Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι 27 Ιουλίου
«Κατάθεση ψυχής» έκαναν 30 φωτογράφοι από τα Μαθήματα Φωτογραφίας Ρεθύμνου παρουσιάζοντας τα αυτοπορτρέτα τους στην έκθεση φωτογραφίας “To know us better” στον Δημοτικό Κήπο.
Φωτογραφίες που «αιχμαλωτίζουν» στιγμές χαράς, λύπης, οργής και στοχασμού, καθώς και στιγμές από την καθημερινότητά τους αποκαλύπτοντας τις προσωπικές ιστορίες και τις εμπειρίες τους, απαθανάτισαν οι φωτογράφοι με τον φακό τους, καθένας από τους οποίους φέρνει τη δική του προσέγγιση.
Στα πορτρέτα που «μοντέλα» ήταν οι ίδιοι οι φωτογράφοι, αποτυπώνονται οι πτυχές του χαρακτήρα τους και οι σκέψεις τους σε αυτοπορτρέτα που τις μοιράζονται με τους περαστικούς, οι οποίοι με τη σειρά τους δημιουργούν τις δικές τους σκέψεις, καλούμενοι να συνδεθούν με τους ανθρώπους στις φωτογραφίες, να νιώσουν τα συναισθήματά τους και να αντιληφθούν τις εμπειρίες τους.
Τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας πραγματοποιήθηκαν στον Δημοτικό Κήπο την Πέμπτη 27 Ιουνίου και οι φωτογραφίες θα παραμείνουν στο σημείο για έναν μήνα μέχρι τις 28 Ιουλίου.
Οι 30 φωτογράφοι που εκθέτουν τα αυτοπορτρέτα τους και εκφράζουν τα συναισθήματά τους μέσω της τέχνης της φωτογραφίας είναι οι:
Αλεξάνδρα Manston, Αμαλία Τρουλλινού, Αννή Στεφανάκη, Αντώνης Κασσωτάκης, Βούλα Φιλιππάκη, Γιάννης Σταυρακάκης, Δέσποινα Ζωγραφάκη, Δέσποινα Μαλλιαρού, Δέσποινα Πλαζομίτη, ΕλβίραΤάτση, Ελένη Περπιράκη, Έφη Λεμπέση, Ιζαμπέλλα Παπαδάκη, Ιωάννα Καλούδη, Ιωάννα Χόμπη, Κατερίνα Μαραβελάκη, Λίτσα Μουρτζανού, Μανούσος Σαριδάκης, Μανώλης Λιουδάκης, Μαρία Ανδρουλιδάκη, Μαρία Μακρυδάκη, Μαρία Φωτάκη, Μαριαλένα Πανταζίδου, Μελίντα Χρηστέλλη, Παντελής Αλεβυζάκης, Πέτρος Βασιλακάκης, Σοφία Φινδριλή, Τίνα Ογκουμπουίκε, Φωτεινή Κουγλέρη, Χρυσούλα Δημητρακάκη.
Επιμελητής της έκθεσης είναι ο Μανώλης Καραταράκης, περιέγραψε τη φιλοσοφία της έκθεσης, καθώς και επεσήμανε ότι ο Δημοτικός Κήπος είναι το κατάλληλο μέρος για να εμπνευστεί, να ταυτιστεί, ακόμα και να προβληματιστεί ο κόσμος με τις φωτογραφίες που διακρίνει. Όπως ο ίδιος τόνισε:
«Όλοι οι φωτογράφοι κατά κύριο λόγο έχουν και πρέπει να δημιουργούν αυτοπορτέτα, όπως το έκαναν και οι ζωγράφοι στο παρελθόν. Είναι εκ διαμέτρου αντίθετα από την selfie, που αποτυπώνεται αυθόρμητα και με αναμνηστικό στυλ κάτι που να δείξει σε όλους πόσο αξιοζήλευτα περνάμε. Σε αντίθεση στο αυτοπορτρέτο κάνει μια κατάθεση ψυχής ο φωτογραφιζόμενος, δεν τον απασχολεί να προσδιορίσει τόπο και χρόνο, καθώς το ζητούμενό του είναι να δείξει τη διαφορετικότητα από αυτά που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε. Οι τριάντα φωτογράφοι, καθένας με μια φωτογραφία του, κάνουν κατάθεση ψυχής μέσα από την τέχνη της φωτογραφίας. Βλέπουμε τον χαρούμενο, τον λυπημένο, τον θυμωμένο. Είναι σε δημόσιο χώρο γιατί είναι προσπελάσιμο από τον οποιονδήποτε και οποιαδήποτε ώρα της ημέρα. Μάλιστα, οι φωτογραφίες μεταβάλλονται και με την ημέρα. Αλλιώς θα δεις μια φωτογραφία στις 10:00 το βράδυ κι αλλιώς στις 10:00 το πρωί λόγω της διαφορετικότητας του φωτισμού και της διάθεσης. Επιμένω στον χώρο του Δημοτικού Κήπου, όπως έκαναν και οι αρχαίοι Έλληνες που έκαναν τις εκθέσεις εκεί που σύχναζε ο κόσμος και όχι το ανάποδο. Προτιμώ με αυτόν τον τρόπο να κοινοποιήσω τη δουλειά και νομίζω ότι διακοσμεί το κέντρο πολύ καλά, προσελκύει το ενδιαφέρον των περαστικών γι’ αυτό και την αφήνουμε τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα προς θέαση».