13 °C Rethymno, GR
22/03/2023

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΣΤΙΣ 14 ΙΟΥΝΙΟΥ ΟΙ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

878 μαθητές του Ρεθύμνου διεκδικούν μια θέση στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας

Στην τελική ευθεία εισέρχονται πλέον οι υποψήφιοι των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων, οι οποίες ξεκινούν στις 14 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια και στις 15 του μήνα για τα Επαγγελματικά.

Τα μαθήματα για την Γ’ λυκείου ολοκληρώνονται την ερχόμενη Τρίτη 2 Ιουνίου και όχι στις 11, όπως στις υπόλοιπες λυκειακές τάξεις.

Το διάστημα 14-22 Ιουνίου θα εξεταστούν οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων και από 15 μέχρι 28 Ιουνίου των Επαγγελματικών Λυκείων.

Στο Ρέθυμνο φέτος οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων είναι 878.

Από αυτούς οι 655 είναι από τα Γενικά λύκεια, εκ των οποίων οι 617 θα διαγωνιστούν γραπτά και οι 38 θα δώσουν προφορικές εξετάσεις. Πέρυσι οι υποψήφιοι ήταν κατά 40 λιγότερα και συγκεκριμένα 618.

Από τα Επαγγελματικά λύκεια φέτος οι υποψήφιοι είναι 223, εκ των οποίων οι 183 θα διαγωνιστούν γραπτώς και οι 40 προφορικά. Πέρυσι οι υποψήφιοι ήταν 141, δηλαδή φέτος καταγράφεται μια αύξηση κατά 90 μαθητές.

Σε ό,τι αφορά τα εξεταστικά κέντρα, σύμφωνα με την λίστα που έδωσε στην δημοσιότητα του υπουργείο Παιδείας είναι έντεκα και συγκριμένα πρόκειται για:

το 1ο ΓΕΛ, το 2ο ΓΕΛ, το 3ο ΓΕΛ, το 4o ΓΕΛ, το 5ο ΓΕΛ, το ΓΕΛ Ατσιποπούλου, το Πειραματικό ΓΕΛ Πανεπιστημίου Κρήτης, το ΓΕΛ Ανωγείων, το ΓΕΛ Περάματος, το ΓΕΛ Σπηλίου, το ΓΕΛ Φουρφουρά και το ΓΕΛ Επισκοπής.

Όπως είπε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Γιάννης Γαζανός, για τους μαθητές των επαγγελματικών λυκείων θα λειτουργήσουν ως εξεταστικά κέντρα τα δυο ΕΠΑΛ του νομού.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι στο Ρέθυμνο θα λειτουργήσουν τα ειδικά εξεταστικά κέντρα για τα ξενόγλωσσα μαθήματα για τους υποψήφιους όλης της Κρήτης.

Ειδικότερα, όπως είπε, στο 3ο ΓΕΛ θα εξεταστούν οι υποψήφιοι του νησιού για τα μαθήματα των ξενόγλωσσων.

Στο 2ο ΓΕΛ Ρεθύμνου θα εξεταστούν οι υποψήφιοι του νησιού για το γραμμικό και ελεύθερο σχέδιο.

Τα μουσικά μαθήματα θα εξεταστούν στο Μουσικό Γυμνάσιο και στο Πειραματικό, ενώ το 3ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου θα λειτουργήσει ως εξεταστικό κέντρο για τις προφορικές εξετάσεις των υποψηφίων.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Β/βαθμιας εκπαίδευσης, Γιάννη Γαζανό, υπάρχει πλήρη ετοιμότητα και άρτια προετοιμασία από πλευράς Διεύθυνσης για την διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων, ενώ αυτές τις ημέρες αναμένονται και οι εισηγήσεις από τις διευθύνσεις των σχολείων για τις λυκειακές επιτροπές των πανελλαδικών εξετάσεων.

Βέβαιο θεωρείται ότι και φέτος λόγω της πανδημίας κατά τη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων θα τηρηθούν αυστηρά υγειονομικά μέτρα και πρωτοκόλλα, όπως και πέρυσι, ωστόσο αναμένεται η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας.

Φέτος, όπως έχε ήδη ανακοινωθεί, οι υποψήφιοι θα ενημερωθούν για τις βαθμολογίες που πέτυχαν, καθώς και για το τμήμα που θα εισαχθούν, με sms στο κινητό τους τηλέφωνο.

Η κατάθεση δυο μηχανογραφικών, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.), η αύξηση του αριθμού των εισακτέων σε κάποιες σχολές, η μείωση σε άλλες, η ενημέρωση των υποψηφίων με SMS, αποτελούν κάποιες από τις αλλαγές του υπουργείου. Επίσης, επανέρχονται οι Συντελεστές Βαρύτητας του 2019 για τον υπολογισμό των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Κατάθεση δύο μηχανογραφικών

Δίνεται για πρώτη φορά φέτος, η δυνατότητα για υποβολή παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου για τη φοίτηση σε δημόσιο Ι.Ε.Κ. Συνεπώς, ένας/μια υποψήφιος μπορεί να υποβάλει παράλληλα μηχανογραφικό για είσοδο σε Α.Ε.Ι., βάσει της επίδοσής του/της στις Πανελλαδικές εξετάσεις και μηχανογραφικό για εγγραφή σε δημόσιο Ι.Ε.Κ. βάσει του απολυτηρίου του/της και επιπλέον κριτηρίων, σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας των Ι.Ε.Κ.

Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Το υπουργείο προχώρησε στη θέσπιση Συντελεστών Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) σχολών, τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων, καθώς και Συντελεστών Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) ειδικών μαθημάτων και πρακτικών δοκιμασιών για την εισαγωγή των υποψηφίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Οι συντελεστές ορίστηκαν από το εκάστοτε Πανεπιστημιακό Ίδρυμα για κάθε Τμήμα/Σχολή του, βάσει των οποίων προέκυψε η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.). Για την εισαγωγή υποψηφίων σε Α.Ε.Ι. απαιτείται η επίτευξη στις πανελλαδικές εξετάσεις βαθμολογικής επίδοσης ίσης ή μεγαλύτερης της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής ανά Σχολή, Τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση. Η Ε.Β.Ε. διαμορφώνεται από το μέσο όρο των μέσων όρων των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων στα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα ανά επιστημονικό πεδίο, ο οποίος πολλαπλασιάζεται με συντελεστή. Ο συντελεστής βρίσκεται εντός του διαστήματος ελάχιστης και μεγίστης τιμής, που έχει διαμορφωθεί στο εύρος μεταξύ 0,80% και 1,20%, ενώ ως ελάχιστη και μέγιστη τιμή του συντελεστή της Ε.Β.Ε. των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών έχουν οριστεί οι τιμές 0,70% και 1,10% αντιστοίχως.

Αριθμός εισακτέων

Ο συνολικός αριθμός εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, ανέρχεται σε 77.415, μειωμένος κατά 550 θέσεις σε σχέση με πέρυσι. Αύξηση θέσεων σημειώνεται στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και σε Τμήματα «με αναμενόμενη αύξηση της απορρόφησης των αποφοίτων τους από την αγορά εργασίας», όπως π.χ. στα Τμήματα Επιστημών Αγωγής στην Πρώιμη και Παιδική Ηλικία, στα Τμήματα Νηπιαγωγών, στα Τμήματα Πληροφορικής, στην Κτηνιατρική, επισημαίνει το υπουργείο.

Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται στο Πανεπιστήμιο Πατρών, από 7.020 πέρυσι στις 6.283 θέσεις, λόγω συγχωνεύσεων τμημάτων του.

Μείωση εξεταστέας ύλης, επαναφορά Συντελεστών Βαρύτητας

Λόγω των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας, από τις αρχές του 2021 το υπουργείο επανακαθόρισε την εξεταστέα ύλη με μείωση σε όλα τα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα στην Γ’ τάξη. Επιπλέον, είχαν σταλεί κατά τη διάρκεια της χρονιάς αναλυτικές οδηγίες σχετικά με τα κεντρικά σημεία της ύλης μαθημάτων όλων των τάξεων.

Τι προβλέπεται για όσους θα είναι άρρωστοι

Εάν ασθενήσει κάποιος υποψήφιος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, θα του δοθεί η δυνατότητα να εξεταστεί τον Σεπτέμβριο. Αναμένεται αναλυτικό πρωτόκολλο, όταν συζητηθεί με την αρμόδια επιτροπή των ειδικών. Επίσης, οι συνθήκες διεξαγωγής των Πανελλαδικών θα ανακοινωθούν όσο πλησιάζει ο καιρός των εξετάσεων, καθώς θα καθοριστεί από την πορεία της πανδημίας.

Γραμμή υποστήριξης για τους υποψήφιους

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, για άλλη μια χρονιά, σε συνεργασία με το Κ.Ε.Σ.Υ. Ηρακλείου, το Κ.Ε.Σ.Υ. Ρεθύμνου, το Κ.Ε.Σ.Υ. Λασιθίου και το Κ.Ε.Σ.Υ. Χανίων, ενημερώνει ότι οι τηλεφωνικές γραμμές ψυχολογικής υποστήριξης των υποψηφίων και των οικογενειών τους είναι:

  • Κ.Ε.Σ.Υ. Ηρακλείου τηλ. 2810 – 215022 (Τρίτη – Πέμπτη 12:00-15:00)
  • Κ.Ε.Σ.Υ. Ρεθύμνου τηλ. 28310 – 35185 (Δευτέρα – Τετάρτη 13:00-16:00)
  • Κ.Ε.Σ.Υ. Λασιθίου τηλ. 28410 – 82480 (Τρίτη 14:00-19:00)
  • Κ.Ε.Σ.Υ. Χανίων τηλ. 28210 – 50492 (Παρασκευή 11:00-13:00)