Από το 1988 μέχρι σήμερα ο Θεατρικός Περίπλους, ένα θεατρικό διαμάντι, όπως το έχουν αποκαλέσει πολλοί θεατές, έχει παρουσιάσει στο κοινό πάνω από 90 παραστάσεις σε τρεις διαφορετικούς θεατρικούς χώρους, πάντα σεβόμενοι την τέχνη του Θεάτρου και τιμώντας το όνομα της πόλης του Ρεθύμνου ως «μια πόλη των Τεχνών και των Γραμμάτων».
Σήμερα ο Θεατρικός Περίπλους αποτελεί έναν από τους γνωστότερους θιάσους στην Κρήτη, παράγοντας σημαντικό θεατρικό έργο, ενώ οι παραστάσεις του έχουν μεγαλώσει γενιές, με γονείς που μεγάλωσαν με παραστάσεις του θιάσου να φέρνουν σήμερα τα δικά τους παιδιά. Χαρακτηριστικές είναι παραστάσεις που έχουν ανέβει και παραμένουν ανεξίτηλες στη μνήμη των θεατών, όπως το «Καλά Χριστούγεννα θείε Σκρούτζ» το 2010, το «Αμάρτημα της Μητρός μου» το 2013 που παρουσιάστηκε και στην Αθήνα, το «Ένα Παράξενο Απόγευμα» και ο «Όλιβερ Τουίστ» το 2016, η «Κυρία Μαργαρίτα» το 2017, αλλά και πιο πρόσφατες, όπως το «Corridor» και το «Χάμελιν» το 2022, η «Μήδεια» που ενθουσίασε το κοινό το 2023 και η «Οδός Αγάπης» που ανέβηκε αυτά τα Χριστούγεννα και συνεχίζει τις παραστάσεις της για όλο τον Ιανουάριο του 2024.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η δράση του θιάσου δεν σταμάτησε ούτε τη διάρκεια της καραντίνας του κορονοϊού, καθώς η ομάδα δούλευε συνεχώς διαδικτυακά, φτάνοντας να δημιουργήσει την πρώτη και τη μόνη εξ ολοκλήρου διαδικτυακή παράσταση με το έργο «Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» που πραγματοποιήθηκε χωρίς να βρεθούν ποτέ από κοντά οι συντελεστές της. Πρόκειται για ένα μοναδικό εγχείρημα σε παγκόσμιο επίπεδο και συνέβη εδώ, στο Ρέθυμνο!
Το χρονικό της δημιουργίας…
Τον Αύγουστο του 1988 με πρωτοστάτη τον αείμνηστο και αγαπητό στην πόλη, Μανώλη Ζαχαράκη και την συμμετοχή πολλών θεατρόφιλων Ρεθεμνιωτών, δημιουργείται ο θίασος τον οποίο ο Μανώλης Ζαχαράκης ονομάζει «Θεατρικό Περίπλου». Όπως αναφέρει η Διδάκτωρ Θεατρολογίας Άννα Τζανιδάκη, στο υπό έκδοση βιβλίο της Το Θέατρο στο Ρέθυμνο τον 20ο Αιώνα, ο Θεατρικός Περίπλους παρουσιάζει την πρώτη του παράσταση το 1989 στο Κινηματοθέατρο «Αστέρια» με το έργο Μητρική Στοργή του A. Strindberg. Την ίδια χρονιά τα ηνία του θιάσου αναλαμβάνει, επιστρέφοντας από τις θεατρικές σπουδές του, ο Θωμάς Καντιφές. Με τη συνεργασία του Θωμά Καντιφέ, της Μαρίας Καντιφέ και του Μανώλη Σειραγάκη, ο Θεατρικός Περίπλους λαμβάνει νομική υπόσταση ως Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με σκοπό να προάγει τον πολιτισμό στην πόλη του Ρεθύμνου και στην Κρήτη, γενικότερα. Μέσα από πολλές οικονομικές δυσκολίες, η ομάδα αποκτά τον πρώτο της θεατρικό χώρο στην οδό Τζάνε Μπουνιαλή, στο σημείο που σήμερα στεγάζεται ο «Κήπος του Αλή Βαφή». Πρόκειται για την πρώτη θεατρική σκηνή του Ρεθύμνου, με χωρητικότητα 40 περίπου θέσεων. Εκεί παραμένει ως το 1999 ανεβάζοντας 23 διαφορετικά θεατρικά έργα, ενώ ο θίασος καθιερώνει τις συστηματικές παραστάσεις με τα έργα να παίζονται σταθερά για μεγάλο διάστημα, αντί για ένα μικρό αριθμό παραστάσεων, όπως συνηθιζόταν. Από το 1999 και μετά μεταφέρεται σε ένα υπόγειο της οδού Δημοκρατίας 14, όπου ανεβάζει ακόμη 23 θεατρικά έργα, ώσπου να αποκτήσει τον δικό του, ιδιόκτητο χώρο στον οποίο βρίσκεται σήμερα.
Το 2009 ο Θεατρικός Περίπλους αποκτά τη δική του, μόνιμη θεατρική στέγη επί της οδού Φρυγανάκη 46 στην περιοχή του Μασταμπά Ρεθύμνου. Σε απόσταση μόλις 10 λεπτών από το κέντρο, οι θεατές μπορούν να απολαύσουν τις θεατρικές παραστάσεις, να συζητήσουν, να προβληματιστούν, να συγκινηθούν… Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για τον πρώτο και τον μόνο, μέχρι και σήμερα, θεατρικό χώρο του Ρεθύμνου που λειτουργεί με νόμιμη άδεια λειτουργίας θεάτρου. Τον Δεκέμβριο του 2021 η Μαρία Καντιφέ και ο Θωμάς Καντιφές αποφάσισαν να δώσουν στη Σκηνή του Θεατρικού Περίπλου το όνομα μιας σπουδαίας Ελληνίδας ηθοποιού και αγαπητής δασκάλας του Θεάτρου, της Τιτίκας Νικηφοράκη, με σκοπό να μάθουν όσο το δυνατόν περισσότεροι για τη δράση και την καριέρα της, αλλά και να τιμηθεί έμπρακτα η αξιοσημείωτη θεατρική παρουσία της.
Μέχρι σήμερα σε αυτή την σκηνή έχουν ανέβει 45 διαφορετικά έργα, φτάνοντας τις παραστάσεις του Θεατρικού Περίπλου στον αριθμό των 91!
Στο βιβλίο της Δρ. Θεατρολογίας και Προέδρου της Περιηγητικής Λέσχης Ρεθύμνου, Άννας Τζανιδάκη, με τίτλο «Το Θέατρο στο Ρέθυμνο τον 20ο αιώνα», που παρουσιάζεται στις 29 Ιανουαρίου 2024 και ώρα 19:00 στην Αίθουσα της Περιηγητικής Λέσχης (Αγ. Φραγκίσκου 2, είσοδος πλ. Μικρασιατών), μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την ιστορία του Θεατρικού Περίπλου, άλλων θιάσων της πόλης, αλλά και τη θεατρική δραστηριότητα στο Ρέθυμνο.
Σήμερα… Με ασταμάτητη θεατρική δράση όλα αυτά τα χρόνια, ο Θεατρικός Περίπλους αποτελεί τον μακροβιότερο εν ενεργεία θίασο της Κρήτης και έναν από τους μακροβιότερους ολόκληρης της χώρας. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι καθ’ όλη τη διάρκειά του δεν έχει λάβει καμία επιχορήγηση, αλλά στηρίζεται αποκλειστικά στα δικά του έσοδα από τις παραστάσεις του και φυσικά το ενδιαφέρον, τη δύναμη και τη φροντίδα των μελών της ομάδας του και των Φίλων του.
Ο Θωμάς Καντιφές και η Μαρία Καντιφέ συνεχίζουν να γράφουν ιστορία και να παράγουν αξιόλογο θεατρικό και πολιτισμικό έργο, μέσω των παραστάσεων και των δράσεων που οργανώνουν. Με την ίδρυση του Σχολείου Θεάτρου, που κι αυτό κλείνει φέτος τα 10 του χρόνια, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην συστηματική εκπαίδευση των νεότερων στην τέχνη του Θεάτρου με τη συμμετοχή πολλών συνεργατών, επαγγελματιών του χώρου. Παράλληλα, διοργανώνονται θεατρικά σεμινάρια, συζητήσεις και προβολές, στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν άνθρωποι που αγαπούν και ενδιαφέρονται για το Θέατρο και την Τέχνη.
Κάρτα Φίλου
Τον Απρίλιο του 2022 ο Θεατρικός Περίπλους προχώρησε σε μια σημαντική κίνηση, εκδίδοντας την Κάρτα Φίλου, μια κάρτα ειδικών προνομίων για τους κατόχους της που σκοπό έχει την στήριξη του θεάτρου και της παραγωγής του, προσφέροντας ιδιαίτερες εκπτώσεις, προσφορές και συλλεκτικά δώρα στα μέλη του. Την πρωτοβουλία του θεάτρου στήριξαν γνωστοί επαγγελματίες του χώρου, όπως η Μαρία Πρωτόπαππα, η Μάρθα Φριντζήλα, ο Βασίλης Μπισμπίκης και ο Πασχάλης Τσαρούχας, αλλά και πολλοί ντόπιοι Ρεθεμνιώτες που απέκτησαν τη δική τους Κάρτα Φίλου, ώστε να απολαμβάνουν θέατρο όλο τον χρόνο από τον Θεατρικό Περίπλου.
Περισσότερα για την Κάρτα Φίλου μπορείτε να διαβάσετε εδώ: https://www.theatrikosperiplous.gr/?page_id=1684
Από τον Θεατρικό Περίπλου