12 °C Rethymno, GR
21/03/2023

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ΤΩΝ ΕΠΑΛ ΜΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ

864 οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων από το Ρέθυμνο

-657 απόφοιτοι Γενικών λυκείων και 207 από τα ΕΠΑΛ διεκδικούν μια θέση στα πανεπιστήμια της χώρας -Στο Ρέθυμνο θα λειτουργήσουν τα ειδικά εξεταστικά κέντρα για τους μαθητές όλης της Κρήτης, όπου οι υποψήφιοι θα διαγωνιστούν στις ξένες γλώσσες, το σχέδιο και τα μουσικά μαθήματα

Ξεκινούν αύριο Πέμπτη οι πανελλαδικές εξετάσεις για τους απόφοιτους των Επαγγελματικών λυκείων με το μάθημα των νέων ελληνικών και την Παρασκευή για τους απόφοιτους των γενικών λυκείων με το μάθημα της νεοελληνικής γλώσσας.

Στο Ρέθυμνο οι υποψήφιοι είναι φέτος 864. Από αυτούς οι 657 είναι από τα Γενικά λύκεια (573 τελειόφοιτοι και 84 απόφοιτοι παρελθόντων ετών) και οι 207 από τα ΕΠΑΛ. Από τα Γενικά λύκεια 39 υποψήφιοι θα εξεταστούν προφορικά, ενώ ο αριθμός των προφορικά εξεταζόμενων για τα ΕΠΑΛ είναι 28. Η εξέταση των προφορικών μαθημάτων για τα ΓΕΛ θα γίνει στο 3ο γυμνάσιο Ρεθύμνου, ενώ για τα ΕΠΑΛ στα Χανιά. Οι υποψήφιοι θα μεταφερθούν δωρεάν με το λεωφορείο του ΚΤΕΛ, κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας της διοίκησης.

Στο Ρέθυμνο θα λειτουργήσουν συνολικά 14 εξεταστικά κέντρα, εκ των οποίων τα 12 είναι τα Γενικά λύκεια του νομού.

Το 1ο ΕΠΑΛ θα λειτουργήσει ως εξεταστικό κέντρο για τους γραπτώς εξεταζόμενους υποψηφίους από τα επαγγελματικά λύκεια του νομού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, ως ώρα έναρξης της εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00 π.μ. ενώ, η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες.

Η εξεταστέα ύλη και τα θέματα των εξετάσεων είναι κοινά για όλους τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών ΓΕΛ. Στα γενικά λύκεια οι εξετάσεις θα ολοκληρωθούν στις 10 Ιουνίου και στα Επαγγελματικά στις 17 του μήνα. Υπενθυμίζεται, ότι κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, εξεταζόμενοι και εξεταστές πρέπει να φορούν την προστατευτική μάσκα.

Σημειώνεται ότι στο Ρέθυμνο θα λειτουργήσουν εξεταστικά κέντρα για τα ειδικά μαθήματα όπου θα εξεταστούν μαθητές από όλη την Κρήτη. Οι εξετάσεις για τα ειδικά μαθήματα θα γίνουν από 18 έως 30 Ιουνίου.

Ειδικότερα, έχουν οριστεί τα εξής εξεταστικά κέντρα:

– 3ο γυμνάσιο για τα ξενόγλωσσα μαθήματα.

– Πειραματικό λύκειο για τα μουσικά μαθήματα.

– 2ο ΓΕΛ για το μάθημα του σχεδίου.

Σε επίπεδο Κρήτης οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων ανέρχονται σε 6.477. Όσον αφορά στα Γενικά λύκεια, στην Κρήτη διαγωνίζονται 4.775 υποψήφιοι, 244 προφορικά και 4.540 γραπτά, στο Ηράκλειο 2.497, οι 2.362 γραπτά και 139 προφορικά, στο Λασίθι 470, οι 450 γραπτά και 21 προφορικά, και στα Χανιά 1.151, 1.109 γραπτά και 44 προφορικά.

Στα ΕΠΑΛ, οι υποψήφιοι από την Κρήτη είναι 1.702, 1.494 γραπτά και 208 προφορικά, στο Ηράκλειο 734, οι 634 γραπτά και 110 προφορικά, στο Λασίθι 282, 255 γραπτά και 27 προφορικά.

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου Γιαννης Γαζανός, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ,ανέφερε: «Έχουμε προετοιμαστεί πολύ καλά για την ομαλή διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων στο Ρέθυμνο. Έχουμε ορίσει τα εξεταστικά κέντρα και τις λυκειακές επιτροπές, έχουν οριστεί οι επιτηρητές. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε πολύ το ΚΤΕΛ Ρεθύμνου-Χανίων και τον κ. Μοσχάκη για την ευγενική του προσφορά να μεταφερθούν με τα λεωφορεία του, δωρεάν τα παιδιά στα Χανιά για τις προφορικές τους εξετάσεις. Το ίδιο έκανε και πέρυσι και τον ευχαριστούμε πολύ. Ευχόμαστε καλή δύναμη σε όλους τους υποψηφίους καλή επιτυχία, επιμονή και υπομονή.

Η ζωή συνεχίζεται οι εξετάσεις είναι μια πρόκληση αλλά όχι και τελευταία. Οι Πανελλαδικές μοιάζουν σαν ένα μεγάλο ταξίδι – και ότι κι αν γίνει τις επόμενες μέρες – να θυμάστε πως εσείς έχετε πετύχει, γιατί αποτυχημένος είναι μονάχα αυτός που δεν τολμά να ανέβει στο καράβι.

Να μην ξεχνάτε να ατενίζετε το μέλλον με αισιοδοξία, γιατί η ζωή, τα όνειρα και οι φιλοδοξίες δεν αρχίζουν ούτε σταματούν σε έναν διαγωνισμό! Κάθε αγώνας κερδίζεται με ψυχική δύναμη».

Ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης, κ. Εμμανουήλ Καρτσωνάκης, με αφορμή την έναρξη των Πανελλαδικών εξετάσεων σε ανακοίνωσή του τονίζει:

«Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης διαβεβαιώνει γονείς και μαθητές ότι όλα τα εξεταστικά κέντρα της Περιφέρειας Κρήτης βρίσκονται σε υψηλό βαθμό ετοιμότητας χωρίς ελλείψεις και αδυναμίες, έχοντας καθημερινή και συνεχή επικοινωνία τόσο με το ΥΠΑΙΘ όσο και με τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

 Στα 76 εξεταστικά κέντρα που θα λειτουργήσουν στην Περιφέρεια Κρήτης θα εξεταστούν 6.477 υποψήφιοι των ημερησίων και εσπερινών ΓΕΛ και ΕΠΑΛ. Επίσης θα λειτουργήσουν επτά Ειδικά Εξεταστικά Κέντρα. Δύο για τα ΕΠΑΛ και πέντε για τα ΓΕΛ.

Ο κ. Καρτσωνάκης και οι συνεργάτες του θα ήθελαν να εκφράσουν ευχαριστίες στους εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν με κάθε τρόπο στη διαδικασία των εξετάσεων, για την προσωπική προσπάθεια που καταβάλλουν και για τη διαρκή στήριξή τους στους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Επίσης, εύχονται ολόψυχα καλή επιτυχία και καλή δύναμη σε όλους τους εξεταζόμενους. Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις είναι μία από τις πολλές δοκιμασίες στη μεγάλη διαδρομή της ζωής, γι’ αυτό οι υποψήφιοι θα πρέπει να προσέλθουν σε αυτές με ψυχραιμία και καλή διάθεση. Είναι γνωστό άλλωστε ότι η θετική ψυχολογία και συναισθηματική σταθερότητα κατά τις ημέρες των εξετάσεων, συμβάλλει σε πολύ μεγάλο βαθμό στη μέγιστη δυνατή επίδοση. Ας προσέλθουν λοιπόν με θέληση κι αισιοδοξία, επιδιώκοντας τους στόχους τους. Με τον τρόπο αυτό η προετοιμασία που έκαναν κατά το προηγούμενο διάστημα θα αποδώσει τους επιθυμητούς καρπούς. Αρωγοί στην προσπάθειά τους είναι και οι γονείς τους, οι οποίοι θα πρέπει να συμπαρασταθούν στα παιδιά τους προσφέροντάς τους την απαραίτητη ηρεμία, συνθήκη αναγκαία για την καλή ψυχολογία των υποψηφίων».

 

Παράλληλο Μηχανογραφικό για εισαγωγή στο Δημόσιο Ι.Ε.Κ. Ρεθύμνου

Εν τω μεταξύ καθορίστηκαν, με απόφαση την οποία υπέγραψε ο γενικός γραμματέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας Γ. Βούτσινος οι ειδικότητες για την εισαγωγή́ καταρτιζόμενων στα Δημόσια ΙΕΚ, οι οποίες θα συμπεριληφθούν στο Παράλληλο Μηχανογραφικό στις Πανελλήνιες Εξετάσεις 2022.

Αυτές είναι οι ειδικότητες που έχουν εγκριθεί για το ΔΙΕΚ Ρεθύμνου για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023:

  1. Τεχνικός μαγειρικής τέχνης – Αρχιμάγειρας (CHEF).
  2. Στέλεχος μονάδων φιλοξενίας.
  3. Βοηθός φαρμακείου.
  4. Τεχνικός αισθητικός ποδολογίας – Καλλωπισμού νυχιών και ονυχοπλαστικής.
  5. Τεχνικός εφαρμογών πληροφορικής (Πολυμεσα/Web Designer-Developer/Video Games).
  6. Τεχνικός κομμωτικής τέχνης.
  7. Τεχνικός εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων.
  8. Τεχνικός χειροποίητου κοσμήματος και σχεδιασμού κοσμήματος.

Οι υποψήφιοι δεν έχουν περιορισμό στο πλήθος επιλογών ΙΕΚ και ειδικοτήτων που δύνανται να επιλέξουν κατά τη συμπλήρωση του παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου. https://michanografiko-diek.it.minedu.gov.gr/

Ο τρόπος κατάρτισης των πινάκων κατάταξης και τα κριτήρια επιλογής καθορίζονται στον Κανονισμό Λειτουργίας Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.). Σε περίπτωση ισοβαθμίας εισάγονται όλοι οι υποψήφιοι που ισοβαθμούν.

Σε σχετική ανακοίνωση του ΔΙΕ Ρεθύμνου αναφέρεται ότι «Οι εγγραφές των επιτυχόντων θα πραγματοποιηθούν κατά το πρώτο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου 2022. Λεπτομέρειες για τη διαδικασία εγγραφής θα ανακοινωθούν μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων των εισακτέων στα Α.Ε.Ι. και τα Ι.Ε.Κ.

Σε καθεμία από τις παραπάνω ειδικότητες, θα εισαχθούν 20 σπουδαστές. Σε αυτές τις ειδικότητες θα προσφερθούν και επιπλέον θέσεις στο σύστημα Επιλογής Υποψηφίων Καταρτιζομένων σε Δ.Ι.Ε.Κ. του Υ.ΠΑΙ.Θ. https://diek.it.minedu.gov.gr/ τον Σεπτέμβριο.

Ενδέχεται να προστεθούν άλλες ειδικότητες για εγγραφές εκτός παράλληλου μηχανογραφικού.

Η φοίτηση στο ΔΙΕΚ Ρεθύμνου είναι δωρεάν, διαρκεί τέσσερα εξάμηνα θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης και ένα εξάμηνο επιδοτούμενης πρακτικής άσκησης. Το ΔΙΕΚ Ρεθύμνου βρίσκεται στα Περιβόλια, Ρεθύμνου, Εμμανουήλ Παχλά και Σωτήρη Πέτρουλα. Τηλέφωνο 2831053969. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.iekreth.gr».