13 °C Rethymno, GR
10/12/2022

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Στο 5ο Δημοτικό σχολείο Ρεθύμνου περιμένουν ακόμη τους ποιητές του Φεστιβάλ Ποίησης

Με αφορμή την ακύρωση της προγραμματισμένης επίσκεψης τεσσάρων ποιητών στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου στο πλαίσιο του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Κρήτης, αποστέλλεται από τον Σύλλογο Διδασκόντων και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου,η παρακάτω επιστολή στην οργανωτική επιτροπή της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης δράσης πολιτισμού «HE.art» και κοινοποιείται τόσο στην Περιφέρεια Κρήτης όσο κι στην Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου.Η σχολική κοινότητα ζητά μια ειλικρινή απάντηση για τους λόγους που ακυρώθηκε η επίσκεψη των ποιητών άρα και η αντίστοιχη δράση,για την οποία,μαθητές και δάσκαλοι είχαν κάνει πολύμηνη προετοιμασία:

«Αξιότιμες/οι κυρίες/κύριοι,

Η παρούσα επιστολή συντάσσεται έχοντας ως στόχο την έντονη διαμαρτυρία και δυσαρέσκεια ολόκληρης της σχολικής κοινότητας του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου. Αναλυτικά:

Τον περασμένο Νοέμβριο ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ομάδας του 2ου ΦεστιβάλΠοίησης Κρήτης επισκέφτηκε το σχολείο μας και συνομίλησε με τον διευθυντή. Τον ενημέρωσε για τη μη κερδοσκοπική οργάνωση δράσης πολιτισμού «HE.art»  και την επικείμενη πραγματοποίηση του φεστιβάλ 18-21 Μαΐου 2022. Στη συνέχεια πρότεινε τη συμμετοχή του σχολείου σε μία από τις τρεις ημερομηνίες.

Το θέμα συζητήθηκε σε συνεδρίαση του Συλλόγου Διδασκόντων και ομόφωνα αποφασίστηκε η συμμετοχή μας λαμβάνοντας υπόψη τα οφέλη για τους μαθητές μας. Ο διευθυντής ενημέρωσε τον καλλιτεχνικό διευθυντή και ορίστηκε ως ημέρα επίσκεψης τεσσάρων ποιητών στο σχολείο η 19η Μαϊου 2022. Κατόπιν τούτου το σχολείο, ως όφειλε, ξεκίνησε άμεσα την προετοιμασία πραγματοποίησης της δράσης. Μιλήσαμε στους μαθητές μας και τους ζητήσαμε να γράψουν ποιήματα, πεζά κείμενα, μαντινάδες. Ομάδα της ΣΤ’ Τάξης ετοίμασε παρουσίαση του κεντρικού θέματος του φεστιβάλ(100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή). Η ανταπόκριση ήταν παραπάνω από το αναμενόμενο ικανοποιητική. Τα παιδιά έγραψαν με ενθουσιασμό και εμείς οι εκπαιδευτικοί εργαστήκαμε πέραν του ωραρίου μας για να διεκπεραιώσουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη φιλοξενία των τεσσάρων ποιητών. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, αρωγός σε οποιαδήποτε δράση, δεσμεύτηκε να συμβάλει στην προετοιμασία.

Στις 17-05-2022, δύο ημέρες πριν την υλοποίηση της εκδήλωσης ο διευθυντής έλαβε μήνυμα στην ηλεκτρονική αλληλογραφία από τον καλλιτεχνικό διευθυντή. Σε αυτό ανακοίνωσε ότι η καθυστέρηση στην επικοινωνία μας οφειλόταν στην καθυστέρηση της απάντησης από παράγοντες του Ρεθύμνου που είχαν υποσχεθεί οικονομική ενίσχυση για την οργάνωση της εκδήλωσης τόσο στο σχολείο μας όσο και σε άλλα μέρη της πόλης μας. Στη συνέχεια ανέφερε ότι τελικά δεν ανταποκρίθηκαν στις υποσχέσεις τους, με αποτέλεσμα να μην έχουν την οικονομική δυνατότητα να παραβρεθούν στο σχολείο μας. Κλείνοντας ζήτησε συγγνώμη για την ταλαιπωρία και επεσήμανε ότι η ευθύνη δεν ανήκε σε αυτούς. 

Η τηλεφωνική μας επικοινωνία δεν κατέστη δυνατή. Αποστείλαμε άμεσα γραπτό μήνυμα στον εν λόγω κύριο στο οποίο δεν απάντησε ποτέ.

Η αγανάκτησή μας έγινε εντονότερη όταν ενημερωθήκαμε από τον τοπικό Τύπο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την υλοποίηση των προγραμματισμένων δράσεων στο Ρέθυμνο(Πανεπιστήμιο Κρήτης, Θέατρο Αντίβαρο, Δήμος Ανωγείων). Αναφερόταν, δε, η επίσκεψη σε δύο σχολεία στο Ρέθυμνο. Σε επικοινωνία μας με τη Διεύθυνση του 2ου ΕΠΑΛ Ρεθύμνου μάθαμε ότι η δράση στον χώρο τους έγινε.

Τα ερωτηματικά που προκύπτουν πολλά και οπωσδήποτε χρήζουν ειλικρινούς, αυτή τη φορά, απάντησης.

Γιατί ακυρώθηκε η επίσκεψη των ποιητών μόνο στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου;

Γιατί προτάθηκε η συμμετοχή μας εξ’ αρχής; Γιατί έπρεπε οι μαθητές μας να εμπλακούν στην προσπάθεια της συγγραφής και στη συνέχεια να βιώσουν την ακύρωση της προσπάθειάς τους;

Γιατί μία μη κερδοσκοπική οργάνωση, διά του καλλιτεχνικού διευθυντή μιας ομάδας της, να προβαίνει σε ψευδείς επεξηγήσεις για την ακύρωση μιας προγραμματισμένης από μήνες δράσης της και δύο ημέρες πριν την υλοποίησή της; Όταν, μάλιστα, η δράση αυτή συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης και φέρει τη σφραγίδα της;»

Με αγανάκτηση και λύπη,

Ο Σύλλογος Διδασκόντων και

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων

του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου