Μη διαχειρίσιμη χαρακτηρίζεται πλέον από τους φαρμακοποιούς η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας της έλλειψης φαρμάκων.
Όπως αναφέρουν, ο κλάδος των φαρμακοποιών αποτελεί τον πιο «ανίσχυρο κρίκο της αλυσίδας διακίνησης φαρμάκων», έχοντας κάνει ήδη ό,τι περνάει από το χέρι τους, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την κατάσταση που επικρατεί. Ανάλογη είναι η εικόνα και στα φαρμακεία του Ρεθύμνου, όπου χρειάζεται πλέον «τύχη» για να βρει κάποιος ακόμη και ένα συνηθισμένο σιρόπι για το παιδί του.
Ο κυριότερος λόγος που εντείνει την έλλειψη φαρμάκων, η οποία και στο Ρέθυμνο έχει φτάσει το 50%, είναι όπως τονίζουν οι φαρμακοποιοί, οι εξαγωγές τους σε ισχυρές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα έχει, βάσει νόμου, από τα φθηνότερα φάρμακα της Ευρώπης και έτσι όταν τα εξάγει στο εξωτερικό, μπορούν να πωληθούν σε δεκαπλάσιες τιμές. Με τον τρόπο αυτό, ενισχύεται τόσο η οικονομία της χώρας μας, όσο όμως και των υπόλοιπων χωρών. Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο, είναι μερικές από τις χώρες που στέλνει φάρμακα η Ελλάδα.
«Είμαστε σε τραγική κατάσταση. Το πρόβλημα αν δεν λυθεί από τη χώρα μας και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση δε ξέρω πως αλλιώς μπορεί να λυθεί», ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Ρεθύμνου, Κώστας Βαρδιάμπασης. Όπως εξήγησε, αυτή τη στιγμή περίπου τα μισά φάρμακα είναι σε έλλειψη, συμπεριλαμβανομένων και μη συνταγογραφούμενων σκευασμάτων. «Αυτή τη στιγμή δε μπορούμε να βρούμε ένα σιρόπι για ένα παιδάκι, ένα φάρμακο αντισταμινικό. Έχουμε περάσει το στάδιο που ζοριζόμασταν να βρούμε πιο σοβαρά φάρμακα, δηλαδή ινσουλίνες για διαβητικούς, φάρμακα για σχιζοφρένεια, φάρμακα για καρδιοπαθείς, αντιθρομβωτικά, έχουμε περάσει πλέον σε ελλείψεις για απλά φαρμακευτικά σκευάσματα, όπως είναι φάρμακα για αλλεργίες. Έχουμε περάσει σε μια κατάσταση που δε ξέρω πως θα εξελιχθεί».
Το παράλληλο εμπόριο, το οποίο είναι νόμιμο εντός ΕΕ, σε συνδυασμό με τα φθηνά φάρμακα που διαθέτει και εξάγει η Ελλάδα έχει ως αποτέλεσμα να εντείνεται το φαινόμενο ελλείψεων στα φαρμακεία της χώρας. «Η Ελλάδα κάνει εξαγωγές φαρμάκων, νομίμως. Προτιμούν να τα εξάγουν σε χώρες που είναι πολύ πιο ακριβά, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, που οι τιμές είναι δεκαπλάσιες και πολύ απλά εδώ ψάχνουμε να τα βρούμε», αναφέρει ο κ. Βαρδιάμπασης, επισημαίνοντας ότι η μόνη λύση είναι να τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος που λέει ότι οι φαρμακοβιομηχανίες και οι χονδρέμποροι θα πρέπει να διατηρούν απόθεμα τριών μηνών και ακολούθως να κάνουν εξαγωγές. «Αυτή τη στιγμή η χώρα δεν έχει απόθεμα μιας εβδομάδας. Το μέσο φαρμακείο αυτή τη στιγμή, προσπαθεί να εξυπηρετήσει τις συνταγές που έχει σε εκκρεμότητα. Η κατάσταση αυτή θα γίνει ακόμη χειρότερη λόγω των πληθωριστικών φαινομένων, γιατί οι άλλες χώρες που δεν έχουν αυτήν την μνημονιακή υποχρέωση που τηρείται ακόμη στην Ελλάδα και μπορούν να διαμορφώσουν τις τιμές των φαρμάκων ανάλογα, μπορούν να επωφελούνται. Και αυτή τη στιγμή επωφελούνται οι ισχυρές χώρες της Ευρώπης από τις ασθενέστερες. Τα φάρμακα αυτά δηλαδή που λέμε ότι είναι πολύ φθηνά στην Ελλάδα και εξάγονται στις ισχυρές χώρες της ΕΕ, δεν εξάγονται στη Βουλγαρία, στην Κροατία, στη Σλοβακία».
Οι φαρμακευτικοί σύλλογοι της Κρήτης, αλλά και ολόκληρης της χώρας έχουν κάνει ότι μπορούν για να διαμαρτυρηθούν για όλη αυτή την κατάσταση που επικρατεί. Έχουν γίνει καταγγελίες, βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με τον ΕΟΦ και το Υπουργείο Υγείας και είναι σε μια ανοιχτή αντιπαράθεση με τις φαρμακοβιομηχανίες. Αντιλαμβάνονται βέβαια ότι αποτελούν τον πιο αδύναμο κρίκο της αλυσίδας διακίνησης φαρμάκων και για τον λόγο αυτό καλούν τις ενώσεις ασθενών να πιέσουν από την πλευρά τους όλους τους αρμόδιους φορείς. «Δεν έχουμε τι άλλο να κάνουμε και εμείς. Από εδώ κα πέρα, με απογοήτευση, μπορούμε να πούμε ότι ζητάμε από τις ενώσεις ασθενών να πιέσουν από την πλευρά τους τον ΕΟΦ, την κυβέρνηση και οποιονδήποτε άλλον. Οι φαρμακοποιοί δεν έχουμε ούτε τη θεσμική ικανότητα, την οποία την έχει ο ΕΟΦ και το Υπουργείο Υγείας, ούτε την οικονομική ισχύ για να αντιπαρατεθούμε τη βιομηχανία. Δηλαδή δε μπορούμε εμείς οι ίδιοι να απαγορέψουμε τις εξαγωγές αφού το επιτρέπει η κυβέρνηση, αλλά ούτε μπορούμε εμείς να έρθουμε σε αντιπαράθεση με τα μεγαθήρια των πολυεθνικών φαρμάκων», συμπληρώνει ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Ρεθύμνου.
Ο ίδιος μάλιστα εκτίμησε ότι η κατάσταση θα ενταθεί όσο κινείται η τουριστική σεζόν στο Ρέθυμνο και στην Κρήτη, καθώς όσο αυξάνεται ο πληθυσμός, τόσο αυξάνονται και οι ασθενείς. «Πολύ φοβάμαι ότι θα ζήσουμε ξανά αυτό που ζούμε κάθε καλοκαίρι, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο δε θα έχουμε φάρμακα. Και όλες οι απαντήσεις που παίρνουμε από το Υπουργείο Υγείας είναι μισόλογα και ημίμετρα», καταλήγει.