Η Κοιν.Σ.Επ. «Ρόδακας» – Ομάδα Προφορικών Αφηγήσεων Μαργαριτών Μυλοποτάμου διοργανώνει για τρίτη χρονιά το εργαστήριο Κατασκευής Ξερολιθιάς και το εργαστήριο Αποκατάστασης Παραδοσιακής Λιθοδομής με Φυσικά Υλικά, από τις 24 έως και τις 30 Ιουλίου 2022.
Ο Ρόδακας μέσα από το εργαστήριο της πέτρας, υπηρετεί δύο στόχους του: Την εκμάθηση στους συμμετέχοντες των μυστικών της λιθοδομής μέσα από την εμπειρία και την καθοδήγηση των ντόπιων μαστόρων, αλλά και την ωφέλεια της κοινότητας καθώς οι μαθητευόμενοι συμμετέχουν και συμβάλλουν σε αναγκαία έργα μέσα σε αυτήν.
Στη φετινή χρονιά των δράσεων του Ρόδακα, έχουν προστεθεί στα παραπάνω δύο ακόμη παράλληλα Εργαστήρια:
– «Ασβέστης και Άργιλος: Τα συνδετικά υλικά της φυσικής δόμησης» για τους μαθητές του εργαστηρίου αποκατάστασης από την αρχιτεκτόνισσα Claire Oiry και τους αρχιτέκτονες Γιώργο Ανδρεσάκη και Γιώργο Ιγγλεζάκη.
– «Βασικές αρχές της λιθοξοΐας και παραδοσιακά μοτίβα» για τους μαθητές του εργαστηρίου της Ξερολιθιάς.
Ακόμη για να γίνει ο συνδυασμός της θεωρίας με την πράξη – όσο καλύτερα το επιτρέπει ο χρόνος των επτά ημερών – στο πρόγραμμα του εργαστηρίου περιλαμβάνονται:
– Ξενάγηση σε μιτάτα των Ανωγείων από την πολιτικό μηχανικό Ζαχαρένια Σκουλά και εισήγηση με θέμα τη Διαμόρφωση της Παραδοσιακής Λιθοδομής ανάλογα με τη Γεωλογία της Περιοχής στην Κρήτη από τον Χαράλαμπο Φασουλά, Γεωλόγο Phd. πρόεδρο Δικτύου ΙΔΑΙΩΝ/Συντονιστή Γεωπάρκου Ψηλορείτη.
– Ομιλία από τον Αθανάσιο Μαΐλη, επίκουρο καθηγητή Βυζαντινής Αρχαιολογίας, προϊστάμενο του τμήματος Βυζαντινών Μνημείων και αναπληρωτή προϊστάμενο στην 28η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (Χανιά) και στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων με θέμα την της τοιχοδομία στην Κρήτη κατά τη Βυζαντινή και την Ενετική περίοδο και τη σύγκριση με αντίστοιχες περιπτώσεις σε άλλες ελλαδικές περιοχές.
– Παρουσίαση και συζήτηση με τους συμμετέχοντες στο εργαστήριο, Αρχιτέκτονες και Μάστορες για την οικονομική πτυχή της Φυσικής Δόμησης.
Εκτός των παραπάνω, στα πλαίσια της γνωριμίας με τον χώρο, θα γίνει περίπατος και ξενάγηση με οδηγό τον ορειβάτη Γιάννη Βασιλάκη σε τοποθεσίες φυσικού και αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος.
Τα εργαστήρια της πέτρας στις Μαργαρίτες παρέχουν τη βιωματική γνώση που αλλάζει τη σχέση και την οπτική απέναντι στα κτίρια και στα οικοδομικά υλικά κάθε είδους. Οι μάστορες της πέτρας Γιάννης Αλεφαντινός από τις Μαργαρίτες και Κωστής Βεργιανός από την Αλφά είναι οι κύριοι συντελεστές για την αλλαγή αυτή της οπτικής, όχι μόνο μέσα από την τεχνική κατάρτιση που προσφέρουν στην πράξη, αλλά και μέσα από την εικόνα, την αντίληψη, το λόγο και την ιστορία που μεταφέρουν σε κάθε μάθημά τους, τα οποία αναπόσπαστα συνοδεύουν την τέχνη της πέτρας και το «χτίρι», στον τόπο αυτό.
Το συνολικό κόστος του εργαστηρίου είναι 180 ευρώ χωρίς τη διαμονή και τη διατροφή, παρά μόνο τα κεράσματα.
Υποβολή αίτησης συμμετοχής σέ ένα από τα δύο εργαστήρια της πέτρας, ακολουθείστε τον παρακάτω σύνδεσμο: https://rodakas.herokuapp.com/workshops
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6944330970 / 6970366261.