Ικανοποίηση και συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία της τουριστικής περιόδου, εκφράζουν οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων εστίασης στο Ρέθυμνο, καθώς τα πρώτα συγκεντρωτικά στοιχεία του σωματείου δείχνουν ότι από την αρχή της Μεγάλης Εβδομάδας μέχρι και την πρωτομαγιά, ο τζίρος των καταστημάτων τους αυξήθηκε κατά περίπου 10% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος του τοπικού σωματείου εστίασης, Ανδρέας Κλαψινός, υπογράμμισε πως φέτος η κίνηση σε όλα σχεδόν τα καταστήματα εστίασης της πόλης, κατέγραψε αυξητική τάση.
«Από την Μεγάλη Τρίτη μέχρι και την πρωτομαγιά σε όλα σχεδόν τα καταστήματα εστίασης της πόλης μας, υπήρχε αυξημένη κίνηση τόσο από τους ντόπιους, όσο και από τους αλλοδαπούς επισκέπτες, ενώ ικανοποιημένοι εμφανίζονται και οι συνάδελφοι που επέλεξαν να ανοίξουν τα καταστήματά τους ακόμα και την ημέρα του Πάσχα. Αυτό δείχνει την ανάγκη του κόσμου να βγει από το σπίτι του και να ξοδέψει. Συγκρατημένα μεν, αλλά το έπραξε δε. Γενικά πάντως, ήταν μια καλή περίοδος για μας. Ήταν κάτι σαν «τονωτική ένεση» που την είχαμε ανάγκη, μετά από τον δύσκολο χειμώνα που περάσαμε και ο οποίος μόνο αρνητικό πρόσημο σημείωσε στους τζίρους των καταστημάτων μας. Τώρα βέβαια το βλέμμα όλων μας είναι στραμμένο στο φετινό καλοκαίρι, το οποίο ευελπιστούμε να μας αποζημιώσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κλαψινός.
Και ενώ οι εστιάτορες του νομού «ανάσαναν» την περίοδο του Πάσχα, οι επιχειρηματίες του τουρισμού, εκφράζουν εν μέρει ικανοποίηση, δεδομένου ότι οι πληρότητες σε αρκετά ξενοδοχεία που ήταν ανοικτά την πασχαλινή περίοδο, δεν ήταν ιδιαίτερα υψηλές σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Εξάλλου, όπως οι ίδιοι είχαν τονίσει τις προηγούμενες ημέρες στα «Ρ.Ν.», τα μηνύματα που λαμβάνουν από τις αγορές για τον Μάιο κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι, ενώ είχαν εκφράσει την αγωνία τους για τις προσφορές και τις εκπτώσεις στις οποίες θα αναγκαστούν και πάλι να καταφύγουν, ώστε να καταφέρουν να προσελκύσουν επισκέπτες. Αρκετοί επίσης, είναι εκείνοι που κάνουν προσφορές και για το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου λειτουργώντας προληπτικά, αφού θεωρούν πως η κατάσταση δεν θα ανατραπεί.
Πάντως, οι κρατήσεις -με βάση τα στοιχεία που έχουν στην διάθεσή τους οι ξενοδόχοι- θα είναι περιορισμένες μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, ενώ τους μήνες αιχμής Ιούνιο – Ιούλιο – Αύγουστο οι πληρότητες εκτιμάται ότι θα κυμανθούν σε υψηλά επίπεδα.
Η ενδεχόμενη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση
Εν τω μεταξύ, αυτή την περίοδο τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών και των δανειστών και οι οποίες αφορούν στην μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% που είναι σήμερα, στο 13%.
«Για το θέμα αυτό που είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο για μας, τηρούμε στάση αναμονής», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κλαψινός, ο οποίος πρόσθεσε πως από τις επαφές που έχει κάνει με τους συναδέλφους του στην ομοσπονδία, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι στην διάρκεια του Μαΐου, θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις για τον κλάδο.
«Τόσο καιρό έχουμε κυριολεκτικά «γονατίσει» με τους φόρους που καλούμαστε να πληρώνουμε και με τον ΦΠΑ στο 24%. Έχουμε φτάσει σε σημείο να τίθεται πλέον θέμα βιωσιμότητας των επιχειρήσεών μας. Άρα θεωρώ πως έφτασε η ώρα η κυβέρνηση να δώσει και σε μας μια ουσιαστική οικονομική ανάσα», τόνισε με έμφαση ο Ανδρέας Κλαψινός.