Τιμητική εκδήλωση για τη ζωή και το έργο του αξέχαστου ηθοποιού Λυκούργου Καλλέργη θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του πολιτιστικού φεστιβάλ «Ταλλαία 2015» το προσεχές Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015 στην γενέτειρά του στο Χουμέρι.
Η εκδήλωση οργανώνεται από τον Δήμο Μυλοποτάμου σε συνεργασία με τους φορείς του Χουμερίου και τελεί υπό την αιγίδα της Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου – Περιφέρειας Κρήτης.
Στο πλαίσιο της τιμητικής εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί και η πρεμιέρα της πρώτης παράστασης που ανεβάζει η Πειραματική Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Μυλοποτάμου με το έργο του Άντον Τσέχωφ «Πρόταση Γάμου» σε μετάφραση Λυκούργου Καλλέργη.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:
20:15 Προσέλευση.
20:30 Επιμνημόσυνη δέηση – Τελετή ονοματοθεσίας οδού Λυκούργου Στ. Καλλέργη – Ηθοποιού (1914-2011).
20:45 Χαιρετισμοί.
20:50 Προβολή Ντοκιμαντέρ – Αφιέρωμα στον Λυκούργο Καλλέργη.
21:10 Ομιλία για τη ζωή και το έργο του τιμώμενου από την σύζυγό του, ηθοποιό Τζένη Κολλάρου – Καλλέργη.
21:20 Θεατρική Παράσταση από την Πειραματική Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Μυλοποτάμου με το έργο του Άντον Τσέχωφ «Πρόταση Γάμου» σε μετάφραση Λυκούργου Καλλέργη.
22:00 Λήξη – παράθεση μπουφέ.
Συντελεστές παράστασης:
Σκηνοθεσία – Ερμηνεία: Νικολής Αβραμάκης, Βασίλης Ξενικάκης και Κατερίνα Ζουρίδη.
Καθοδήγηση: Νικόλας Παπαδομιχελάκης.
Ενδυματολογία: Ελοΐρα (Πόπη Τσιμπισκάκη).
Ο Λυκούργος Καλλέργης γεννήθηκε στο Χουμέρι Μυλοποτάμου, το 1914.
Ήταν γιος του δημοσιογράφου, σοσιαλιστή ηγέτη, οργανωτή της Πρώτης στην Ελλάδα Εργατικής Πρωτομαγιάς, Σταύρου Καλλέργη.
Τελειώνοντας τη μέση εκπαίδευση και τη στρατιωτική θητεία, φοίτησε στην Δραματική Σχολή της «Λαϊκής Σκηνής» του Κάρολου Κουν, από όπου ξεκίνησε την καριέρα του στο θέατρο το 1934. Ακολούθησε μια λαμπρή πορεία ως πρωταγωνιστής του Ελληνικού Θεάτρου και Κινηματογράφου για εξήντα χρόνια, ερμηνεύοντας μεγάλους και πρωταγωνιστικούς ρόλους.
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και πρωταγωνιστής του «Θεάτρου Τέχνης» του Κάρολου Κουν την περίοδο 1942-1950, ενώ για 28 χρόνια ήταν πρωταγωνιστικό στέλεχος του Εθνικού Θεάτρου.
Εργάστηκε στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση, επίσης ως σκηνοθέτης και ως μεταφραστής θεατρικών έργων, καθηγητής της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου και άλλως Σχολών, συνέγραψε βιβλία και μελέτες, δημοσίευσε άρθρα, καλλιτεχνικού και πολιτικού περιεχομένου, καθώς και σχετικά με την θεατρική παιδεία, σε εφημερίδες και περιοδικά.
Υπήρξε γενικός γραμματέας του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών για μια 10ετία, από το 1956-1967 και για ένα διάστημα πρόεδρος. Για πέντε χρόνια ήταν πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος-Ακροάματος και Αντιπρόεδρος του Ταμείου Συντάξεων Ηθοποιών.
Κατά τη διάρκεια της πολυσήμαντης πορείας του υπήρξε μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων και της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, καθώς επίσης επίτιμο μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών Πειραιά και του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός».
Το Νοέμβρη του 1977 εξελέγη βουλευτής του ΚΚΕ στην Α’ Περιφέρειας Αθηνών, για μια τετραετία.
Του απονεμήθηκε το Βραβείο Πιραντέλο και το Βραβείο Βεάκη και τιμήθηκε από τον Δήμο της Αθήνας και από πολλούς Δήμους της χώρας, Πολιτιστικούς Συλλόγους και φορείς.
Τον Μάιο του 2007, αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.