Η πρόταση είχε γίνει από την παρούσα Διοίκηση της 7ης ΥΠΕ και αφορούσε την πιλοτική χρησιμοποίηση φορητών υπολογιστών από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό συγκεκριμένων κλινικών με στόχο την κατάργηση της χειροκίνητης γραφειοκρατίας και αντικατάσταση και καταγραφή των ιατρικών οδηγιών σε ηλεκτρονικό πληροφοριακό σύστημα.
Είναι εντελώς ακατανόητη η αντίδραση των συναδέλφων στο πρωτοποριακό αυτό μέτρο δεδομένου ότι: 1) εξασφαλίζεται η μόνιμη αποθήκευση των οδηγιών για μελλοντική χρήση τους, 2) αποφεύγονται τα λάθη που γίνονται σήμερα κατά την λεκτική ή χειρόγραφη μετάδοση των ιατρονοσηλευτικών οδηγιών, 3) υποβοηθείται το έργο της γρήγορης ανάκλησης στοιχείων για μελλοντικές έρευνες και βελτιώσεις του κλινικού έργου, 4) εξαφανίζεται ο τεράστιος όγκος χαρτιού με δυσανάγνωστες γραπτές καταγραφές – και με ελλειμματικά στοιχεία, 5) το ασύρματο δίκτυο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για τις ανάγκες των ασθενών με προφανές όφελος στη βελτίωση συνθηκών νοσηλείας τους. Είναι αντιληπτό ότι η εξοικείωση του προσωπικού με τη χρήση του πληροφορικού συστήματος απαιτεί στην αρχή κάποια προσπάθεια, αλλά είναι σίγουρο ότι σε βάθος χρόνου η όλη διαδικασία θα είναι ανταποδοτική. Επίσης το χαμηλότατο κόστος του όλου προγράμματος (1000 ευρώ) ενισχύει ακόμα περισσότερο την ανάγκη έστω -πιλοτικής εφαρμογής του.
Αποτελεί λυπηρό φαινόμενο το ότι η απορριπτική αντίδραση των συνδικαλιστών συναδέλφων της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου συνοδεύεται από πλήρη έλλειψη επιστημονικών υποστηρικτικών επιχειρημάτων, και αντιθέτως βρίθει από γενικολογίες, και λαϊκισμούς (πχ. δήθεν αναρωτώνται εάν η θέση του νοσηλευτή είναι δίπλα στον άρρωστο ή δίπλα στο tablet PC!).
Επίσης η συνεχής αναφορά με υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς για άτομα του Δημόσιου χώρου δεν συνάδει με το πνεύμα ενός εγγράφου (έστω και συνδικαλιστικού), το οποίο προέρχεται από εκπροσώπους μίας επιστημονικής τάξης, η οποία πρέπει να χαρακτηρίζεται από σεμνότητα.
Ίσως διαφεύγει από τη γνώση των εκπροσώπων της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου ότι η πλήρης εφαρμογή πληροφορικών συστημάτων στα νοσοκομεία της Ευρώπης και των ΗΠΑ αποτελεί πρωταρχική προτεραιότητα από πλευράς οργάνωσης και αποτελεί το «Κεντρικό Νευρικό Σύστημα» της διοικητικής και επιστημονικής δομής των νοσοκομείων. Όλες οι δραστηριότητες, από την είσοδο ασθενών στα ΤΕΠ, στην διαχείριση των ασθενών από το προσωπικό στις κλινικές, τα εκπαιδευτικά προγράμματα και την οικονομική διαχείριση γίνεται από κεντρικά ελεγχόμενα πληροφορικά τμήματα (Information Technology Departments). O στόχος δεν είναι άλλος από την βελτίωση των συνθηκών νοσηλείας, την εξασφάλιση εφαρμογής ορθών κλινικών πρακτικών και την βέλτιστη χρησιμοποίηση των πόρων (οικονομικών και προσωπικού). Εξάλλου, είναι γνωστό ότι η ηλεκτρονική λειτουργία των τμημάτων των νοσοκομείων εξαλείφοντας τον ανθρώπινο παράγοντα καταπολεμά και την διαφθορά με τον καλύτερο τρόπο (πχ, λίστες χειρουργείου).
Ήδη το νοσοκομείο Ρεθύμνου είχε (και έχει) την τύχη να εφαρμόζει πρωτοποριακά συστήματα πληροφορικής σε συγκεκριμένα τμήματα (πχ. ΤΕΠ), λόγω της συνεισφοράς προσώπων με όραμα από τον Ιατρικό και Διοικητικό χώρο. Καλούμε τους εκπροσώπους της Ένωσης Γιατρών Ρεθύμνου να κατεβάσουν τη σημαία της στείρας άρνησης σε οποιαδήποτε πρωτοποριακή αλλαγή προτείνεται, και να λειτουργήσουν με καθαρά επιστημονικά κίνητρα, προς όφελος του ασθενούς. Οποιαδήποτε άλλη εμμονή από μέρους τους δεν μπορεί παρά να ερμηνεύεται σαν αγκύλωση του «βαθέος συνδικαλισμού».
Τελειώνοντας, προσκαλώ τους εισηγητές του πληροφοριακού προγράμματος για εφαρμογή του στο νοσοκομείο μας (Βενιζέλειο) θεωρώντας ότι μόνο καλό μπορεί να προκύψει από αυτή την προσπάθεια.
Περιστατικών Βενιζελείου Νοσοκομείου Ηρακλείου