Το 6ο Διεθνές Συνέδριο με θέμα: «Artificial Intelligence -eLearning – eCreativity» διοργανώνει το Εργαστήριο Προηγμένων Μαθησιακών Τεχνολογιών στη Δια Βίου και Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (Ε.ΔΙ.Β.Ε.Α) του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης στην Πανεπιστημιούπολη του Γάλλου, με επίσημη έναρξη την Παρασκευή 16 Μαΐου 2025 και ώρα 9:00 στο Αμφιθέατρο Δ7 Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου. Το συνέδριο κατά τη διάρκεια του οποίου θα προσφέρονται βιωματικά εργαστήρια, παιδαγωγικά προγράμματα και συνεδρίες εξελίσσεται από τις 16 έως και τις 18 Μάϊου και σε αυτό θα συμμετέχουν 400 περίπου μαθητές από 20 σχολεία από την Ελλάδα, την Κύπρο, τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, την Γερμανία, την Βουλγαρία, την Λετονία, την Λιθουανία και το Κονγκό. Οι μαθητές θα παρουσιάσουν τις ψηφιακές τους αφηγήσεις ως αποτέλεσμα της συνεργασίας τους στο πλαίσιο του προγράμματος «Οδυσσέας 2024: Ασφαλής και Δημιουργική Πλοήγηση στο Διαδίκτυο», Παράλληλα, οι κεντρικές συνεδρίες θα μεταδοθούν σε πραγματικό χρόνο μέσω livestreaming και θα είναι ανοιχτές σε όλες/ους. Δικαίωμα συμμετοχής στα βιωματικά εργαστήρια και βεβαιώσεις συμμετοχής θα λάβουν μόνο όσες/οι παρακολουθήσουν δια ζώσης τις εργασίες του συνεδρίου, ενώ η συμμετοχή είναι δωρεάν για εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων.
Το Χαμόγελο του Παιδιού ως φορέας συνδιοργάνωσης του συνεδρίου θα διαθέτει το Κινητό Εργαστήριο Ενημέρωσης Εκπαίδευσης και Τεχνολογίας στην Ελλάδα, «Οδυσσέας», το οποίο θα βρίσκεται στην Πανεπιστημιούπολη του Ρεθύμνου τις μέρες του συνεδρίου. Στο πλαίσιο αυτό θα διοργανωθούν βιωματικά εργαστήρια για μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς σε θέματα σχετικά με την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο, το cyber bullying και άλλα. Τα προσφερόμενα προγράμματα τελούν υπό την παιδαγωγική αιγίδα του Πανεπιστημίου Κρήτης / ΕΔΙΒΕΑ και διοργανώνονται σε συνεργασία με την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου.
Επιστημονικοί συνεργάτες του ΕΔΙΒΕΑ και μεταπτυχιακοί φοιτητές του Παιδαγωγικού Τμήματος Δ.Ε., θα προσφέρουν βιωματικά εργαστήρια στους συμμετέχοντες του συνεδρίου στις εξής ενότητες:
Εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαίδευση (ChatGPT) – Εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης και δημιουργηκότητας (Painting & Digital Storytelling)
Επαυξημένη πραγματικότητα και πολιτιστική κληρονομιά (Διαδραστική περιήγηση στην Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου)
Επαυξημένη πραγματικότητα και παιγνιώδης μάθηση (OSMO, Makey Makey, LUMO) – Projection Mapping (Ενετικό Λιμάνι Ρεθύμνου
Εργαστήρια εικονικής πραγματικότητας – Σύγχρονα Εικαστικά Εργαστήρια με ανακυκλώσιμα υλικά
Ορκωμοσία μεταπτυχιακών φοιτητών -Τιμούν τον Βασίλη Σκουλά
Παράλληλα, στις 16 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί και ορκωμοσία των μεταπτυχιακών φοιτητών του Παιδαγωγικού Τμήματος, αναφέροντας:
«Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα τιμηθεί καταξιωμένος καλλιτέχνης της κρητικής και της ελληνικής μουσικής, Βασίλης Σκουλάς. Θα ακολουθήσει συναυλία ανοιχτή σε όλες/ους με τον Βασίλη Σκουλά καθώς και κρητικοί παραδοσιακοί χοροί, από μέλη της χορευτικής ομάδας του Λυκείου των Ελληνίδων Ρεθύμνου»