3ο Συμπόσιο Ελληνικής Γαστρονομίας
ΣΤΙΣ 25 ΚΑΙ 26 ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Το 3ο Συμπόσιο Ελληνικής Γαστρονομίας «Πάνω από μια εστία: Γυναίκες στην κουζίνα», θα πραγματοποιηθεί στις 25 και 26 Ιουλίου στα Καράνου στα Χανιά.
Το συμπόσιο είναι υπό την αιγίδα της Ιστορικής, Λαογραφικής και Αρχαιολογικής Εταιρείας Κρήτης και του Δήμου Πλατανιά, με τη φροντίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Ρίζα» και των κατοίκων του χωριού Καράνου.
Το πρόγραμμα έχει ως εξής:
Σάββατο, 25 Ιουλίου
8:30 Εγγραφή
9.30 Καλωσόρισμα
Α’ Συνεδρία
Αρχαίες γυναίκες: Μαγείρισσες και θεραπεύτριες
Πρόεδρος: Σταυρούλα Μαρκουλάκη, Ph.D αρχαιολόγος.
10:00 Αμαζόνες, οι «διαφορετικές» γυναίκες: τι μαγείρευαν, τι έτρωγαν και γιατί; Κλεάνθη (Κλειώ) Πατεράκη, Δρ. Ιστορίας – Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης.
10:20 Οι γυναίκες ως εξαιρετικές μαγείρισσες στην αρχαία ελληνική λογοτεχνία. Alexandra Neagu, Δρ., Ανεξάρτητη ερευνήτρια.
10:40 Σκόροδον- Τροφή και Φάρμακό ! …Το Τέστ Γονιμότητος του Ιπποκράτη, το γνωρίζουν και το εφαρμόζουν σήμερα οι «Έλληνες» που ζουν στα Ιμαλάια! Βασίλειος Τριτάκης, ιατρός.
11:00 «Αγνός» το ιερό φυτό της Θεάς Ήρας. Σήμερα (ύστερα από 3000 χρόνια) στη Φυτοθεραπεία: δίδεται για τη σοβαρή και υπεύθυνη σοφή γυναίκα που πλησιάζει ή διανύει την Εμμηνόπαυση… για την ρύθμιση των ορμονικών της! (και πολλά άλλα!), Βασίλειος Τριτάκης, ιατρός.
11:40- 11:55 Ερωτήσεις και απαντήσεις.
11:55 Παρουσίαση πόστερ.
Μαγειρικές παραδόσεις από την Πάφο της Ύστερης Ελληνιστικής Περιόδου, Kamila Nocoń, υποψ. Ph.D, αρχαιολόγος.
Β’ Συνεδρία
Φύλο, τάξη και μαγειρική
Πρόεδρος: Aνάγια Σαρπάκη, Δρ. αρχαιολόγος/ αρχαιοβοτανολόγος.
12:40 Το φύλο των ανδρών στην παλατιανή κουζίνα, M. Esat Harmanci, καθηγητής Τουρκικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, Πανεπιστήμιο Kocaeli.
13:00 Μαγειρικοί αγώνες στα κρητικά παραμύθια: Υπονόμευση της πατριαρχίας και σφυρηλάτηση της γυναικείας αλληλεγγύης, Ειρήνη Σωτηροπούλου, Δρ. Οικονομικών Επιστημών.
13:20 Χώροι εστίασης και παρασκευής της τροφής σε αθηναϊκές οικίες του 19ου και του 20ού αιώνα: Ταξικές αναπαραστάσεις και κοινωνικοί συμβολισμοί, Mαρία Λένη, αρχαιολόγος, Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ
13:40 Ερωτήσεις και απαντήσεις
Γ’ Συνεδρία
Αναμνήσεις, παραδόσεις, ταυτότητα
Πρόεδρος: John Bass, Δρ., ανθρωπολόγος.
18:00 Στην Κουζίνα της: μοιράζοντας αναμνήσεις γιαγιάδων από όλο τον κόσμο, Θέη Ζερβάκη, συγγραφέας, Blogger
18:20 Ο ρόλος των μαγειρικών παραδόσεων στην ανακατασκευή της χαμένης ταυτότητας και στην ενότητα μιας οικογέν ειας, Ipek Οzel, Λέκτορας, Πανεπιστήμιο Istanbul Bilgi, Τμήμα Επικοινωνίας.
18:40 Ερωτήσεις και απαντήσεις
Δ’ Συνεδρία
Γυναίκες, μαγειρική, τέχνες και ποίηση.
Πρόεδρος: Eugenia Galifiannakis, ζωγράφος / Performer.
18:50 Οι γυναίκες στη γαστρονομική ποίηση: μελετώντας το Πεινασμένο Αυτί, Θέη Ζερβάκη, Συγγραφέας, Βlogger.
19:10 Ερωτήσεις και απαντήσεις
19:20 Βρώσιμες Ιστορίες / Video art, Κατερίνα Φανουράκη, Ρerformer, Παρουσίαση: Mαριάνα Καβρουλάκη.
19: 45 Tο Γεύμα Ένα έργο performance-αρχαιολογίας, Θανάσης Δεληγιάννης, Συνθέτης / Performer & Ευθύμης Θέου, ηθοποιός / αρχαιολόγος.
Παρουσίαση: Eυθύμης Θέου.
20:30 Συμπεράσματα.
21:00 Δείπνο για τους ομιλητές, καλλιτέχνες και εγγεγραμμένους ακροατές.
Κυριακή, 26 Ιουλίου
9:30 Συμμετοχή στο πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής και στο γεύμα που παρατίθεται στον περίβολο της εκκλησίας.
18:00 Πειραματική αρχαιολογία: Μαγείρεμα σε καυτές πέτρες, σε αντίγραφα αρχαίων σκευών και σε αντίγραφο αρχαίου φορητού φούρνου.
21:00 Δείπνο για τους ομιλητές, καλλιτέχνες και εγγεγραμμένους ακροατές.