20 °C Rethymno, GR
06/10/2022

ΤΗΝ 1Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ

580 αιτήσεις για μια θέση στους παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς του Δήμου Ρεθύμνου

Σε 580 ανέρχονται οι αιτήσεις που έγιναν για μια θέση στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς του δήμου Ρεθύμνου, όπως ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Μουσικής και Κοινωνικής Παιδείας, Γιώργος Μοτάκης. Από αυτές οι 250 αφορούν σε βρέφη και οι 330 σε νήπια. Σύμφωνα με τον ίδιο έως το τέλος της εβδομάδας θα έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος των δικαιολογητικών, ώστε από την Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου να ξεκινήσουν οι εγγραφές. Οι θέσεις για βρέφη στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του δήμου Ρεθύμνου ανέρχονται σε εκατό, την ώρα που οι αιτήσεις είναι 150. Ωστόσο για τις οικογένειες που έχουν το voucher από το πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ είναι πιθανό να απορροφηθούν σε μια από τις θέσεις των ιδιωτικών σταθμών του δήμου. Σε ό,τι αφορά τα νήπια οι θέσεις επαρκούν για να καλυφτούν στο σύνολό τους οι αιτήσεις. Υπενθυμίζεται ότι στο δήμο Ρεθύμνου λειτουργούν συνολικά οκτώ παιδικοί σταθμοί (οι δυο της ΚΕΔΗΡ), εκ των οποίων οι 4 είναι βρεφονηπιακοί.

Η Δράση «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» περιόδου 2021 – 2022 αφορά παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας και παιδιά και άτομα με αναπηρία και υλοποιείται από την Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.) Α.Ε.

Ο προϋπολογισμός του Προγράμματος για την περίοδο 2021 – 2022 ανέρχεται σε 279 εκατομμύρια ευρώ.

Το Πρόγραμμα είναι συγχρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», προϋπολογισμού 279 εκατ. ευρώ, διανέμει περίπου 150.000 vouchers σε άνεργες και εργαζόμενες μητέρες του ιδιωτικού τομέα για απασχόληση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και ΚΔΑΠ, ενώ το παράλληλο πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ διανέμει άλλα 15.000 vouchers σε οικογένειες με υψηλότερα εισοδηματικά κριτήρια (έως 33.000 ευρώ για οικογένεια με 1-2 παιδιά) και εντάσσει και τις γυναίκες που εργάζονται στο δημόσιο τομέα.

Συνολικά, στη χώρα για το Πρόγραμμα της «Εναρμόνισης» υπέβαλαν αίτηση 167.104 μητέρες για 232.203 παιδιά, εκ των οποίων, μετά την εξέταση των ενστάσεων, έλαβαν το voucher 152.269 παιδιά. Για το παράλληλο Πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Οικονομική στήριξη οικογενειών με παιδιά προσχολικής ηλικίας» υποβλήθηκαν αιτήσεις για 18.660 παιδιά και μετά την εξέταση και των ενστάσεων, έλαβαν voucher 14.762 παιδιά (6.742 νήπια και 8.020 βρέφη).

Αξίζει να σημειωθεί ότι θα συμπεριληφθούν με επιπλέον προϋπολογισμό, 1.500 παιδιά ακόμη, στο πρόγραμμα διανομής voucher.

Για τις εγγραφές παιδιών με κρατικά voucher σε δημοτικούς και ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς οι ωφελούμενες οικογένειες διατηρούν το δικαίωμα ενεργοποίησης του voucher καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, όποτε και εάν αυτό συμβεί πλην των δύο τελευταίων μηνών, δηλαδή του Ιουνίου και του Ιουλίου 2022, με τελευταία ημερομηνία ενεργοποίησης voucher την 1η εργάσιμη ημέρα του Μαΐου 2022.

Οι ωφελούμενες για την εγγραφή οφείλουν:

α. Να επιδείξουν στη δομή της επιλογής τους την «Αξία Τοποθέτησης» (voucher) που έχουν λάβει, ώστε να εγγραφούν.

β. Να υπογράψουν τη Σύμβαση με το Φορέα/Δομή και την Εξουσιοδότηση προς την ΕΕΤΑΑ προκειμένου να διενεργεί τις πληρωμές προς το Φορέα για λογαριασμό τους. Τα έντυπα σύμβασης και εξουσιοδότησης είναι τυποποιημένα και παρέχονται μέσα από την εφαρμογή του Π.Σ. της ΕΕΤΑΑ.

Επισημαίνεται ότι η διαδικασία εγγραφής, υπογραφής Σύμβασης και Εξουσιοδότησης γίνεται πάντα μέχρι και την 1η εργάσιμη κάθε μήνα με εξαίρεση το μήνα Σεπτέμβριο, όπου η διαδικασία αυτή θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι και την 10η.9.2021. Σε περίπτωση εγγραφής από τις 11.9.2021 και μετά, η ενεργοποίηση γίνεται από την πρώτη εργάσιμη του επόμενου μήνα.

γ. Να συμπληρώσουν και να υποβάλλουν ηλεκτρονικά το Απογραφικό Δελτίο Εισόδου από την 1η ημέρα παροχής των υπηρεσιών, μέσω της «Ειδικής εφαρμογής για τα απογραφικά δελτία Εισόδου-Εξόδου» (ιστοσελίδα ΕΕΤΑΑ), με τη χρήση των κωδικών taxisnet.

Σε περίπτωση μη υποβολής του Απογραφικού Δελτίου Εισόδου, μετά την εγγραφή και την παρέλευση των 40 ημερών, το voucher της ωφελούμενης δύναται να ακυρωθεί.

δ. Να εκτυπώσουν το έντυπο παρουσίας με το γραμμωτό κώδικα (barcode) για αποκλειστική χρήση από την ωφελούμενη. Το barcode είναι μοναδικό για κάθε ωφελούμενη και το εν λόγω έντυπο εκτυπώνεται μετά την ολοκλήρωση των ανωτέρω διαδικασιών, από τον ιστότοπο του Προγράμματος (ιστοσελίδα ΕΕΤΑΑ), όπου εκτυπώνεται και η αξία τοποθέτησης.