Ξεκινά τη Δευτέρα 1η Ιουλίου η εφαρμογή του μέτρου του μεταφορικού ισοδύναμου και στην Κρήτη, η επιδότηση δηλαδή παραγωγών και επιχειρηματιών για το μεταφορικό κόστος των προϊόντων τους. Τα Επιμελητήρια της Κρήτης με την επιστημονική υποστήριξη ομάδας εμπειρογνωμόνων του πανεπιστημίου Πειραιώς, που πραγματοποίησαν σχετική μελέτη για την ένταξη του νησιού στο μέτρο για τη συνδρομή της Περιφέρειας Κρήτης, πέτυχαν την οριστική ένταξη της Κρήτης στις ευνοϊκές διατάξεις του μεταφορικού ισοδύναμου.
Στην αίθουσα του επιμελητηρίου Ρεθύμνου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στη διάρκεια της οποίας συνεργάτης του υπουργείου Ναυτιλίας αλλά και στελέχη της Αναπτυξιακής Κρήτης παρουσίασαν το μέτρο και ενημέρωσαν παραγωγούς και επιχειρηματίες για τους τρόπους ένταξης τους σ’ αυτό.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντίνος Νικολόπουλος, συνεργάτης του αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας κ. Σαντορινιού, το μεταφορικό ισοδύναμο σημαίνει ότι το μεταφορικό κόστος διά θαλάσσης των εμπορευμάτων των κιβωτίων, των εφοδίων επιστρέφεται στην επιχείρηση που κάνει την παραγγελία σε ποσοστό στο 44% του κόστους. Ειδικότερα, σε σχετικές δηλώσεις του είπε:
«Έχουμε έρθει στην Κρήτη για να ενημερώσουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου. Αυτό έχει προκύψει μετά από μια μελέτη του πανεπιστημίου Πειραιά και στήριξη των επιμελητηρίων της Κρήτης και σε συνεργασία με το υπουργείο Ναυτιλίας καταλήξαμε στους τομείς τους οποίους θα στηρίξει το κράτος και έχει να κάνει σχεδόν συνολικά με όλους τους τομείς που εξάγει προϊόντα η Κρήτη. Αφορά τη θαλάσσια μεταφορά εμπορευμάτων, είναι μια μορφή ενίσχυσης από εθνικούς πόρους γιατί προήλθε από ένα πάγιο αίτημα των νησιωτών και φέτος το 2019 έχοντας δεσμεύσει 570 εκ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό εφαρμόζεται σε όλη την Ελλάδα με πολύ μικρές διαφοροποιήσεις σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις και τα καύσιμα. Ελπίζουμε να υπάρχει στήριξη από τα επιμελητήρια και τις επιχειρήσεις. Μέχρι στιγμής όσοι συμμετέχουν έχουν δείξει και το μεγάλο ενδιαφέρον και την επίδραση στην καθημερινότητα της επιχείρησης που έχει δώσει μια μεγάλη ανάσα και στην πορεία θα δούμε όποια άλλα προβλήματα ή λύσεις μπορούμε να βρούμε για να βελτιωθεί το μέτρο και να ενισχύσει όσες περισσότερες επιχειρήσεις γίνεται. Γιατί αυτό είναι ένα δυναμικό μέτρο και σχεδιάστηκε και υλοποιείται σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις και τα επιμελητήρια.
Για το μεταφορικό κόστος που εννοούμε τη θαλάσσια μεταφορά των εμπορευμάτων, των κιβωτίων, των εφοδίων επιστρέφεται στην επιχείρηση που κάνει την παραγγελία γύρω στο 44% του κόστους. Αυτό σημαίνει ότι πολλές φορές φτάνει και το 60%, άλλες φορές μικρότερο επειδή έχουμε και περιπτώσεις που έρχονται πιο φτηνά από τη θάλασσα με διάφορους διακανονισμούς που γίνονται».
Στον χαιρετισμό του κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Γιώργος Γιακουμάκης ανέφερε:
«Ως διοίκηση του επιμελητηρίου μπορούμε επιτέλους να ανακοινώσουμε στα μέλη μας ότι οι επιχειρήσεις της Κρήτης είναι επιλέξιμες για χρηματοδότηση του μεταφορικού τους κόστους, στο πλαίσιο του νόμου για το μεταφορικό ισοδύναμο, κάτι που πρόκειται να αρχίσει να εφαρμόζεται άμεσα. Μετά από πολλές προσπάθειες και κοινό αγώνα μας, μετά από πάμπολλες συναντήσεις με φορείς της κυβέρνησης, προτάσεις και υπομνήματα αλλά και με την επιστημονική τεκμηρίωση της αναγκαιότητας αυτής καταφέραμε τη μερική έστω ένταξη συγκεκριμένων δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων της Κρήτης στο μέτρο του ισοδύναμου.
Συγκεκριμένα η απόφαση για το μεταφορικό ισοδύναμο που το περιεχόμενό τους θα παρουσιαστεί σήμερα είναι ένα πρώτο βήμα που ήρθε μετά από ενέργειες πολλών ανθρώπων του νησιού μας, αιρετών της Κρήτης, εκπροσώπων των διοικήσεων επιμελητηρίων και πλήθος φορέων. Σημαντική είναι και η επιστημονική υποστήριξη μιας ομάδας εμπειρογνωμόνων του πανεπιστημίου Πειραιώς, αλλά και η συνδρομή της περιφέρειας Κρήτης. Θα ήθελα να ευχαριστήσω δημόσια το μέλος της διοίκησης Νίκο Ρεϊζάκη, ο οποίος με την ιδιότητα του αντιπροέδρου του ΕΟΑΕΝ εργάστηκε σκληρά για να προωθήσουμε τον σημαντικό αυτόν στόχο. Πετυχαίνοντας την οριστική ένταξη της Κρήτης, έστω μερική προς το παρόν, στις ευνοϊκές διατάξεις του μεταφορικού ισοδύναμου, είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος. Χαρούμενος γιατί για μία ακόμη φορά πετύχαμε ένα στόχο που αφορά στην υποστήριξη των επιχειρήσεων μελών μας και βέβαια της οικονομικής δραστηριότητας του τόπου μας».
Από την πλευρά του ο Γιώργος Μαυράκης, υπεύθυνος δράσης μεταφορικού ισοδύναμου στην Κρήτη τόνισε: «Από πλευράς Αναπτυξιακής Κρήτης είμαστε έτοιμοι σε υλικοτεχνική υποδομή. Είναι χαρά μας που το μεταφορικό ισοδύναμο καλύπτει και την περιφέρεια της Κρήτης, πλην της Χρυσής και της Γαύδου, που ήταν πριν. Υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον από πλευράς δικαιούχων σε ότι αφορά το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Όποιος ενδιαφέρεται να ενταχθεί στο μεταφορικό ισοδύναμο μπορεί να μπει στην ιστοσελίδα, να κάνει αίτηση συμμετοχής και μετά αίτησης χρηματοδότησης και ότι απορία έχει μπορεί να απευθυνθεί στην Αναπτυξιακή Κρήτης.
Το μεταφορικό ισοδύναμο θα ωφελήσει τους επιχειρηματίες διότι θα μειώσει το κόστος της μεταφοράς των προϊόντων που σημαίνει ότι ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων που θα εξοικονομηθούν θα υπάρχουν στην τοπική οικονομία».
Ο Νίκος Ρεϊζάκης, μέλος του Επιμελητηρίου Ρέθυμνου και β’ αντιπρόεδρος του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. είπε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε πως ο κάθε επιχειρηματίας του Ρεθύμνου και γενικότερα της Κρήτης θα μπορεί να ενταχθεί σε αυτό το μέτρο που θα αποφέρει στην Κρήτη 50 εκατομμύρια ευρώ με τη μορφή επιδότησης τους επιχειρηματίες. Είναι ένα μέτρο το οποίο κατάφεραν τα επιμελητήρια της Κρήτης μαζί με τον ΕΟΑΕΝ να το πετύχουν και ήρθε η ώρα για να ενταχθούμε και να είμαστε το ίδιο ανταγωνιστικοί, ώστε να αυξήσουμε την εσωστρέφεια και την εξωστρέφεια μας με αυτήν την επιδότηση για τις μεταφορές που είναι ένας μεγάλος βραχνάς στις επιχειρήσεις του πρωτογενούς και των υπολοίπων τομέων οικονομίας της Κρήτης».