Στο Ρέθυμνο θα πραγματοποιηθεί στις 15, 16 και 17 Νοεμβρίου ο 6ος Παγκρήτιος Διαγωνισμός Κρητικής Παραδοσιακής Μαγειρικής, που διοργανώνεται από την Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης, τον Δήμο Ρεθύμνου και την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, ενώ υποστηρίζεται από τον Παγκρήτιο Σύλλογο Διευθυντών Ξενοδοχείων και το Σύλλογο Ξενοδόχων Ρεθύμνου, το Εμπορικό Επιμελητήριο Ρεθύμνου, καθώς και όλους τους τοπικούς παράγοντες και φορείς Εστίασης και Τουρισμού (Σύλλογος Εστιατόρων Ρεθύμνου, Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων), Πολιτιστικούς Συλλόγους κ.α. Το τριήμερο παραδοσιακών γεύσεων θα λάβει χώρα στο «Σπίτι του Πολιτισμού».
Ο διαγωνισμός αυτός διοργανώνεται κάθε χρόνο, είναι τοπικός, με παγκρήτια εμβέλεια, έχει βάση την κρητική μαγειρική και διοργανώνεται κάθε χρόνο σε διαφορετικό νομό. Κάτοικοι κι επισκέπτες της πόλης του Ρεθύμνου θα έχουν φέτος τη δυνατότητα να επισκεφθούν το χώρο του Διαγωνισμού και να γνωρίσουν την κρητική κουζίνα και τα τοπικά μας προϊόντα.
Το τριήμερο θα περιλαμβάνει διαγωνισμό μαγειρικής της παραδοσιακής κρητικής κουζίνας, με συμμετοχή πολιτιστικών συλλόγων, μαθητών από σχολεία και σχολές μαγειρικής, συμμετοχή επαγγελματιών μαγείρων, ενώ στις παράλληλες εκδηλώσεις του Διαγωνισμού περιλαμβάνονται παρουσιάσεις, ομιλίες και λοιπές εκδηλώσεις.
Για πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα-δηλώσεις συμμετοχής: τηλ: (2810)-2435872 fax:(2810)-240889 και info@chefsofcrete.gr.
Κατηγορίες Διαγωνιζόμενων και Πρόγραμμα Εκτέλεσης
Παρασκευή 15/11/2013 Ώρα διεξαγωγής
Έναρξη Διαγωνισμού 11:30
Κλάση Α’ Έτοιμες Παρουσιάσεις
Μαθητές Δημοτικού-Γυμνασίου-Λυκείου
Κατηγορία Α-1 Παραδοσιακό πιάτο με βάση το «Ζυμάρι» 12:00-13:00
Κατηγορία Α-2 Παραδοσιακό πιάτο με βάση τα «Αβγά» 13:00-14:00
Κλάση Β’ Ζωντανές παρουσιάσεις σπουδαστές δημόσιων και ιδιωτικών σχολών
Κατηγορία Β-1 Παραδοσιακό πιάτο με βάση τα «Σαλιγκάρια» 12:00-13:00
Κατηγορία Β-2 Παραδοσιακό πιάτο με βάση τα «Όσπρια» 13:15-14:15
Κλάση Γ’ Ζωντανές παρουσιάσεις επαγγελματίες μάγειρες
Κατηγορία Γ-1 Παραδοσιακό πιάτο με βάση το «Κρέας (Αρνί ή Χοιρινό)» 14:30-15:30
Κατηγορία Γ-2 Παραδοσιακό πιάτο με βάση το «Ψάρι» 15:45-16:45
Παράλληλες Εκδηλώσεις
Τέλος 1ης ημέρας, ανακοίνωση αποτελεσμάτων 18:00
Σάββατο 16/11/2013
Κλάση Δ’ Ζωντανές παρουσιάσεις από (νοικοκυρές-ΚΑΠΗ-Πολιτιστικούς Συλλόγους)
Κατηγορία Δ-1 Παραδοσιακό πιάτο με βάση τις «Πίτες» 10:15-11:45
Κατηγορία Δ-2 Παραδοσιακό πιάτο με «Χόρτα εποχής συνδυασμένα με Κρέας ή Ψάρι» 12:00-13:00
Κλάση Ε’ Ζωντανές παρουσιάσεις σπουδαστές δημόσιων και ιδιωτικών σχολών
Κατηγορία Ε-1 Σύγχρονη Κρητική Κουζίνα (πιάτο με αβοκάντο ή κυδώνι) 13:15-14:15
Κλάση ΣΤ’ Ζωντανές Παρουσιάσεις Επαγγελματίες Μάγειρες
Κατηγορία ΣΤ-1 Κρητικά μεζεδάκια 14:30-15:40
Κατηγορία ΣΤ-2 Κρητικό πρωινό 15:50-17:05
Κατηγορία ΣΤ-3 Ξεχασμένες Μινωικές Συνταγές 17:15-18:15
Παράλληλες Εκδηλώσεις
Τέλος 2ης ημέρας, ανακοίνωση αποτελεσμάτων 19:00
3η ημέρα Κυριακή 17/11/2013
Κλάση Ζ’ μαγειρέψτε ζωντανά μαζί μας (ελεύθερο για όλους)
Κατηγορία Ζ-1 Παραδοσιακό πιάτο «ελεύθερο» με επτά υλικά που θα διαλέξετε από το παντοπωλείο μας 11:15-12:30
Κλάση Η’ Ζωντανές παρουσιάσεις εστιατορίων με τη χρήση «κάστανου»
Κατηγορία Η-1 Μενού τριών πιάτων (Ορεκτικό, Κύριο πιάτο, Επιδόρπιο) 12:45-14:45
Παράλληλα μπορεί να προτείνονται κρασιά για να συνοδεύσουν κάθε πιάτο
Κλάση Θ’ Κρητικός «σεφ της χρονιάς 2013-2014»
Κατηγορία Θ-1 Παραδοσιακό τραπέζι τριών πιάτων (με άγνωστα υλικά) 15:00-17:00
Τέλος 3ης ημέρας, ανακοίνωση αποτελεσμάτων απονομή μεταλλίων 18:30