ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΜΕ 600.000 ΕΥΡΩ
Στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων η μελέτη για την οδική ασφάλεια του ΒΟΑΚ
*Είναι το μόνο έργο του νησιού που εντάχθηκε στο ΔΕΠ σε σύνολο έργων προυπολογισμού 94,1 εκ.ευρώ
*Εμπαιγμό για την Κρήτη χαρακτηρίζουν Γ.Κεφαλογιάννης,Β. Κεγκέρογλου,την απόφαση του υπουργείου
Στο εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ)εντάχθηκε η μελέτη για την οδική ασφάλεια στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης.Η ένταξη της μελέτης εγκρίθηκε χθες από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτσης,σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου και είναι προυπολογισμού 600.000 ευρώ.
Αυτό είναι το μοναδικό έργο για την Κρήτη που περιλαμβάνεται σε ένα πακέτο έργων συνολικού προυπολογισμού 94,1 εκατ.που εντάχθηκαν πανελλαδικά στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων,όπως ανακοινώθηκαν χθες.
Η ένταξη της μελέτης έρχεται με καθυστέρηση δυο ετών καθώς ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης είχε συντάξει το τεχνικό δελτίο το 2014.
Η μελέτη αφορά αναγκαία έργα που πρέπει να γίνουν κατά μήκος του υφιστάμενου ΒΟΑΚ (σήμανση,οριοθετήσεις,στηθαία κλπ.)ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος τροχαίων ατυχημάτων και να παρέχεται μεγαλύτερη ασφάλεια στους οδηγούς.
Η χρηματοδότηση να σημειωθεί ότι
Φυσικά δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς ότι πρόκειται για μια μελέτη σημαντική και ουσιαστική ωστόσο αναλογικά με τα έργα που εντάχθηκαν πανελλαδικά στο ΠΔΕ,η Κρήτη για μια ακόμα φορά αντιμετωπίστηκε ως φτωχός συγγενής.Σε σχέση με τις ανάγκες του Εθνικού Οδικού Δικτύου της Κρήτης αλλά και τις ανάγκες του νησιού σε έργα υποδομής,η ένταξη μιας και μόνο μελέτης και ο προυπολογισμός των 600 χιλιάδων ευρώ σε σύνολο 94 εκ ευρώ,είναι πολύ λίγη.
Διαμαρτύρονται οι βουλευτές
Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Ρεθύμνου, Γιάννης Α. Κεφαλογιάννης ως προς την έγκριση του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Αλέξη Χαρίτση.Σε δήλωση του αναφέρει:«Ο κυβερνητικός εμπαιγμός απέναντι στους πολίτες της Κρήτης έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Μετά τους επικοινωνιακούς διθυράμβους για την Διυπουργική Επιτροπή που υποτίθεται ότι θέτει το ΒΟΑΚ σε τροχιά υλοποίησης χωρίς να έχει ανακοινωθεί ένα συγκεκριμένο και κυρίως ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα μελετών και έργων, έρχεται η ανακοίνωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) για να καταστήσει σαφείς τις κυβερνητικές προτεραιότητες για την Κρήτη. Συγκεκριμένα, σε ένα ΠΔΕ συνολικού προϋπολογισμού 94,1 εκατ. ευρώ, διατίθενται μόλις 600.000 ευρώ για ολόκληρο το νησί σε έργα οδοποιίας και μάλιστα για μια μελέτη που έχει κατατεθεί εδώ και δυο χρόνια. Στην ουσία, μας διατίθεται το 0,64% του ΠΔΕ, την ίδια ώρα που η συνεισφορά του νησιού στο ΑΕΠ αγγίζει το 15%. Με δεδομένη την ουσιαστική συνεισφορά της Κρήτης στην εθνική οικονομία, καλούμε την κυβέρνηση να αναθεωρήσει άμεσα τον υφιστάμενο σχεδιασμό».
Για εμπαιγμό του υπουργείου και αποκλεισμό της Κρήτης από την κατανομή έργων και μελετών στο ΠΔΕ,κάνει λόγο ο Γραμματέας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ και Βουλευτής Ηρακλείου,Βασίλης Κεγκέρογλου,ο οποίος σε δήλωση του αναφέρει:
«Αποτελεί εμπαιγμό για την Κρήτη, η απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης να κατανείμει 113,2 εκ. € μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων σε 21 έργα και 11 μελέτες και για όλη την Κρήτη, να προβλέψει μόνο το ποσό των 600 χιλιάδων, με το οποίο χρηματοδοτεί τον ΟΑΚ.
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης οφείλει άμεσα να αποκαταστήσει τα πράγματα και να εντάξει στο ΠΔΕ τα έργα και τις μελέτες της Κρήτης που έχουν προταθεί και δεν εντάσσονται στο ΕΣΠΑ».
Στην Αθήνα ο περιφερειάρχης για έργα υποδομής και ανάπτυξης
Εν τω μεταξύ, διαδοχικές συναντήσεις για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής και ανάπτυξης στην Κρήτη, με έμφαση στον ΒΟΑΚ, στο Πολυτεχνείο και Πανεπιστήμιο Κρήτης, είχε χθες στην Αθήνα ο περιφερειάρχης, Σταύρος Αρναουτάκης.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας, ο κ. Αρναουτάκης επισκέφθηκε τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕ), ενώ είχε συναντήσεις για έργα του ΕΣΠΑ αλλά και για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με τους γενικούς γραμματείς του υπουργείου Ανάπτυξης Παναγιώτη Κορκολή, αρμόδιος σε θέματα ΕΣΠΑ και Ευγενία Φωτονιάτα γενική γραμματέας διαχείρισης Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).