Τα πάντα βρίσκονται στον αέρα σ’ ότι αφορά τον αθλητισμό και δη το ποδοσφαιρικό μέλλον των εγχώριων πρωταθλημάτων μας, είτε σχετίζεται με τον επαγγελματικό χώρο είτε -πολλώ δε μάλλον- με τον ερασιτεχνικό. Κι αν στον επαγγελματικό, το αυτοδιοίκητο του συνεταιρισμού όπως έχει πράξει και στο παρελθόν, είναι σε θέση να λάβει αποφάσεις οι οποίες θα αρχίζουν και θα τελειώνουν στα δικά του μέτρα και σταθμά, στον ερασιτεχνικό (σημερινή Football League, Γ’ Εθνική μα και τοπικά πρωταθλήματα), επικρατεί αβεβαιότητα με τους συλλόγους να έχουν κάθε λόγο να κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα.
Η τελευταία τοποθέτηση του υφυπουργού Αθλητισμού κ. Αυγενάκη περί οριστικής διακοπής των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων, εφόσον το θελήσουν, η ΕΠΟ με τις Ενώσεις και τα μέλη τους, επέφερε σκεπτικισμό.
Και εντάξει, οι περισσότεροι σύλλογοι ίσως να είναι αδιάφοροι όμως, ο ντόρος όλος μιας χρονιάς γίνεται γι’ αυτούς τους δύο-τρεις που διεκδικούν τίτλο και την πολυπόθητη άνοδο από κάθε λίγκα ή όμιλο αλλά και για τους τρεις-τέσσερις ή και πέντε που, προσπαθούν να αποφύγουν τον υποβιβασμό.
Αυτούς τους πρωταγωνιστές εκπροσωπούν οι Ενώσεις στην ΕΠΟ και γι’ αυτούς οι τηλεδιασκέψεις μπορεί να εξελιχθούν σε επαναλαμβανόμενα επεισόδια με απρόβλεπτες καταστάσεις.
Το ενδεχόμενο διακοπής όπως βολεύει τον καθένα
Η ΕΠΟ που έχει την πλήρη εξουσία, να διαμορφώσει –σύμφωνα με τις «ευλογίες» των σωματείων- τις προκηρύξεις για να μην πληγεί κανείς άδικα. Κι αυτό όμως σημαίνει το εξής: Οι ζυμώσεις –δίχως εισαγωγικά- που θα προκύψουν μεταξύ σωματείων, Ενώσεων και ΕΠΟ, θα αφορούν λύσεις τέτοιες που, θα επιδιωχθεί να καλυφθούν όλες οι ανάγκες και να μην αδικηθεί ουδείς.
Πως όμως είναι δυνατόν να συμβεί κάτι τέτοιο…; Γιατί το τελευταίο νέο (είναι αλήθεια ότι υπήρξαν τηλεφωνήματα μεταξύ προέδρων της Γ’ Εθνικής για τη συμφωνία ανάδειξης πρωταθλήτριας στον 8ο όμιλο, την Επισκοπή και, παράλληλα να μην υποβιβαστεί κανείς, δεν έχει και μεγάλη ευστάθεια.
Ένα άλλο ρεπορτάζ-πρόταση της ΕΠΣ Ηρακλείου είναι, να ανέλθουν και οι 8 πρωταθλητές της Γ’ Εθνικής στην επόμενη κατηγορία (όπως κι αν λέγεται του χρόνου) και να μην πέσει κανείς ενώ επιζητούν να ανέλθουν 8 ομάδες από 4 ενώσεις της Κρήτης στη Γ’ Εθνική (ξανά όπως κι αν αυτή θα λέγεται), δηλαδή οι 4 πρωταθλητές με τους 4 δευτεραθλητές έχει μια λογική καθώς η ΕΠΟ, ούτως ή άλλως, έχει στο πλάνο της να δημιουργήσει έναν όμιλο 14ων ομάδων (με τη διαφορά ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα είναι 15).
Όλο αυτό όμως είναι ένα ντόμινο εξελίξεων από κατηγορία σε κατηγορία. Το «όπλο» που προσφέρει η πολιτεία (υφυπουργειο αθλητισμού) είναι να έχει τη δυνατότητα η ΕΠΟ να αλλάξει τις προκηρύξεις. Οι «ζυμώσεις» (εδώ αυτή τη φορά βάζουμε εισαγωγικά) που σαφώς και θα προκύψουν θα είναι πολλές, οι διχογνωμίες ακόμη περισσότερες ακόμα και μέσω τηλεδιασκέψεων.
Το δεύτερο πιο πιθανό ενδεχόμενο
Υπάρχει βέβαια και ένα άλλο σενάριο. Να γίνουν οι αγώνες κανονικά (εφόσον κριθεί κατάλληλο από το υπουργείο υγείας να ανοίξουν τα γήπεδα μονάχα για τους συλλόγους και τους ποδοσφαιριστές προς το β’ δεκαήμερο του Μαΐου και, να συνεχίσουμε από εκεί που διακόψαμε. Στο τοπικό τα πράγματα είναι λίγο ως πολύ απλά. Θα χρειαστούμε 5 αγωνιστικές (έναν μήνα περίπυο) και στη Γ’ Εθνική, 9 αγώνες (ενάμισι μήνα). Αυτό σημαίνει ότι για να ολοκληρωθεί το εν λόγω πρωτάθλημα (τα μπαράζ ανόδου) θα φτάσουμε αρχές Ιουλίου. Άρα, ο σχεδιασμός της επόμενης σεζόν θα ξεκινήσει σχεδόν άμεσα δίχως ουσιαστικό διάλειμμα.
Εδώ όμως έρχεται να αντιπαρατεθεί η άλλη άποψη της Γ’ Εθνικής αλλά και των τοπικών πρωταθλημάτων από ομάδες που αναφέρουν ότι δεν δύνανται να σκορπίσουν λεφτά ξαναφέρνοντας τους παίκτες, είτε από Ελλάδα (είναι προφανώς αδύνατο να μπορέσουν να ξανάρθουν από το εξωτερικό οι αλλοδαποί) για να ενισχύσουν τις ομάδες τους σε μια αγωνιστική αναγκαιότητα όπου θα κρίνονται τα πάντα. Αυτό σημαίνει ότι αλλάζουν οι ισορροπίες και κλονίζεται η αξιοπιστία των πρωταθλημάτων.
Ίδωμεν…