Υπόμνημα με επείγοντα θέματα που άπτονται του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα του Ρεθύμνου παρέδωσε ο αντιδήμαρχος Ρεθύμνης, αρμόδιος για θέματα αγροτικής ανάπτυξης και πολιτικής προστασίας κ. Νίκος Αγριμάκης στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρο Αραχωβίτη, ο οποίος επισκέφθηκε το Ρέθυμνο το π. Σάββατο 23 Μαρτίου με αφορμή την εκδήλωση παρουσίασης της μελέτης αναβίωσης και αναβάθμισης της Σχολής Ασωμάτων, στο Αμάρι.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας του με τον υπουργό, στην οποία παρέστη και ο στενός του συνεργάτης του κ. Βαγγέλης Γατσέλης, ο κ. Αγριμάκης του εξέθεσε τα συνολικά προβλήματα που πλήττουν τον αγροτοκτηνοτροφικό κλάδο στο Ρέθυμνο, με έμφαση στην «ελληνοποίηση» προϊόντων που εισάγονται από χώρες του εξωτερικού (όπως το μέλι, το γάλα και το κρέας), ενώ ειδική αναφορά έγινε στις καταστροφές που υπέστησαν οι σημαντικοί αυτοί τομείς της πρωτογενούς παραγωγής, εξαιτίας της πρωτοφανούς κακοκαιρίας που έπληξε προσφάτως το Ρέθυμνο και τη δυτική Κρήτη εντονότερα. Σε αυτό το θέμα εξάλλου, εστιάστηκε το περιεχόμενο του υπομνήματος που κατέθεσε ο κ. Αγριμάκης στον κ. Αραχωβίτη, με κυρίαρχα αιτήματα την έγκριση χορήγησης, στον νομό Ρεθύμνου, της έκτακτης κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας («De Minimis») για τις περιοχές που κηρύχθηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και την έγκριση της παράτασης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων των πληγέντων (ΚΟΕ 2019).
Ο υπουργός συμφώνησε να διατηρήσει πιο συχνή επικοινωνία και συνεργασία με τον αντιδήμαρχο και τον δήμο Ρεθύμνης, προκειμένου να ενισχυθεί η τοπική αγροτοκτηνοτροφική ανάπτυξη και να αποκατασταθούν με τον προσφορότερο και συντομότερο τρόπο οι ζημιές που αυτή υπέστη. Το πλήρες κείμενο του υπομνήματος έχει ως εξής:
«Αξιότιμε κε υπουργέ
Κατά την πρόσφατη επίσκεψη σας στον δήμο Ρεθύμνου είχατε την ευκαιρία να ενημερωθείτε από τον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο, τους αγροτικούς και κτηνοτροφικούς συλλόγους, αλλά και από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, για τις μεγάλες καταστροφές που υπέστησαν, μεταξύ άλλων, οι καλλιέργειες ελιάς, αμπέλου, πορτοκαλιάς, ακτινιδίου, αβοκάντο, κτηνοτροφικών φυτών, καθώς και οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, με μεγάλες ζημιές σε ζωικό κεφάλαιο, υπόστεγα, άλλες πάγιες υποδομές, περιφράξεις, κ.λπ.
Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και οι καταστροφές που προκλήθηκαν, λόγω κατολισθήσεων, σε πολλά αγροτεμάχια και περιουσίες, στο αγροτικό οδικό δίκτυο καθώς και σε άλλες υποδομές, από την πρωτοφανή θεομηνία που έπληξε στις 25 Φεβρουαρίου την περιοχή του δήμου Ρεθύμνης και γενικότερα την περιοχή της δυτικής Κρήτης.
Οι υπηρεσίες του δήμου Ρεθύμνης και το αρμόδιο κλιμάκιο ελέγχου προέβησαν άμεσα στην αναλυτική καταγραφή των ζημιών, παράλληλα με τον ιεραρχική υλοποίηση πλήθους απαιτούμενων επεμβάσεων αποκατάστασης, σε συντονισμό και αγαστή συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες (αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου, πυροσβεστική, ΔΕΥΑΡ, κ.λπ.).
Η ολοκλήρωση των αυτοψιών και η τεκμηριωμένη, πλήρης κατάθεση, εκ μέρους των πληγέντων, των ζημιών υπέστησαν οι ιδιοκτησίες τους, κατέδειξαν ότι η έκταση των καταστροφών είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από τις αρχικές, μάλλον επιεικείς εκτιμήσεις.
Με δεδομένα λοιπόν ότι:
– Ο δήμος Ρεθύμνης έχει κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Πολλοί αγρότες και κτηνοτρόφοι του δήμου Ρεθύμνης που υπέστησαν ζημιές στις καλλιέργειες και καταστροφές στις κτηνοτροφικές τους επιχειρήσεις, δεν μπορούσαν λόγω αποκλεισμού να προσεγγίσουν άμεσα τις ιδιοκτησίες τους, με αποτέλεσμα την εκπρόθεσμη δήλωση των ζημιών.
Το γεγονός ότι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του 2018 του αρμόδιου οργανισμού ΕΛΟΓΑΚ, του ΕΛΓΟ «Δήμητρα», η ετήσια παραγωγή γάλακτος στο Ρέθυμνο ανέρχεται στους 25.000-27.000 τόνους, ενώ έχουν δηλωθεί από τους κτηνοτρόφους του Ρεθύμνου 2 εκατομμύρια πρόβατα,
Παρακαλούμε να κάνετε αποδεκτό το αίτημα μας το οποίο συνοψίζεται στα εξής:
Την έγκριση χορήγησης, στον νομό Ρεθύμνου, της έκτακτης κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας («De Minimis») για τις περιοχές που κηρύχθηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
Εκτιμούμε πως ο δήμος μας θα πρέπει να ενταχθεί με ίσο, όμοιο και ανάλογο τρόπο στις περιοχές που επλήγησαν από την πρόσφατη και πρωτοφανή θεομηνία και να λάβει αποζημιώσεις αντίστοιχες του ύψους των ζημιών, όπως ορθώς συνέβη στα γειτονικά μας Χανιά, λαμβάνοντας υπόψη πως οι καταστροφές στο Ρέθυμνο είναι μεν ανάλογης έκτασης με αυτές των Χανίων, ωστόσο η αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή του Ρεθύμνου είναι πολλαπλάσια (περίπου 4 φορές μεγαλύτερη) αυτής.
Την έγκριση της παράτασης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων ΚΟΕ 2019.
Ελπίζουμε κε υπουργέ, αξιολογώντας και τις εκτιμήσεις των καταρτισμένων συνεργατών σας που επισκέφθηκαν το Ρέθυμνο κι έκαναν αυτοψία σε όλη την έκταση των πληγεισών περιοχών, να εγκρίνετε τα αιτήματα μας, συνδράμοντας στη διασφάλιση της προστασίας και υγιούς μελλοντικής εξέλιξης του πρωτογενούς τομέα, ο οποίος συνιστά για το Ρέθυμνο ένας από τους βασικότερους πυλώνες ανάπτυξής του.
Παρακαλώ θεωρήστε αυτονόητο πως τόσο οι υπηρεσίες του δήμου Ρεθύμνης όσο και οι καθ’ ύλην αρμόδιοι θεσμικοί εκπρόσωποι του, είναι στη διάθεση σας για κάθε επιπλέον πληροφορία, διευκρίνιση και συνεργασία».
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης στο περιθώριο της εκδήλωσης για τη Σχολή Ασωμάτων ερωτώμενος σχετικά για την οικονομική ενίσχυση των αγροτών και των κτηνοτρόφων μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τον νομό Ρεθύμνου ανέφερε: «Όπως και στα Χανιά που ο αγροτοκτηνοτροφικός κλάδος επλήγη τρεις φορές από τα καιρικά φαινόμενα και δόθηκαν άμεσα επιχορηγήσεις και κρατική ενίσχυση μετά από μία αντίδραση άμεση με την οικονομική ενίσχυση που αφορούσε πέντε ευρώ ανά παραγωγικό ζώο, συνολικά δηλαδή δυο εκατομμύρια, αυτό εξετάζουμε επιμελώς για το Ρέθυμνο. Εξετάζεται ο τρόπος που θα ενισχυθούν οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες στον νομό Ρεθύμνου, τόσο για το ύψος του ποσού όσο και για το εύρος της ενίσχυσης».