3.500 διαγωνιζόμενοι από 36 χώρες του κόσμου θα είναι στο Ηράκλειο από αύριο έως τις 29 Απριλίου, προκειμένου να διαγωνιστούν στο κλειστό Γυμναστήριο «Herakleion Arena – 2 Aorakia», στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής MRC Global Olympiad (Minoan Robotsports Competition Global Olympiad).
Η «Μινωική Ολυμπιάδα Ρομποτικής» διοργανώνεται από τον Ελληνικό Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής (Hellenic Educational Robotics Organization), σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την Αναπτυξιακή Ηρακλείου.
Στο πλαίσιο της διοργάνωσης δόθηκε χθες συνέντευξη τύπου στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφέρειας Κρήτης, όπου παρουσιάστηκε το πρόγραμμα της διοργάνωσης, τα στοιχεία για τις συμμετοχές και οι παράλληλες εκδηλώσεις που θα διεξαχθούν για την προβολή και την ανάδειξη της Κρήτης.
«Ως Περιφέρεια Κρήτης, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην επιτυχή αντιμετώπιση των προκλήσεων της ψηφιακής εποχής και της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης», δήλωσε ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης σημειώνοντας πως στο πλαίσιο αυτό «η Περιφέρεια στηρίζει τις εκπαιδευτικές δομές, όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης και βεβαίως, ενισχύει το έργο των ερευνητικών κοινοτήτων, στην κατεύθυνση της προώθησης της καινοτομίας».
Ο Σταύρος Αρναουτάκης σημείωσε πως η Περιφέρεια Κρήτης επενδύει στην καλλιέργεια ψηφιακών δεξιοτήτων και δεξιοτήτων ζωής, «γιατί οραματιζόμαστε μια κοινωνία που εστιάζει στη μετάδοση της γνώσης και παράλληλα εφοδιάζει τα παιδιά μας με δεξιότητες του 21ου αιώνα». Παράλληλα, εξέφρασε τη βεβαιότητα πως «τις επόμενες ημέρες, από το Ηράκλειο και την 3η Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, οι διαγωνιζόμενοι θα καταφέρουν να αποδείξουν πως οι νέες τεχνολογίες, η τεχνητή νοημοσύνη και οι εφαρμογές της, μπορούν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις των μαθητών, να αναπτύξουν νέα εργαλεία και μεθόδους, οι οποίες θα αποδειχθούν χρήσιμες στην πορεία τους ως αυριανοί επιστήμονες».
Τελετή Έναρξης
Το επίσημο πρόγραμμα της διοργάνωσης ξεκινά αύριο στις 7:00 το απόγευμα με την Τελετή Έναρξης της Ολυμπιάδας που θα περιλαμβάνει παρέλαση των εθνικών ομάδων, ομιλίες και μουσικοχορευτικά δρώμενα.
Ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής H.E.R.O. Εμμανουήλ Βελιδάκης επεσήμανε πως ο Οργανισμός «είναι πανέτοιμος να υποδεχτεί μαζί με τους συνδιοργανωτές μας και την Περιφέρεια Κρήτης τους 3.500 διαγωνιζόμενους από τις 36 χώρες του κόσμου! Η «σοφία» του ολυμπιακού πνεύματος ελπίζουμε να αναδειχθεί μέσα από τις προσπάθειες των νέων να υπερνικήσουν τις δυσκολίες της ανθρώπινης κίνησης ενός αθλητή με τα ρομποτικά τους «όπλα»! Στο ασταθές παγκόσμιο τοπίο ευελπιστούμε ότι το γεγονός αυτό θα αποτελέσει ένα παράθυρο ελπίδας, καθώς το μέλλον θα αναδειχθεί τις ημέρες αυτές εδώ στην Ελλάδα μας, στην Κρήτη μας, στο Herakleion Arena!».
Εγκαίνια Εκθέσεων
Την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 6:00 το απόγευμα -λίγο πριν την επίσημη τελετή έναρξης της Ολυμπιάδας- θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης τεχνολογίας – καινοτομίας, καθώς και της έκθεσης «Κρήτη: Πολιτισμός και Οικοτεχνία».
Όπως τόνισε η Εύα Κατσαράκη, εκπρόσωπος της Αναπτυξιακής Ηρακλείου, η εταιρεία συμμετέχει ως συνδιοργανωτής στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής και με την υποστήριξη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διοργανώνει έκθεση προβολής Τοπικών Προγραμμάτων CLLD LEADER των τεσσάρων Αναπτυξιακών εταιριών της Κρήτης (Αναπτυξιακή Ηρακλείου, Αναπτυξιακή Λασιθίου, ΑΚΟΜΜ – Ψηλορείτης και Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης) και παράλληλα workshops για τον αγροτικό τομέα, την γυναικεία επιχειρηματικότητα στην ύπαιθρο και τη διασύνδεσή τους με τις νέες τεχνολογίες και τη Ρομποτική. «Στόχος μας είναι μέσα από τη συνεργασία με τους τοπικούς φορείς να αναδείξουμε στον επισκέπτη της διοργάνωσης την Κρήτη της ενδοχώρας και τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα στον τομέα του εναλλακτικού τουρισμού, καθώς και την αξία των τοπικών της προϊόντων. Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνουμε εκδήλωση με τίτλο «Τρώμε τοπικά» στο πλαίσιο της οποίας οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να γευτούν τα αυθεντικά τοπικά προϊόντα», δήλωσε.
Την Ολυμπιάδα Ρομποτικής στηρίζουν ακόμα η Ελληνική Ομοσπονδία Ηλεκτρονικού Αθλητισμού, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης, ο Δήμος Ηρακλείου και ο Δήμος Μαλεβιζίου.
«Γυναικεία Επιχειρηματικότητα στην ύπαιθρο και νέες τεχνολογίες
Η Αναπτυξιακή Ηρακλείου ΑΑΕ ΟΤΑ στο πλαίσιο συνδιοργάνωσης της 3ης Παγκόσμιας Ρομποτικής Ολυμπιάδας, διοργανώνει workshop με θέμα: «Γυναικεία Επιχειρηματικότητα στην ύπαιθρο και νέες τεχνολογίες» που περιλαμβάνει ομιλίες – εισηγήσεις και εκδήλωση κοινωνικής δικτύωσης. H συγκεκριμένη εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 15:00 το μεσημέρι του Σαββάτου, στοχεύει στην ενδυνάμωση και προβολή της γυναικείας επιχειρηματικότητας στον αγροτικό χώρο μέσω επιστημονικής και τεχνολογικής προσέγγισης.
Οι ομιλίες – εισηγήσεις θα πραγματοποιηθούν από γυναίκες από το επιστημονικό, τεχνολογικό και επαγγελματικό πεδίο, ενώ στο βιωματικό μέρος, γυναίκες επαγγελματίες του αγροτικού τομέα θα εμπνεύσουν με τις προσωπικές τους ιστορίες με απώτερο σκοπό να ενδυναμώσουν άλλες γυναίκες.
Πρόγραμμα
Το πρόγραμμα έχει ως εξής:
15:00 – 15:20: Προσέλευση συμμετεχόντων / εγγραφές
15:20 – 15:30: Καλωσόρισμα συμμετεχόντων / Χαιρετισμοί
15:20 – 15:30: «Το ΠΑΑ και η Γυναικεία Επιχειρηματικότητα», εισαγωγική εισήγηση από τον κ. Ιωάννη Κοβάνη, προϊστάμενος Μονάδας Τοπικής Ανάπτυξης ΕΥΕ ΠΑΑ
15:40 – 15:55: Δρ. Μαρία Συμεωνίδου-Σιδερή / γεωπόνος, συντονίστρια Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Επιμελητηρίου Ηρακλείου «Χρήση χρηματοδοτικών εργαλείων για την Ενδυνάμωση των Γυναικών της Υπαίθρου στην Αγροεπιχειρηματικότητα»
15:55 – 16:00: Συζήτηση και ερωτήσεις
16:00 – 16:15: Άννα-Μαρία Αλογδιανάκη/ Digital Marketer, «Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός στην Ενδοχώρα: Προκλήσεις και Ευκαιρίες για Αειφόρο Ανάπτυξη»
16:15 – 16:20: Συζήτηση και ερωτήσεις
16:25 – 16:40: Αντιγόνη Ανδρεάκη/ δημοσιογράφος, «Οι κοινωνικές προεκτάσεις της εργαζόμενης γυναίκας στην ύπαιθρο. Μύθοι και πραγματικότητα»
16:40 – 16:45: Συζήτηση και ερωτήσεις
16:45 – 17:00: Ανθή Στρατάκη/ φυσικός, Data Protection Officer (DPO) του ITE, «Ο ρόλος της τεχνολογίας στην ενδυνάμωση των γυναικών στις αγροτικές περιοχές»
17:00 – 17:05: Συζήτηση και ερωτήσεις
17:05 – 19:00: Εκδήλωση Networking – «Βιωματικές Εμπειρίες και Καλές Πρακτικές». Γνωριμία και δικτύωση των παρευρισκόμενων γυναικών με απώτερο στόχο την ανάπτυξή τους, προσωπική και επαγγελματική. Σύντομες τοποθετήσεις εκπροσώπων της διοργάνωσης και άλλων τοπικών φορέων. Συζήτηση.
Συμμετέχουν: Αλίκη Διαλυνά/ Vasilikata, Ελισάβετ Πετράκη/ Dioni Farm, Έλλη Τιτάκη /Elli’s Farm.
19:00: Λήξη Θεματικού Εργαστηρίου.