21 °C Rethymno, GR
07/10/2022

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

4ο Φεστιβάλ Φιλαρμονικών-Μουσικών και Χορωδιακών Συνόλων: Μια πραγματική γιορτή μουσικής

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 4ο Φεστιβάλ Φιλαρμονικών-Μουσικών και Χορωδιακών Συνόλων. Χιλιάδες θεατές παρακολούθησαν τις τετραήμερες εκδηλώσεις. Η επιστροφή του Φεστιβάλ στην κανονικότητα ήταν λαμπερή  και εξίσου εντυπωσιακή η ανταπόκριση του κοινού.

Το 2022 σηματοδότησε την επανεκκίνηση της πολιτιστικής ζωής μετά από τους δύσκολους μήνες της πανδημίας. Φέτος το Φεστιβάλ βρήκε πραγματικά τον κανονικό βηματισμό του, τη ζωντάνια και τη δυναμική του.

12 παραγωγές, εκ των οποίων η 1 διεθνής, φιλοξενήθηκαν στο Φεστιβάλ και πάνω από 300 μαθητές/σπουδαστές & καλλιτέχνες συμμετείχαν στις δράσεις του. Μια πραγματική γιορτή μουσικής έλαβε χώρα  στο Ρέθυμνο. Εξαίρετα μουσικά σύνολα, υψηλού επιπέδου καλλιτέχνες μας ταξίδεψαν μελωδικά με αφιερώματα σε Έλληνες και Ξένους συνθέτες, προσφέροντας στο κοινό άρτιες εκτελέσεις γεμάτες ζωντάνια και μουσικότητα.

Ιδιαίτερη τιμή η παρουσία της My Band (Νέα Γειτονιά) Λεμεσού, οι οποίοι παρευρέθηκαν για 2η χρονιά, αν και κάθε 2 χρόνια η διοίκησή τους αποφασίζει να συμμετάσχουν σε φεστιβάλ διαφορετικών πόλεων. Στην τελετή λήξης πρωταγωνίστησαν οι φίλοι μας, οι Κύπριοι, που μας χάρισαν μοναδικές μουσικές ερμηνείες.

Εντυπωσιακή ήταν και η ανταπόκριση των μαθητών-σπουδαστών στα σεμινάρια. 100 και πλέον μαθητές/σπουδαστές & επαγγελματίες μουσικοί από όλη την Κρήτη συμμετείχαν δωρεάν στα master classes και επιμορφώθηκαν από καταξιωμένους μουσικούς.

Το φεστιβάλ έλαβε πολύ καλές κριτικές τόσο από τους συμμετέχοντες, τους εκατοντάδες θεατές , όσο και από τον τύπο. Ως εκ τούτου αναδείχθηκε πανελληνίως για άλλη μια φορά, ως ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα του τόπου μας. Επιπλέον, συνέβαλε στην πολιτιστική, οικονομική και κοινωνική εξέλιξη της πόλης του Ρεθύμνου, καθώς το τετραήμερο των εκδηλώσεων διέμειναν στην πόλη μας δεκάδες Μουσικοί, μαθητές-σπουδαστές με τους γονείς τους και η αποστολή της ορχήστρας της Λεμεσού, αποτελούμενη από 45 άτομα.

Ενδεικτικές δηλώσεις συμμετεχόντων. Από την κα. Κανακαράκη: «Συγχαρητήρια στο Μουσικό Καρπό για την άψογη διοργάνωση του 4ου Φεστιβάλ Φιλαρμονικών, Χορωδιών και Μουσικών συνόλων που πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο από τις 6 έως 9 Σεπτεμβρίου. Τα master classes ήταν με τους καλύτερους καθηγητές, τα παιδιά μου  και οι μαθητές μου πραγματικά γέμισαν με γνώσεις και μουσικές εμπειρίες».  Ο κ. Χάρης Σαρρής δήλωσε: «Ευχαριστούμε πολύ τον Μουσικό Καρπό και ιδιαίτερα τον κ. Αντώνη Μαυράκη, καλλιτεχνικό διευθυντή του 4ου φεστιβάλ χορωδιών και φιλαρμονικών που διοργανώθηκε στο Ρέθυμνο, για την πρόσκλησή του να συμμετέχουν στο σεμινάριο πνευστών οργάνων οι μαθητές των σχολών μας. Παράλληλα στο πλαίσιο των συναυλιών του φεστιβάλ συμμετείχαν  τα σύνολα Voci Cantabile, Μπαντίνα και Wood & Brass Ensemble».

Το 4ο Φεστιβάλ Φιλαρμονικών – Χορωδιακών και Μουσικών Συνόλων, πραγματοποιήθηκε με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Κρήτης, το Δήμο Ρεθύμνου και με την υποστήριξη της Μητρόπολης Ρεθύμνου & Αυλοποτάμου, του Επιμελητήριου Ρεθύμνου, του ΚΤΕΛ Ρεθύμνου-Χανίων και των ξενοδοχείων INK Boutique Hotels & Caza – Moazzo. Χορηγός Επικοινωνίας ήταν ο Όμιλος Creta.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού παραρτήματος Ρεθύμνου, για τη διακριτική τους παρουσία όλες τις βραδιές του Φεστιβάλ.

Τέλος, ευχαριστώ θερμά όλους τους καλλιτέχνες που συμμετείχαν, όλους όσους εργάστηκαν και φυσικά το μεγάλο κοινό που αγκάλιασε το εγχείρημα αυτό. H εμπειρία της φετινής διοργάνωσης θα είναι το εφόδιο μας για ένα ακόμα πιο ανοιχτό, ακόμα πιο πολυσυλλεκτικό, ακόμα πιο φιλόδοξο 5ο Φεστιβάλ, του οποίου η οργάνωση έχει ήδη ξεκινήσει.

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του 4ου Φεστιβάλ, Αντώνης Μαυράκης

Φωτογραφίες: Γιώργος Κατάκης