Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ρεθύμνου, το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, η Ελληνική Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση και η Περιφέρεια Κρήτης, με την υποστήριξη της Ι.Μ. Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου και του Δήμου Ρεθύμνης, συνδιοργανώνουν τους 7ους Παγκρήτιους Μαθητικούς Αγώνες Ρητορικής Τέχνης, για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, οι οποίοι θα πραγματοποιηθούν στο 1ο Λύκειο Ρεθύμνου και στα διδακτήρια του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο, το τριήμερο 4-6 Απριλίου 2025. Οι αγώνες, όπως κάθε χρόνο, είναι ανοιχτοί στο κοινό.
Οι μαθητές θα διαγωνιστούν στα ατομικά αγωνίσματα του Αυθόρμητου Λόγου και του Προτρεπτικού Λόγου και στο ομαδικό αγώνισμα των Διττών Λόγων.
Αυθόρμητος Λόγος: Πρόκειται για έναν σύντομο αυτοσχέδιο λόγο, ο οποίος βασίζεται κυρίως στη συνειρμική έκφραση και έχει ως στόχο την τέρψη του ακροατηρίου.
Προτρεπτικός Λόγος: Προσχεδιασμένη ομιλία με την οποία ο ομιλητής επιδιώκει με ορθά δομημένο λόγο και επιχειρηματολογία όχι απλώς να ενημερώσει, αλλά και να πείσει το κοινό για τη θέση που υποστηρίζει.
Διττοί Λόγοι: Σε αυτό το ομαδικό ρητορικό αγώνισμα δύο τριμελείς ομάδες μαθητών/τριών από διαφορετικά σχολεία καλούνται να επιχειρηματολογήσουν υπέρ ή κατά ενός θέματος.
Ο Α γύρος της προκριματικής φάσης των ατομικών αγωνισμάτων Γυμνασίου και Λυκείου θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Παρασκευής 4 Απριλίου στο 1ο Λύκειο Ρεθύμνου. Το πρωί του Σαββάτου 5 Απριλίου, πάλι στο 1ο Λύκειο, θα γίνει ο Α προκριματικός γύρος των Διττών Λόγων και θα ακολουθήσει από το μεσημέρι και μετά ο Β προκριματικός γύρος όλων των αγωνισμάτων. Την επόμενη μέρα, Κυριακή 6 Απριλίου το πρωί, θα γίνει ο ημιτελικός γύρος των Διττών Λόγων Γυμνασίων-Λυκείων στα διδακτήρια του Πανεπιστημίου και θα ακολουθήσουν από το μεσημέρι και μετά, στο Μεγάλο Αμφιθέατρο (Δ3) του Πανεπιστημίου, οι Τελικοί Γύροι όλων των αγωνισμάτων, η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και η απονομή των βραβείων.
Στους αγώνες λαμβάνουν μέρος είκοσι οχτώ (28) σχολεία από τους τέσσερις Νομούς της Κρήτης με εξήντα (60) φιλολόγους και εκατόν εξήντα (160) μαθητές.
Παράλληλα με τους Αγώνες θα πραγματοποιηθούν μικρά βιωματικά εργαστήρια ρητορικής για μαθητές και καθηγητές από ομάδα καθηγητών.
«Ο λόγος είναι ένας μεγάλος δυνάστης, που ενώ έχει το πιο μικρό και αφανές σώμα, επιτελεί τα έργα τα πιο θεϊκά· γιατί μπορεί και τον φόβο να σταματήσει και τη λύπη να διώξει και χαρά να προκαλέσει και τον οίκτο να αυξήσει». Με τα λόγια αυτά ο Γοργίας στο έργο του «Ελένης εγκώμιον» εξαίρει τη δύναμη του λόγου και της ρητορικής. Αναγνωρίζοντας την αξία του προφορικού λόγου και έχοντας στον νου μας ότι η πνευματική πρόοδος και η μόρφωση κατακτώνται μέσα από γνώση και εξάσκηση, ασχολούμαστε και εμείς σήμερα στα σχολεία μας με την όμορφη τέχνη της ρητορικής. Η καλλιέργεια της σκέψης και του προφορικού λόγου των μαθητών/τριών, η ανάπτυξη της κριτικής ικανότητας, η γλωσσική και νοητική ενδυνάμωση και οι τεχνικές παραγωγής ιδεών, αποτελούν διαχρονικά βασικές δεξιότητες ζωής για κάθε άνθρωπο. Αποτελούν ικανότητες απαραίτητες για την καλύτερη κατανόηση του κόσμου, για την αποτελεσματικότερη επικοινωνία, την εκπλήρωση στόχων, την επίλυση προβλημάτων. Ο άνθρωπος που εκπαιδεύεται με τον λόγο μπορεί να αφυπνιστεί πνευματικά και να αντισταθεί στην ιδεολογική χειραγώγηση και την αδιαφορία για τον κόσμο και τα τεκταινόμενα γύρω του, κατακτώντας πνευματική ελευθερία και προσωπική βούληση και κρίση.
Και φέτος λοιπόν, όλοι εμείς, οι λάτρεις του λόγου, καθηγητές/τριες και μαθητές/τριες θα συναντηθούμε στην ωραία γιορτή της ρητορικής, για να συζητήσουμε, να βρούμε παλιούς γνώριμους και να γνωρίσουμε νέους φίλους, να ανταλλάξουμε καλές πρακτικές, να επιδοθούμε σε παιγνιώδεις δράσεις, να διαγωνιστούμε στα ρητορικά αγωνίσματα, να κρίνουμε και να κριθούμε μέσα σε κλίμα ευχάριστο, φιλικό και συνεργατικό!
Ελάτε να μπούμε στον Ρυθμό της Ρητορικής και… να νιώσουμε τον παλμό!
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Αποστολάκης Κώστας, Καθηγητής Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, διευθυντής Τομέα Κλασικών Σπουδών
Χουστουλάκη Γεωργία, Εντεταλμένη διδάσκουσα Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης
Βασαρμίδου Δέσποινα, Σύμβουλος Εκπαίδευσης Φιλολόγων Λασιθίου
Ζανέκα Στεργιανή, Σύμβουλος Εκπαίδευσης Φιλολόγων Χανίων
Καλοκύρη Βασιλεία, Σύμβουλος Εκπαίδευσης Φιλολόγων Ηρακλείου
Ραμουτσάκη Ιωάννα, Σύμβουλος Εκπαίδευσης Φιλολόγων Ηρακλείου
Βογιατζή Ειρήνη, Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Ρεθύμνου
Λουτριανάκη Βάλια, φιλόλογος (Αρσάκειο Ψυχικού), Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση, διδάσκουσα ΠΜΣ “Ρητορική: θεωρία και πράξη” (ΠΤΔΕ-ΕΚΠΑ)
ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Παπαδόπουλος Φώτης, φιλόλογος, υποδιευθυντής 1ου Λυκείου Ρεθύμνου, Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Ρεθύμνου, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση
Βασσάλος Ευάγγελος, φιλόλογος 4ου Λυκείου Ρεθύμνου, μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Φιλολόγων Ρεθύμνου
Βογιατζή Ειρήνη, συνταξιούχος εκπαιδευτικός, Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Ρεθύμνου
Ηλιάκη Ευαγγελία, φιλόλογος Πειραματικού Λυκείου Πανεπιστημίου Κρήτης, μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Φιλολόγων Ρεθύμνου
Κατσέτη Χριστίνα, Μαθηματικός Γυμνασίου Περάματος
Μανιουδάκη Μαρία, φιλόλογος Πειραματικού Λυκείου Πανεπιστημίου Κρήτης, μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Φιλολόγων Ρεθύμνου
Μαργαρίτη Ελένη, φιλόλογος, υποδιευθύντρια 2ου Γυμνασίου Ρεθύμνου, Γραμματέας του Συνδέσμου Φιλολόγων Ρεθύμνου
Τσιανάκα Ελευθερία, φιλόλογος 2ου Λυκείου Ρεθύμνου, μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Φιλολόγων Ρεθύμνου
Αποστολάκης Κώστας, Καθηγητής Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, διευθυντής Τομέα Κλασικών Σπουδών
Σπανουδάκης Κωνσταντίνος, Καθηγητής Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κρήτης
Σύνδεσμος Φιλολόγων Ρεθύμνου