές από μεγάλα γλέντια και χαρές του τόπου μας. Μαζί τους, η νέα γενιά, με τα χορευτικά συγκροτήματα από τα χωριά του Δήμου Αμαρίου να παίρνουν τη σκυτάλη της τέχνης του χορού!
Αμαριώτες μουσικοί συνόδευσαν στη λύρα, το λαούτο και το τραγούδι.