Οι διαγωνισμοί και οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν σήμερα από τις 11.00 το πρωί έως τις 18.30 το απόγευμα, με ελεύθερη είσοδο για τους επισκέπτες.
Αύριο, από τις 17.00 ως τις 19.30 θα πραγματοποιηθεί η βράβευση του «Κρητικού σεφ της χρονιάς 2013» και η απονομή όλων των βραβείων για όλες τις κατηγορίες.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει, εκτός από τον κυρίως διαγωνισμό μαγειρικής της παραδοσιακής Κρητικής κουζίνας, και άλλες κατηγορίες διαγωνισμών γαστρονομίας, παρασκευές καινοτόμων συνταγών με παραδοσιακά Κρητικά προϊόντα, ανάλογα τις συμμετοχές των συλλόγων καθώς και άλλων φορέων ή και μεμονωμένων πολιτών που θα πάρουν μέρος.
Σε διάφορους χώρους του ξενοδοχείου υπάρχουν παράλληλες εκδηλώσεις όπως Έκθεση Τροφίμων και Ποτών. Η έκθεση θα περιλαμβάνει παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής με συμμετοχή τοπικών παραγόντων, προκειμένου να αναδειχθεί η τοπική αγορά και να προβληθούν τα πλεονεκτήματα των προϊόντων του νομού Λασιθίου.
Στόχος της 5ης Γαστρονομικής Συνάντησης Κρητικής Παραδοσιακής Μαγειρικής στον Άγιο Νικόλαο, είναι η ανάδειξη των τοπικών χαρακτηριστικών της Κρητικής μαγειρικής καθώς και η προώθηση προϊόντων του πρωτογενή τομέα, λάδι, κρασί, κρητικό τυρί, ζυμαρικά, κρέας, ψωμί, παξιμάδι, αρωματικά φυτά, σταφίδα, μέλι , κηπευτικά, φρούτα κ.ά.
Eιδικότερα, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων σήμερα και αύριο, έχει ως εξής:
Έτοιμες Παρουσιάσεις: Νοικοκυρές-Καπή-Πολιτιστικοί Σύλλογοι
11.00-12.00 Παραδοσιακό πιάτο με βάση τους «χοχλιούς».
12.15-13.15 Πιάτο με βάση τις «Παραδοσιακές πίτες».
13.30-14.30 Μεζέδες Κρητικής Κουζίνας.
Ζωντανές παρουσιάσεις: Μαθητές Δημοτικού-Γυμνασίου
11.00-11.45 Παραδοσιακός «ντάκος».
12.00-12.45 Παραδοσιακή Κρητική σαλάτα.
12.00-13.15 Παρασκευή φρέσκου ψωμιού/Παραδοσιακά κουλουράκια.
Ζωντανές παρουσιάσεις: Επαγγελματίες μάγειρες
13.30-14.30 Παραδοσιακό πιάτο με βάση το «ψάρι».
14.45-15.45 Παραδοσιακό πιάτο με βάση το «Κουνέλι».
16.00-17.30 Παραδοσιακό «Επιδόρπιο».
Παράλληλες εκδηλώσεις
11.30-13.00
Γαστρονομία και Τουρισμός: (ομιλητές: κ. Πελεκανάκης-πρόεδρος Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων- κυρια Καφετζάκη Μαρία Δημοτική Σύμβουλος Πρόεδρος Δημοτικής Επιτροπής Τουρισμού-κ. Παπαδημητρίου, Σύμβουλος Ανάπτυξης Επιχειρήσεων Τροφίμων.
Οι Κρητικές Επιχειρήσεις Τροφίμων στην Οικονομική Κρίση/ Ζωντανή Τυροκόμηση από Πολιτιστικό Σύλλογο Κριτσάς
13.15-15.15 Ιερά Μονή Φανερωμένης /Παρουσίαση μοναστηριακού ψωμιού-ομιλία από τον Ηγούμενο της Μονής.
15.30-17.00 Ξεροτήγανα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πρίνας-Κουμπανάκια κι αμυγδαλωτά από το Σύλλογο Γυναικών Κριτσάς
17.15-18.30 Ιερά Μονή Κρεμαστών (Έκθεση-ομιλία-παρασκευές: λικέρ -λεμονάδα).
«Κρητικός σεφ της χρονιάς 2013».
17.00-18.15 Παραδοσιακό πιάτο (με άγνωστα υλικά) Ορεκτικό-σαλάτα-κυρίως πιάτο)
Απονομή βραβείων-Τελετή λήξης.