20 °C Rethymno, GR
06/10/2022

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Τ.Ε.ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ

77 χρόνια από την αντιφασιστική νίκη

Στις 9 Μάη 1945, η ναζιστική Γερμανία συνθηκολογούσε κάτω από τα χτυπήματα του ηρωικού Κόκκινου Στρατού, ενώ λίγες μέρες νωρίτερα η κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο κυμάτιζε πάνω από το βομβαρδισμένο Ράιχσταγκ. Από τότε οι κομμουνιστές, οι αγωνιστές, οι εργαζόμενοι όλου του κόσμου γιορτάζουν τη δοξασμένη αντιφασιστική νίκη των λαών.

Θυμόμαστε πάντα με θαυμασμό και σεβασμό τα 20.000.000 θύματα του σοβιετικού στρατού και λαού, τις εκατοντάδες χιλιάδες θύματα των αντιστασιακών κινημάτων που συγκροτήθηκαν υπό την καθοδήγηση των Κομμουνιστικών Κομμάτων σε όλη την Ευρώπη, τους κομμουνιστές και τους άλλους ριζοσπάστες αγωνιστές που αντιστάθηκαν στο φασιστικό τέρας σε όλον τον κόσμο, όλους αυτούς που σφράγισαν με τη θυσία τους την Αντιφασιστική Νίκη. Όσο μελάνι και να χυθεί από τα αστικά και ιμπεριαλιστικά επιτελεία, η προσφορά τους έχει γραφτεί ανεξίτηλα με το αίμα τους στη συνείδηση των εργατικών – λαϊκών δυνάμεων!

Είμαστε περήφανοι για το κόμμα μας, το ΚΚΕ, που αποτέλεσε τον αιμοδότη και καθοδηγητή του ηρωικού αγώνα του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και των άλλων ΕΑΜικών οργανώσεων. Σε όλο το διάστημα της τριπλής Κατοχής, έδωσε τον ανθό του στον αγώνα ενάντια στον ναζισμό – φασισμό. Τα χιλιάδες μέλη του, με την ηρωική τους δράση και θυσία στο πλευρό των μαζικά οργανωμένων εργατικών – λαϊκών δυνάμεων, έγραψαν ορισμένες από τις σημαντικότερες σελίδες της Ιστορίας του, συνέβαλαν στη νικηφόρα έκβαση του πολέμου.

Καταδικάζουμε, γι’ αυτούς τους λόγους την ανιστόρητη και αντιδραστική «θεωρία των δύο άκρων», την εξίσωση του ναζιστικού τέρατος με τον κομμουνισμό, η οποία αποτελεί την επίσημη ιδεολογία της ΕΕ, που πρωτοστατεί στον αντικομμουνισμό και την παραχάραξη της Ιστορίας. Ο σημερινός αγώνας για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας είναι ο «άγρυπνος φρουρός» της ιστορικής αλήθειας, κόντρα στην προσβλητική προσπάθεια να εξισωθεί ο ναζισμός με αυτόν που τον συνέτριψε: Τον σοσιαλισμό – κομμουνισμό.

Σήμερα, 77 χρόνια μετά την αντιφασιστική νίκη τα τύμπανα ενός νέου, ιμπεριαλιστικού πολέμου ηχούν πάλι στην Ευρώπη! Τα σπασμένα της σύγκρουσης της σημερινής καπιταλιστικής Ρωσίας με το μπλοκ του ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και της ΕΕ τα πληρώνει ο ουκρανικός λαός με χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες, εκατομμύρια ξεριζωμένους. Τα πληρώνουν όλοι οι ευρωπαϊκοί λαοί, και ο ελληνικός, που ζουν στο πετσί τους τα δεινά της ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας που έρχονται να προστεθούν, με τη σειρά τους, στις συνέπειες της πανδημίας και της διάλυσης της δημόσιας υγείας. Σε συνθήκες που για χρόνια έχουν βιώσει το πετσόκομμα μισθών και συντάξεων, την εργασιακή ανασφάλεια, το ξήλωμα κατακτήσεων δεκαετιών.

Και όμως υπάρχει διέξοδος! Απέναντι στη ζοφερή πραγματικότητα των ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων που μπορούν να εξαπλωθούν ή και να οδηγήσουν σε έναν πιο γενικευμένο πόλεμο, ακόμα και στον πυρηνικό όλεθρο, απέναντι στις συνθήκες της επερχόμενης νέας καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, της φτώχειας και της ανεργίας, μοναδική ελπίδα παραμένει η πάλη των λαών στην κατεύθυνση της ανατροπής της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, στην κατεύθυνση της επαναστατικής κατάκτησης της σοσιαλιστικής εξουσίας.

Γιατί, πάντοτε και στις μέρες μας, η πιο συνεπής πάλη ενάντια στον φασισμό και συνάμα η μεγαλύτερη απόδοση τιμής σε όσους έδωσαν τη ζωή τους για την Αντιφασιστική Νίκη είναι η πάλη ενάντια στον καπιταλισμό, το σύστημα που τον γεννά και τον θρέφει!

Η Τομεακή Επιτροπή Ρεθύμνου του ΚΚΕ και η Τομεακή Οργάνωση Ρεθύμνου της ΚΝΕ τιμούν  τα 77 χρόνια από τη μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη με μία ημέρα αφιερωμένη στον τιτάνιο αγώνα της ΕΣΣΔ και όλων των λαών να νικήσουν την φασιστική-ναζιστική πανούκλα!

Συγκεκριμένα:

– Την Κυριακή 15 Μαΐου, στις 19:00, θα πραγματοποιηθεί κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης στη Σοχώρα Ρεθύμνου.

– Αμέσως μετά, στα γραφεία της Τομεακής Οργάνωσης (Δημακοπούλου 70) θα πραγματοποιηθεί προβολή του ντοκιμαντέρ «Ο αληθινός φασισμός», του Μιχαήλ Ρομ. Ένα συγκλονιστικό «οπτικό ποίημα» που έγινε με σκοπό να αναδειχθεί, σύμφωνα με τον ίδιο τον Ρομ «…πώς και εμφανίστηκε αυτό το τερατούργημα, το κτηνωδέστερο και αισχρότερο φαινόμενο, με ποιους τρόπους ο φασισμός διέφθειρε τις ανθρώπινες ψυχές, πού βρίσκονται οι ρίζες του, γιατί αυτό το φαινόμενο επιβιώνει μέχρι σήμερα, αν εγκαίρως δεν καταστραφεί ο κακοήθης όγκος».

Τομεακή Επιτροπή Ρεθύμνου του Κ.Κ.Ε.