Toυ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΤΣΑΪΤΗ
Η ελευθεροτυπία ζει στην αυταπάρνηση του δημοσιογράφου να πλησιάσει την αλήθεια, να γίνει ο καταλύτης στην αντίδραση της μαζικής επικοινωνίας.
Η ελευθερία του Τύπου έγινε όρος και προϋπόθεση λειτουργίας της αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας. Το έδαφος όπου νομιμοποιούνται οι αποφάσεις του Κράτους και της Δικαιοσύνης από τον λαϊκό παράγοντα.
Αυτόν τον φιλελεύθερο ορισμό της ιδιοσυστασίας του αντιστρατεύεται η συμπερίληψη του Τύπου στις εμπορικές επιχειρήσεις. Εκεί όπου η αγορά, στην οποία συγκεντρωποιούνται οι πόροι, η ισχύς και οι εξουσίες, αποπειράται να μετατρέψει το δημοκρατικό εργαλείο σε παγίδα χειραγωγική, «Γραφείο Τύπου» συμφερόντων, αντιποιούμενο τον ελεύθερο Τύπο.
Γι’ αυτό και οι δημοκρατικές κοινωνίες έχουν κάθε λόγο να στηρίζουν την ελευθεροτυπία, που τους «επιστρέφει» το δικαίωμα της συνταγματικής εποπτείας του πολιτεύματος. Ενώ η μαχόμενη, ανιδιοτελής δημοσιογραφία θα παραμένει πάντα η γοητευτικότερη εγγενής συμπεριφορά σε μια χιμαιρική αναζήτηση ό, τι απομακρύνεται ακόμα και εξαιτίας της προσέγγισης του παρατηρητή σ’ αυτό, και έτσι το επηρεάζει!
Άλλοι θα μιλήσουν για τον μύθο του Σίσυφου άλλοι για την ανθρώπινη ειμαρμένη. Κάπως έτσι όμως ο άνθρωπος έπαψε να κατοικεί στις σπηλιές.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που η παγκόσμια ημέρα της ελευθερίας του Τύπου καθιερώθηκε σε ανάμνηση της Διακήρυξης του Βίντχουκ, της Ναμίμπια, με αφορμή την απελευθέρωσή της από τον αποικιακό ζυγό.
Η ελευθερία του Τύπου θα ταυτίζεται πάντα με τις πιο ευγενικές ανθρώπινες προσδοκίες. Τιμή και δόξα σε όσους έπεσαν στο βωμό της. Θυμιάματα στην ελευθερία και τη δημοκρατία.
Ο Γιώργος Κατσαϊτης είναι εκδότης της εφημερίδας «Ενημέρωση» και πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδω