Η ανάθεση του έργου βρίσκεται στο τελικό στάδιο, καθώς το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας, ενέκρινε το πρακτικό της επιτροπής διενέργειας διαγωνισμού, με το οποίο κατοχυρώθηκε το έργο στον εργολάβο, κι αυτό που απομένει είναι η έγκριση από το Κεντρικό Ελεγκτικό Συνέδριο και στη συνέχεια η υπογραφή της σύμβασης ανάμεσα στον Δήμο και τον εργολάβο.
Εν τω μεταξύ, την έντονη αντίδραση της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση Ρεθύμνου» έχει προκαλέσει το ύψος του προϋπολογισμού που απαιτείται για την καθαριότητα στον μητροπολιτικό Δήμο.
Το έργο «Καθαριότητα-Οδοκαθαρισμός» αφορά την αποκομιδή στην παλιά πόλη και τον καθαρισμό των δρόμων στην πόλη και στους οικισμούς του πρώην Δήμου Ρεθύμνου, όπως επίσης και τον οδοκαθαρισμό στην παραλία.
Ωστόσο, με τη νέα σύμβαση επεκτείνεται το έργο της καθαριότητας και σε άλλες περιοχές του Καλλικρατικού Δήμου, καθώς σύμφωνα με τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο Τάσο Συριανόγλου, στις αρμοδιότητες του εργολάβου προστίθεται ο οδοκαθαρισμός σε όλο το μήκος της παραλιακής ζώνης από το Ρέθυμνο έως τον Σταυρωμένο. Ακόμα περιλαμβάνεται οδοκαθαρισμός στην Εθνική Οδό έως τα όρια του Δήμου Μυλοποτάμου.
Επιπλέον, ο εργολάβος υποχρεούται να διαθέτει όχημα με μηχάνημα καθαρισμού υδροαμμοβολής προκειμένου να καθαρίζονται κτίρια και άλλα σημεία από γκράφιτι, συνθήματα και πολύχρωμα σχέδια στους τοίχους, κολλημένα υλικά και τσίχλες σε πεζοδρόμια και πλατείες, όπως και να καθαρίζονται τα σκουριασμένα κάγκελα.
Ο Δήμος Ρεθύμνου εφαρμόζει μικτό σύστημα στον τομέα καθαριότητας, που περιλαμβάνει την αποκομιδή των απορριμμάτων σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες από το προσωπικό της Υπηρεσίας Καθαριότητας, εκτός από την παλιά πόλη, όπου η αποκομιδή γίνεται από το συνεργείο της αναδόχου εταιρείας. Επίσης, ο εργολάβος αναλαμβάνει τον οδοκαθαρισμό σε όλη την πόλη, καθώς και στους οικισμούς του πρώην Δήμου Ρεθύμνου.
Η νέα σύμβαση εκτιμάται ότι θα τεθεί σε ισχύ περί τα τέλη του τρέχοντος έτους ή στις αρχές του 2013, εφόσον εξασφαλιστεί η έγκριση από το Κεντρικό Ελεγκτικό Συνέδριο.
Πάντως, το κόστος της σύμβασης (περίπου 3,5 εκατ. ευρώ) σε συνδυασμό με την επέκταση του έργου καθαριότητας σε μεγάλο τμήμα του Δήμου, προκάλεσε την αντίδραση της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση Ρεθύμνου» στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ειδικότερα, ο δημοτικός σύμβουλος Μανούσος Μανουσογιάννης σε γραπτή του δήλωση αναφέρει τα εξής: «Η νέα σύμβαση ιδιωτικοποίησης μεγάλου μέρους του τομέα της καθαριότητας και της περισυλλογής των απορριμμάτων αποτελεί πολιτικό σκάνδαλο υποταγής του δημοσίου συμφέροντος στα κέρδη μεγάλου οικονομικού ομίλου.
Στο όνομα των συμφερόντων της «πράσινης ανάπτυξης» οι λαϊκές οικογένειες και το δημοτικό ταμείο επιβαρύνονται κάθε χρόνο με τουλάχιστον 300-350 χιλιάδες επιπλέον, καταργούνται τουλάχιστον 35 θέσεις σταθερής και με δικαιώματα δουλειάς και αντικαθίστανται απερίφραστα με εργασιακά δικαιώματα Βουλγαρίας. Οι συνθήκες υγιεινής και δουλειάς μόνο της υγεία των εργαζομένων και την προστασία του περιβάλλοντος δεν προάγουν.
Η σύμβαση αυτή είναι άλλο ένα βήμα εφαρμογής των κατευθύνσεων της κυβέρνησης και της Ε.Ε. στον Δήμο Ρεθύμνης. Άλλο ένα θυσιαστήριο των λαϊκών αναγκών και συμφερόντων στις απαιτήσεις της καπιταλιστικής ανάπτυξης, της «ανταγωνιστικότητας» και του «ευρωπαϊκού κεκτημένου».
Ο υπεύθυνος καθαριότητας Τ. Συριανόγλου, μιλώντας στα «Ρ.Ν.», επισημαίνει τους λόγους για τους οποίους η λύση της ανάθεσης του έργου σε εξωτερικό συνεργάτη, αποτελεί μονόδρομο για τη δημοτική αρχή: «Δεν είμαστε εμείς αυτοί που νομοθετούν ούτε αυτοί που αποφασίζουν για τους Δήμους. Δικό μας μέλημα είναι να διατηρούμε καθαρό τον Δήμο, με όποια μέσα διαθέτουμε. Αυτό λοιπόν είναι το μικτό σύστημα που εφαρμόζουμε και το οποίο μπορεί να φέρει εις πέρας το έργο της καθαριότητας άμεσα και άψογα. Είμαστε ο μοναδικός Δήμος καθαρός στην Κρήτη. Στο Ηράκλειο, για παράδειγμα, υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα.
Από εκεί και πέρα, αν δεν περνούσε η συγκεκριμένη απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δήμος Ρεθύμνου δεν θα μπορούσε να κάνει ούτε αποκομιδή των απορριμμάτων, με τη λογική ότι με το σύστημα που ισχύει ότι δέκα υπάλληλοι φεύγουν, ένας έρχεται, εμείς το 2016 θα μπορούσε να προσλάβουμε έναν πολύ μικρό αριθμό συμβασιούχων οκτάμηνης διάρκειας. Επομένως, έχουμε να κάνουμε με ένα σύστημα που δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες του Δήμου σήμερα και δεν έχουμε άλλη επιλογή από το συνεχίσουμε το μικτό σύστημα.
Ο διαγωνισμός ήταν διεθνής, αλλά το έργο διεκδίκησε ένας μειοδότης. Τι να κάνουμε εμείς; Δεν έχουμε καμιά ευθύνη».
Να σημειωθεί ότι ο εργολάβος που προέκυψε από τον διαγωνισμό, είναι ο ίδιος που εκτελεί το έργο της καθαριότητας και του οδοκαθαρισμού τα τελευταία χρόνια, με τους εργαζόμενους να έχουν εκφράσει πολλές φορές τις διαμαρτυρίες τους για την μη έγκαιρη καταβολή των δεδουλευμένων τους.
Δύο οι δράστες του εμπρησμού στο αμαξοστάσιο του δήμου Μαλεβιζίου
Δύο άτομα φέρεται να κρύβονται πίσω από την φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα στο αμαξοστάσιο του δήμου Μαλεβιζίου, στον επαρχιακό δρόμο...