17 °C Rethymno, GR
27/11/2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ν.Ε. ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

3η Σεπτέμβρη 1974: από τις πλέον εμβληματικές ημερομηνίες της μεταπολίτευσης

Με αφορμή τη σημερινή 46η επέτειο της διακήρυξης της 3ης Σεπτεμβρίου και ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ, η νομαρχιακή επιτροπή Ρεθύμνου του Κινήματος Αλλαγής εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:

«Η 3η Σεπτέμβρη του 1974 είναι μία από τις πλέον εμβληματικές ημερομηνίες της μεταπολίτευσης. Λίγους μήνες μετά την επιστροφή του Ανδρέα ιδρύθηκε το ΠΑΣΟΚ.

Η ίδρυση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος ήταν μία πολιτική επανάσταση. Ήταν η ιστορική συνέχεια ενός ακλόνητου αιτήματος για ουσιαστική δημοκρατία, περισσότερες λαϊκές ευκαιρίες, για κοινωνικά δικαιώματα και περισσότερη δικαιοσύνη.

Ήταν ακόμη και μία ριζοσπαστική πολιτική μετεξέλιξη της δημοκρατικής παράταξης από τον Ελευθέριο Βενιζέλο έως τον Γεώργιο Παπανδρέου.

Η ίδρυση του ΠΑΣΟΚ πραγματοποιήθηκε σε μία ιστορική στιγμή αβεβαιοτήτων και εθνικής συμφοράς. Αβεβαιοτήτων γιατί η δημοκρατία προσπαθούσε δειλά να πατήσει και πάλι στα πόδια της. Εθνικής συμφοράς λόγω της συμφοράς στην Κύπρο. Όμως η ίδρυση του ΠΑΣΟΚ αποτέλεσε μία ελπιδοφόρα στιγμή για τον τόπο. Συσπείρωσε δυναμικές και έκφρασε θελήσεις. Όχι μόνο ήταν εκείνο που στερέωσε ακόμη περισσότερο τα θεμέλια της δημοκρατίας με την άνοδό του στην εξουσία το 1981, αλλά συνέβαλε και στην αποκατάσταση μέρους της ιστορικής αδικίας που συνέβη στους αδελφούς μας ελληνοκυπρίους με την είσοδο της Κυπριακής Δημοκρατίας το 2003 στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμβολο της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ δεν είναι μονάχα η φωτογραφία με τον Ανδρέα Παπανδρέου να κρατά στο χέρι την διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη. Είναι το κείμενο καθεαυτό της διακήρυξης, ένα μανιφέστο πολιτικής που υπερέβαινε τα μέχρι τότε στεγανά. Ένα κείμενο αναφοράς το οποίο συμπύκνωνε με χαρακτηριστική εκφραστική λιτότητα έναν πλούτο ιδεών και αξιών που είχε περισσότερο από ποτέ ανάγκη η Ελλάδα του 1974: Λαϊκή Κυριαρχία-Εθνική Ανεξαρτησία-Κοινωνική Απελευθέρωση.

Σήμερα συμπληρώνονται 46 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ και περισσότερο από ποτέ νιώθουμε νοσταλγία για τον ιδρυτή, αναπολούμε τα έργα και τις μεγάλες αλλαγές που έφερε το ΠΑΣΟΚ στην χώρα μας.

Σήμερα η ελληνική κοινωνία βιώνει την πανδημική κρίση, την όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και πασχίζει να εξέλθει από μία δεκαετή οικονομική κρίση. Όπως το 1974 έτσι και σήμερα, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ μπορεί να αποτελέσει και πάλι μία δύναμη ελπίδας και προοπτικής. Πρέπει και πάλι να δώσουμε μία υπόσχεση, όπως έδωσε ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1974. Σήμερα η υπόσχεση είναι ότι η Ελλάδα πρέπει επιτέλους να κάνει πάλι το άλμα, αφήνοντας πίσω της τις αιτίες που την χρεοκόπησαν, που την διαίρεσαν, που την οπισθοδρόμησαν.

Σήμερα όλοι εμείς, οι συνεχιστές του ΠΑΣΟΚ

Αισθανόμαστε περηφάνια που σταθήκαμε στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Αυτό το πράξαμε όταν εμβαθύναμε τη δημοκρατία τη δεκαετία του 1980, όταν εδραιώσαμε την Ελλάδα στην Ευρώπη τη δεκαετία του 1990, όταν δώσαμε τη μάχη να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρώπη στα τέλη τις δεκαετίας του 2000.

Βλέπουμε και πάλι οι σοσιαλδημοκρατικές ιδέες να έρχονται στο προσκήνιο με αφορμή την πανδημική κρίση. Βλέπουμε την επιστροφή του κοινωνικού κράτους, το οποίο έστησε το ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του 1980 στην Ελλάδα. Βλέπουμε την επιστροφή εννοιών και ιδεών που είχαν ξεθωριάσει, όπως αλληλεγγύη, ισότητα, αδελφοσύνη. Όμως πλάι σε αυτές τις έννοιες, πρέπει να προσθέσουμε και μία ακόμη: τη συμφιλίωση, την οποία το ΠΑΣΟΚ πέτυχε με την άρση των συνεπειών των εμφυλιακών διαιρέσεων της δεξιάς και της κομμουνιστικής Αριστεράς.

Ως δημοκρατική παράταξη τις προηγούμενες δεκαετίες δώσαμε τη μάχη για να χτίσουμε ένα ισχυρό κράτος δικαίου, ώστε η κάθε Ελληνίδα, ο κάθε Έλληνας να έχει δημόσια εκπαίδευση, δημόσια υγεία, εθνική σύνταξη και ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης. Αυτό που καλούμαστε ως δημοκρατική παράταξη να δώσουμε σήμερα είναι ο αγώνας για μια ισχυρή κοινωνία, που θα αμφισβητήσει, που θα διεκδικήσει και που θα απαιτήσει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες».